Podpinam się do pytania, gdzie w alfie po lifcie wnętrza szukać kostki i potencjometru?
Sent from my HTC Flyer P512
Podpinam się do pytania, gdzie w alfie po lifcie wnętrza szukać kostki i potencjometru?
Sent from my HTC Flyer P512
W 156 z silnikami TS po lifcie nie szukajcie kostki za schowkiem. Nie ma jej tam. Na peale gazu jest potencjometr i instalacja idzie bezpośrednio do sterownika. I nie wierzcie w tych wersjach w komunikat bład pedału gazu, bład potencjometra gazu. Przyczyna na 99% leży w świecach, kablach wysokiego napięcia lub fajkach. Ewentualnie cewka ma przebicie. Dwóch elektryków u mnie nie dało sobie z tym błędem u mnie rady. Jeden był nawet wychwalany tu na forum jako spec ao alf. Niestety kosztowało mnie to sporo kasy, czasu i nerów żeby w końcu samemu wystawić diagnozę i auti naprawić. Czemu tak jest nie wiem. Ale to pewna informacja.
U mnie błędów nie ma, pytałem by profilaktycznie wiedzieć co Kontaktem wypsikać![]()
Nie mam pojęcia. Znam tylko mój przypadek z 1.6TS 2004r, bo żaden elektryk sobie nie poradził i musiałem sam wziąć się do roboty. Przedtem wymienili mi dwa razy pedał gazu, nawet nowy oryginalny niepotrzebnie kupiłem, potem wymienili mi przepustnicę, kostkę przy pedale gazu, wyczyścili sterownik i na koniec kazali kupić nowy sterownik. Tak że teraz mam po dwa pedały, przepustnice i sterowniki. Nawet wolę nie myśleć ile mnie to kosztowało.
Ale szarpanie i dziwna praca JTD nie ma nic do świec, kabli, fajek czy cewekTo problem silników benzynowych .
DolnySlask - Boleslawiec. Zgorzelec. Jelenia Gora
Chetnie Pomoge w zakresie:
AlfaDiag FiatEcuScan MultiEcuScan - diagnostyka
MPPS KWP2000 Galletto - zgrywanie map paliwa
STAG KME - instalacje LPG
w JTD po lifcie kostka jak i potencjometr jest również bezpośrednio przy pedale.
Miałem problemy z tym samym błędem. U mnie pojawiał się średnio co dwa tygodnie.
Włączał się tryb serwisowy i podnosiły obroty na jałowym do 1,5k.
Wyciągnąłem całość, z tego co pamiętam przykręcony jest dwiema albo trzema śrubami lub nakrętkami.
Wyczyściłem, popryskałem kontaktem i przy składaniu prawdopodobnie odkryłem przyczynę błędu.
Otóż u mnie dwa konektorki z wtyczki były wypięte, tzn nie były wciśnięte do zabezpieczenia i przy podłączeniu wtyczki lekko się wysuwały.
Wcisnąłem je i tak przez 1,5 roku błąd się nie pojawił.
Wrócił jakiś miesiąc temu, ale na razie tylko go skasowałem i nic więcej nie robiłem.