Problem z pedałem sprzęgła

maniek7712

Użytkownik
Auto
alfa romeo 156 2.4 jtd 2001r- była, bravo 2.0 multijet- jest
Dzisiaj w czasie jazdy zmieniłem bieg, puściłem sprzęgło i pedał sprzęgła wyskoczył do góry i zatrzymał się 10cm wyżej od pedału hamulca. Wysprzęgla normalnie tylko coś chrupie przy wciskaniu. Co tam mogło się rozsypać? Sprawdzałem, nic nie wypadło. Dzisiaj już nic nie zrobię, a żona ma jechać rano do pracy. Można z tym jeździć, czy coś może się rozsypać? HELP!

ja tak miałem. odczepiła mi się pompa sprzęgła od pedału, bo tulejka gumowa się zużyła i wyskoczyła mi wsuwka która to zabezpiecza. oba elementy złączone są właśnie tą gumową tulejką. całość zabezpieczona jest wspomnianą metalową wsuwką, wygląda jak spinka do włosów (mogles nie zauwazyc jak wyleciala). odkręć od spodu tą osłonę pedałów, tą co jest pokryta meszkiem, tam masz dwie śruby 8 i sprawdź co się dzieje. Jak mi tak sie zrobilo, to nie moglem zmienic biegów, ja sobie tą pompę wsadziłem bez tulejki i dojechałem jakoś do domu
,ale w razie w Twoja zona moze sobie nie poradzic ;) a masz 90% szans, że po paru wysprzęgleniach pompa sie odczepi jesli to jest ta przypadłość ;)

Ostatnia edycja:
Wielkie dzięki, sprawdzę to. Mam jeszcze pytanie, czy jest jakiś ogranicznik który ogranicza skok pedału sprzęgła, żeby nie podnosił się tak wysoko, czy za skok sprzęgła odpowiada pompka?

z tego co zaobserwowałem, to tylko pompka, ale moge sie mylic ;) no bynajmniej u mnie to była tylko pompka, bo bez niej pedał szybował wysoko. :)

Jak chrupie to pękła sprężynka podnosząca pedał sprzęgła

Sprawa wyjaśniona. Wypadł mi czujnik sprzęgła, połamał się plastik który trzymał ten czujnik na miejscu. Pedał sprzęgła w stanie spoczynku opiera się na tym własnie czujniku. Na razie zdemontowałem sprężynkę, żeby nie wypychała pedału
tak wysoko. Puki co szukam czujnika, albo samego plastiku który jest na niego nałożony.

Witam

Nie będę zakładał nowego tematu, podepnę się pod ten. Odkąd kupiłem swoją 156 pedał sprzęgła był lekko obniżony w stosunku do hamulca (jakieś 3/4 wysokości)
Dziś na postoju postanowiłem sprawdzić czy da się go ręcznie wyrównać mniej więcej do pedału hamulca. Owszem, wyrównał się, ale mam teraz problem bo sprzęgło zamiast brać od dołu bierze gdzieś od połowy do końca, do góry. Czyli cały ten zakres się przesunął w górę. Czy coś zepsułem czy to tak powinno być ? Czy da sie obniżyc zakres działania sprzęgła ?
Prszę o pomoc.

Amortyzatory
Powrót