Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Temat: Wibracje z przodu

enzo_pl
    Gość

Domyślnie

Chyba pomyliłeś przeguby. Przy skręcaniu mocniej puka przegub zew. (ten przy kole), a wew. (od skrzyni) w miare prędkości i bez znaczenia czy przy skręcie czy na prostych kołach.

Pamiętaj że czujniki klocków hamulcowych dotyczą tylko jednej osi. drugą musisz sam kontrolować. Wibracje i lekki klekto przy hamowaniu to bardzo często zużyty klocek hamulcowy - mój znajomy miał identyczne objawy w bmw 1.
    Ostatnio edytowane przez enzo_pl ; 24-01-2011 o 16:54

Użytkownik Znawca Avatar Kali_33
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

Cytat Napisał laminiarz Zobacz post
    Przegub to ostatnia możliwość. Przy zwalonym przegubie zewnętrznym wibracje nasilałyby się proporcjonalnie do skręcenia kół. Przy przegubie wewnętrznym są w miarę stałe. Natomiast i wewn. i zewn. objawiają się stukiem przy gwałtownym przyspieszeniu i gwałtownym puszczeniu gazu (nadmierny luz kątowy na osi napędzającej).
    Takie wibracje przy jeździe na wprost, malejące przy wzroście prędkości, świadczą o zużyciu silentbloków przedniego zawieszenia, łączników, przegubów, czyli tych elementów które są odpowiedzialne za utrzymanie koła w prawidłowej pozycji geometrycznej.
    Przy ruszaniu ani hamowaniu silnikiem nie ma żadnych stuków. W zawieszeniu też nic nie stuka, luzów nie ma, chociaż na tzw. tarce przy skręcie coś się odzywa z lewej strony (metaliczny dźwięk jakby coś nie było dokręcone) ale nikt nie potrafi tego zdiagnozować bo zawiecha, układ kierowniczy jest ok. Stwierdziłem, że poczekam aż stuki się nasilą.
    Może faktycznie ten przegub ma luz tylko czy on może stukać na nierównościach?

---------- Post dodany o godzinie 20:54 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 20:50 ----------

Cytat Napisał enzo_pl Zobacz post
    Pamiętaj że czujniki klocków hamulcowych dotyczą tylko jednej osi. drugą musisz sam kontrolować. Wibracje i lekki klekto przy hamowaniu to bardzo często zużyty klocek hamulcowy - mój znajomy miał identyczne objawy w bmw 1.
    przy hamowaniu normalnie nic się nie dzieje, wibracji na pedale nie ma, tylko na mocno rozgrzanych hamulcach są jakieś dziwne dźwięki ale już wyczytałem że to normalny objaw że klocki warkoczą jak tarcze już mają kilka wiosen.
    Klocki z tyłu praktycznie nówki, z przodu jakieś 50% zostało.

Sprawdziłem organoleptycznie półosie i są luzy: z prawej niewielki luz osiowy i promieniowy, z lewej niewielki luz osiowy (mniej więcej jak na prawej półosi) i bardziej wyczuwalny luz promieniowy (szarpiąc półoś góra/dół dało się słyszeć wyraźne stuki i czuć luz w kielichu przegubu wewnętrznego). Co Wy na to?
    Ostatnio edytowane przez Kali_33 ; 30-01-2011 o 09:42

laminiarz
    Gość

Domyślnie

enzo_pl dzięki za uwagę - już poprawiłem.

Wracając do tematu - jeśli wyeliminujesz inne przyczyny, w kolejności:
    1. koła, ogumienie, wyważenie
    2. Felgi
    3. zawieszenie (silentbloki, łączniki, końcówki, gumki, etc.)

To wtedy możesz zerknąć na przeguby.

Luz poosiowy - powinien wynosić kilka centymentrów (przegub musi bez zacięć dać się przesuwać po osi)
    Luz promieniowy - pod kątem prostym do osi powinien być bliski " 0 "
    Luz kątowy - też powinien być bliski " 0 "

Z Twoich organoleptycznych pomiarów najbardziej niepokojące są te luzy promieniowe, fabrycznie luz w przegubie jest rzędu 0,01 do 0,1mm, czyli niewyczuwalny.

Zobacz jaki jest stan gumowych osłon - jeżeli zrobi się mała dziurka, to kilka kropelek wody z solą może w jeden sezon zimowy zdemolować przegub.
    Ostatnio edytowane przez laminiarz ; 29-01-2011 o 10:14

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

Cytat Napisał laminiarz Zobacz post
    Luz poosiowy - powinien wynosić kilka centymentrów (przegub musi bez zacięć dać się przesuwać po osi)
    Luz promieniowy - pod kątem prostym do osi powinien być bliski " 0 "
    Luz kątowy - też powinien być bliski " 0 "

Z Twoich organoleptycznych pomiarów najbardziej niepokojące są te luzy promieniowe, fabrycznie luz w przegubie jest rzędu 0,01 do 0,1mm, czyli niewyczuwalny.

Zobacz jaki jest stan gumowych osłon - jeżeli zrobi się mała dziurka, to kilka kropelek wody z solą może w jeden sezon zimowy zdemolować przegub.
    Osłony były wymienione wszystkie jak leci, z tym, że lewa na przegubie wew. była już wtedy pęknięta, luz promieniowy jest mocno wyczuwalny i wg mnie może wynosic nawet 2-3 mm. Jak ruszam półosią góra-dół słychac wyraźnie stuk.

Pojechałem jeszcze raz wyważyc koła z tyłu (z przodu nic nie bije na kierownicy, byc może drgania przenoszą się z tyłu na przód i dlatego odczuwam je z przodu) i okazało się że jedna z felg ma niewielkie skrzywienie, koło zostało jeszcze raz wyważone i tak tylko wstępnie się przejechałem bo nie za bardzo miałem w okolicy całkiem płaski asfalt żeby sprawdzic, ale chyba drgania są mniejsze. Przejadę się autostradą to dam znac o wynikach.

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

odświeżam - jestem po prostowaniu felgi z tyłu i problem wygląda na rozwiązany, wprawdzie coś tam jeszcze przy ok. 140km/h delikatnie drga, ale jest to prawie nieodczuwalne, może to po prostu silnik