Jadzia dobrze pisze.
Faktycznie to, co wszyscy (nawet sprzedawcy i ja też) nazywają piastą, jest w rzeczywistości obudową łożyska - czyli piastą łożyska. Łożysko kupujemy w komplecie wprasowane w tę obudowę.
Natomiast piasta koła to jest faktycznie wirująca część wciśnięta/wprasowana w wewnętrzny pierścień łożyska, do której jest przykręcona tarcza hamulcowa i koło, i napędzana poprzez wielowypust/wieloklin półosi.
Problem w tym, że w jęz. polskim nie za bardzo jest to wszystko jak nazwać i stąd chyba wynika małe nieporozumienie.
Bo tak naprawdę piastą koła jest właśnie ta wirujaca piasta wprasowana w wewnętrzny pierścień łożyska, a obudowa łożyska też jest piastą, ale tylko dla tego łożyska.
Jestem przekonany, że gdyby zamiast piasty koła była w w łożysku osadzona jakaś oś, to nikt nie miałby wątpliwości, że obudowa łożyska jest piastą. A tak to wszyscy mamy rację, bo w tym układzie są dwie piasty, z których jedną można nazwać obudową łożyska.
Ja, oczywiście, gratuluję Jadzi celności nazewnictwa, bo to bardzo pomaga w tłumaczeniu tych zawiłości, ale chyba i tak niewiele to pomoże, bo wszyscy będą dalej nazywać obudowę łożyska piastą.