Turbina

arczi444

Nowy
Auto
alfa 156 1.9jtd 2001 115km przejechane 133.000
Dzis odpaliłem auto ii... 0 turbiny nic sie nie włacza jedzie jak muł ale jeździc sie da moje pytanie brzmi czy można takim autem jeździc? nic nie kopci nie dymi a cięzko mi sie obyc bez auta.

jeździć można póki turbo nie zacznie puszczać oleju przez wirnik i silnik ci się nie rozbiega. moja rada - jak najszybciej sprawdź co z turbiną.

No właśnie. Tak jakoś bezobjawowo żeby nagle umarła to mało prawdopodobne chyba. Również stawiam na to, że brak turbo to raczej skutek niż sama awaria.

Turbiny nic nie włącze, ECU pewnie pracuje w trybie awaryjnym. Prawdopodobnie to przepływomierz - odepnij go i się przejedź

Dzis odpaliłem auto ii... 0 turbiny nic sie nie włacza jedzie jak muł ale jeździc sie da moje pytanie brzmi czy można takim autem jeździc? nic nie kopci nie dymi a cięzko mi sie obyc bez auta.
Najpierw sprawdz węże od Turbo,podobny problem przerabiałem u ojca w A4 auto jedzie elegancko a za chwile muł turba nie chodzi.Wymiana filtra paliwa pomogła.

Dzis troche pogrzebałem i odpiołem czujnik od przepływomierza i.. działa tak jak wczesniej przyczyna juz znaleziona a mam jedno pytanie czy narazie moge jeździc z wypiętym czujnikiem ?

Więcej będzie palić, można tak jeździć ale nie za długo.

Niestety dziś wymieniłem przepływomierz na nowy i... to samo z odpiętym czujnikiem chodzi normalnie natomiast z włączonym brak turbo

Taka mała uwaga - turbina to jest w elektrowni, w samochodzie mamy kombinację turbiny i sprężarki (wentylatora), czyli turbosprężarkę lub w skrócie turbo. Skoro wymiana czujnika nie pomaga, to:
1. Albo nowy czujnik jest tak samo walnięty jak stary
2. Coś nie tak na połączeniu czujnik-ecu (jeśli takie istnieje)

Amortyzatory
Powrót