Pokaż wyniki od 1 do 2 z 2

Temat: O Co tu chodzi??? (Zestaw naprawczy zacisku hamulcowego)

kamikaze1988
    Gość

Domyślnie O Co tu chodzi??? (Zestaw naprawczy zacisku hamulcowego)

http://moto.allegro.pl/tloczek-zesta...397409391.html

Na tej aukcji pisze, że tłoczek NIE JEST KOMPLETNY-NIE POSIADA WYPOSAŻENIA WEWNĘTRZNEGO-SAMOREGULACJI.

Trzeba coś dokupić jeszcze czy to mi wystarczy? Mam odczucie, że haulce mi trzymają a klocki też mam kiepskie i trzeba wymienic.

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Tu chodzi o to, że hamulec ręczny kół tylnych działa na takiej zasadzie, jak było to w fiatach 125p.
    Siła z dźwigni hamulca ręcznego jest przenoszona za pomocą linek na dźwigienki przy zaciskach hamulcowych, a te dźwigienki działają na tzw. sworzeń samoregulacji, który popycha tłoczek hamulcowy i wywiera siłę na klocki.
    Problem w tym, że w miarę zużywania się okładzin klocków zachodzi konieczność przmieszczania się tłoczka w stronę tarczy (aby zapenić bliskie połozenie klocków w stosunku do tarczy), bez przemieszczania się sworznia samoregulacji.
    Problem ten został rozwiązany poprzez umieszczenie we wnętrzu tłoczka specjalnego mechanizmu samoregulacji, który nie jest dostarczany w ramach tej aukcji, podobnie jak sam sworzeń.
    Natomiast widzę, że wszystkie potrzebne uszczelnienia i osłony są w zestawie.
    Jeśli nie masz zapieczonych tłoczków lub sworzni w zaciskach kół tylnych i nic nie cieknie to daj sobie spokój z wymianą tego zestawu, bo nic nie osiągniesz, a roboty jest sporo.
    Pamietaj, że wymiana klocków na kołach tylnych jest możliwa tylko po odpowiednim wkręceniu tłoczków hamulcowych w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara.
    Wynika to właśnie z konieczności "nakręcenia" mechanizmu samoregulacji na sworzeń.
    Ostatnio edytowane przez SG0240 ; 12-01-2011 o 21:36