Potencjometr pedału gazu?

• Autor wątku Autor wątku smooder
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

smooder

Guest
Witam szanownych forumowiczów,

chciałem Was spytać co może być przyczyną, że moja Alfa raz przyśpiesza super, po dotknięciu pedału gazu rwie do przodu, a raz jeździ jak muł i muszę ostro dusić pedał, żeby szła do przodu? Czy to może być wina potencjometra pedału gazu?

Czytałem trochę na forum i znalazłem, że przy usterce potencjometra zapala się marchewa, a u mnie to nie występuje.

Dodatkowo przy ok 1900-2000 obrotów auto lekko poszarpuje.
Po odpięciu przepływki nie ma żadnej różnicy.

Gdzie szukać rozwiązania problemu?/

pzdr

A wie ktoś może gdzie w mojej Alfie znajduje się ta kostka od potencjometra gazu?? AR 1.9 JTD 1999r.

Musisz wyjąc schowek na przeciwko pasażera co jest i tam będzie kostka, odpinaj pokolei kable wchodzący i wychodzące żeby nie pomylić ich, bez problemu dasz rade

Dzięki za odpowiedzi, zastanawiam się tylko czy w moim modelu ta kostka też jest schowana pod schowkiem, bo ja mam komputer zawieszony po prawej stronie przy nogach pasażera. Może tam jest ta kostka.
Bo nie chce od razu demontować całego schowka:D

Tak podsumowując to, kostka od potencjometru znajduje się za schowkiem, a potencjometr w którym jest miejscu? i jak się do niego dobrać?
AR156 V6

Może mi ktoś powiedzieć która kostka jest od potencjometra pedału gazu?
DZIĘKUJE Z GÓRY. POZDRAWIAM

56.jpg

59ccd44c0f157111gen.jpg

hmmm ja jej tu nie widzę :| poszukam tej mojej zrobię zdjęcie i Ci wyśle wtedy będziesz wiedział czego szukasz. Pozdrawiam

Ja mam tak od dwóch dni że odpalam auto brak mocy jak wciskam gaz ,niby jedzie ale jak by chciało a nie mogło. Jak się trochę przejadę załapuje i chodzi normalnie. Sądzicie że to może być potencjometr , jeśli tak to ktoś pisał o środku którym można popryskać i pomaga. Mógł by podać linka do środka albo jego nazwę :)

Kolego najpierw trzeba znaleźć tą kostkę od potencjometra może ona po prostu nie łączy.
Ja za nic nie wiem która to jest :(

Koledzy a Bella by jechała jeśli by kostka od potencjometra była cały czas wypięta. Bo dzisiaj zauważyłem nad pedałem sprzęgła jakiś wtyk do kostki...co to może być?

W moim przypadku okazało się ze winy był przepływomierz a samochód zachowywał się jak by wina leżała po stronie potencjometru, więc radzę odłączyć przepływomierz i sprawdzić czy przypadkiem to nie jego wina . Przynajmniej w jtd tak można z tego co mi wiadomo.

Kolego najpierw trzeba znaleźć tą kostkę od potencjometra może ona po prostu nie łączy.
Ja za nic nie wiem która to jest :(

Koledzy a Bella by jechała jeśli by kostka od potencjometra była cały czas wypięta. Bo dzisiaj zauważyłem nad pedałem sprzęgła jakiś wtyk do kostki...co to może być?

Z tego co ja wiem to jakby kostka była non stop wypięta, to by w ogóle nie reagował na gaz. Ja wreszcie zlokalizowałem swoją. Jak ją odpiąłem i dodawałem gazu nie było żadnej reakcji. Wyczyściłem ją i przyznam, że jest lepiej. Nie ma szarpania i samochód idzie równo. Kostka jest za schowkiem, trzeba wyjąć cały i wtedy się ukaże.:)

pzdr

Ja też już ja zlokalizowałem, latała sobie luźno i leżała za osłoną komputera.
Kostka wycięta i kabelki zlutowane, jak narazie wszystko smiga :D
POZDRO

Wie ktoś może gdzie znajduje się ta kostka w AR 156 2.4 JTD 2001r? Wczoraj zdemontowałem schowek, osłonę komputera i nic nie znalazłem, była co prawda biała kostka z pięcioma przewodami w jednym rzędzie i jednym przewodem w drugim rzędzie, ale odłączyłem ją i gaz dalej działał, nic innego nie znalazłem.

Kolego musisz szukać napewno jest tam... może być ona owinięta w taką ciemno siwą niby gąbkę, jak się nie mylę na dole są 4 kable a u góry dwa, przynajmniej u mnie w 1.9 tak było

Miałem podobnie jak Ty.
Z pomocą forumowiczów udało mi się zlutować na stałe wspomnianą kostkę lecz niczego to nie dało.
Pomogło mi popryskanie na potencjomatr środkiem KONTAKT - kosztuje kilka złociszy.
Kupisz go w każdym motoryzacyjnym czy jakimś TESCO.
Jak się schylisz to zobaczysz, że pedał gazu jest połączony z czymś w kształcie walca.
Macając ręką znajdziesz tam kostkę z kablami i tam właśnie wypsikałem z pół puszki środka.
Efekt?
Pomogło :)

Miałem podobnie jak Ty.
Z pomocą forumowiczów udało mi się zlutować na stałe wspomnianą kostkę lecz niczego to nie dało.
Pomogło mi popryskanie na potencjomatr środkiem KONTAKT - kosztuje kilka złociszy.
Kupisz go w każdym motoryzacyjnym czy jakimś TESCO.
Jak się schylisz to zobaczysz, że pedał gazu jest połączony z czymś w kształcie walca.
Macając ręką znajdziesz tam kostkę z kablami i tam właśnie wypsikałem z pół puszki środka.
Efekt?
Pomogło :)

Jakie miałeś objawy? Ja wczoraj psikałem na potencjometr sprejem do czyszczenia potencjometrów, w miejscu gdzie wychodzi z niego taka dźwignia, ale czy coś weszło do środka to nie wiem. Z potencjometru wychodzi kilka przewodów, kostki żadnej tam nie namacałem, tam właśnie psikałeś?

Auto szarpało, potrafiło nie reagować odpowiednio na pedał.
Psikałem w miejscu "walca" do którego wchodzą kable od tej dźwigienki.
Ten walec jest umieszczony tak jak by pod kierownicą, żeby go zobaczyć musisz się położyć na podłodze.
Jak najdziesz spróbuj tego, co opisałem powyżej.
Gdybyś miał problem daj znać, może jutro uda mi się zrobić zdjęcie tego walca.

Pozdrawiam Paweł

Czy w poliftowych alfach ta kostka tez jest za schowkiem i czy potencjometr tez jest przy pedale gazu ?

Amortyzatory
Powrót