Wahacz Trw oryginał a podróbka jak odróżnić

rolek

Nowy
Auto
była 156 SW 2.4 JTD powered by cinsoft.pl
Najtańsze wahacze mogę kupić na allegro ale mam małe obawy co do oryginalności produktu. Jak odróżnić wahacz oryginalny trw od podróbki? Przejrzałem chyba wszystkie wątki i jedni piszą, że musi mieć wybite na każdym elemencie trw, a inni, że ma nie mieć żadnych oznaczeń tylko znaczek ricambi.

jak dobrze swoje kojarzę swoje przy wymianie to chyba te z oryginał montażu nie miały wybitych oznaczeń stron

Jeśli jest oryginalny to logo ma zeszlifowane tak mi powiedział mechanik i faktycznie jak kupiłem w sklepie tak było bo oryginał idzie tylko na pierwszy montaż

patrz jeszcze na gumy żeby był napis BOGE (wahacze górne)

Ostatnia edycja:
Panowie oryginalny wahacz dolny z TRW do 156 nie ma żadnych oznaczeń nawet chyba nie ma oznaczenia stron, jest tylo mały wypókły napisik TRW na gumowej osłonie sworznia.
Kiedyś taki wahacz dorwałem na allegro i gumy wytrzyały 3 lata bez jakigo kolwiek śladu zuzycia (wahacz ze strony prawej nadodatek), ale niestety sworzeń dostał lekkich luzów.
Od tego samego sprzedawcy zaraz po kupnie owego wahacza strony prawej kupiłem stronę lewą i już przyszła inna, zarzekał się Pal... ze to orginał TRW, ale w nim niestety po roku użytkowania gumy dostały duzych luzów, choć sworzeń jeszcze był oki. Ten wahacz miał mały napisik (nadruk) w miejscu mocowania łapy amortyzatora TWR.
Co do drugiego wahacza zrobiłem małe śledztwo i dowiedziałem sie że to jest faktycznie produkcja TRW, ale polska spod Bielska Białej i te wahacze sprzedawane są do warsztatów jako niefirmowane TRW. Ile w tym prawdy nie wiem, wkażdym bądź razie TRW, TRW nie równe.

Dodatkowe informacje. Oryginalne TRW powinno mieć:
- możliwośc przyblokowania swoznia imbusem,
- pierścienie przytrzymujące osłonę gumową sworznia powinny być, mały brazowy, duzy niebieski lub na odwrót, pierścień w kształcie naciętego okręgu nie kilku zwojowy,
- plastikową (transportową) osłonę swożnia siegającą po sam czubek gwintu,
- w tuleii dużej blacha ograniczająca, zewnętrzna powinna być płaska, bez trzech przetłoczeń,
- tuleja mała, metalowa powinna byc koloru złotego,
- wiem że też było cos z długościa gwintów w mocowaniu aluminiowym wahacza

Wiecej niepamiętam, ale Ja i tak polecam poliuretany, tylko sworzeń musisz mieć dobry i reszta Cię nie obchodzi :)

Ostatnia edycja:
Dzięki wiem już więcej. Mam już delikatny luz na sworzniach z prawej strony, znam warsztat, który regeneruje sworznie i z robiłby to za 100zł od wahacza, ale ja się na to nie pisze. A przy silniku 2.4 to tylko trw lepiej zrobić raz a dobrze

Dzięki wiem już więcej. Mam już delikatny luz na sworzniach z prawej strony, znam warsztat, który regeneruje sworznie i z robiłby to za 100zł od wahacza, ale ja się na to nie pisze. A przy silniku 2.4 to tylko trw lepiej zrobić raz a dobrze

polecam kupić oryginały będziesz miał pewność że to trw a kosztują niewiele więcej. TRW muszą mieć wybity napis TRW na sworzniu od dołu, na gumach są oznaczenia. Na oznaczenia na aluminiowym odlewie nie patrz bo podróbki też je mają (tyle że mniej wyraźne), ja się na taką naciąłem i wytrzymała niecały miesiąc (pojawił się luz na sworzniu).

Panowie jutro wam dam znac, by wywalałem w lipcu zeszłego już roku górne i jeden dolny lewy wahacz jeszcze orginały i mam je w garażu (do wywalenia na złom lub jak ktos chce do oddania, ale odbiór osbisty:))

Zrobie fotki i zobaczycie co i jak:)

daje fotki moich orginałów - wytrzymały 9 lat (135tkm) jak widac na zdjeciach rocznik 01 - tak jak auto.
Wiec tak. Należy sprawdzic to:

denko (spód) swożnaia - napis trw - u mnie juz go nie widac
http://img256.imageshack.us
na tulejkach napis BOGE
[URL=http://img262.imageshack.us/i/obraz388.jpg/][IMG]http://img262.imageshack.us/img262/8231/obraz388.th.jpg

oraz na tulejkach napisz Fiat i rocznik

oraz na tulejkach była jeszcze seria cyferek:)
swożeń miał wejscie na klucz imbusowy
Chyba wszystko:)

Dzięki. Jak kupie to wrzucę zdjęcia i porównamy

Co do drugiego wahacza zrobiłem małe śledztwo i dowiedziałem sie że to jest faktycznie produkcja TRW, ale polska spod Bielska Białej i te wahacze sprzedawane są do warsztatów jako niefirmowane TRW. Ile w tym prawdy nie wiem, wkażdym bądź razie TRW, TRW nie równe.

:)
Spod Bielska? a dokladnie gdzie? bo jesli na terenie F.A.P u to w Bielsku i to sa oryginaly.

daje fotki moich orginałów - wytrzymały 9 lat (135tkm) jak widac na zdjeciach rocznik 01 - tak jak auto.
Wiec tak. Należy sprawdzic to:

denko (spód) swożnaia - napis trw - u mnie juz go nie widac
http://img256.imageshack.us
na tulejkach napis BOGE
[URL=http://img262.imageshack.us/i/obraz388.jpg/][IMG]http://img262.imageshack.us/img262/8231/obraz388.th.jpg

oraz na tulejkach napisz Fiat i rocznik

oraz na tulejkach była jeszcze seria cyferek:)
swożeń miał wejscie na klucz imbusowy
Chyba wszystko:)

Ja tydzień temu zmieniałem u siebie wahacze górne. Co do oznaczeń na starych wahaczach to tak: co do gum się nie wypowiem bo miałem wymieniane wcześniej (co raczej dużo nie przedłużyło żywotności wahaczy). Reszta się zgadza z twooim opisem. Jest bity napis TRW nad sworzeniem. A miałeś także bity rocznik wahaczy na odlewie? U mnie jest 03 w kółeczku (jeden nad sworzniem bodajże i jeszcze jeden chyba w innym miejscu), to najprawdopodobniej będzie ich rocznik chyba? Samochód jest z 2003, sprowadzony z Francji. Przy sprowadzaniu miał 120 000, teraz 139 000. Piskać zaczęły w ok. 134 000(wtedy gumy były wymienione i niestety nie sprawdziłem czy miały napisy...). Możliwe, że były one jeszcze fabryczne? Dużo na to wskazuje.

Ostatnia edycja:
Kurcze teraz dokładnie nie pamietam, ale albo na tych gumach, albo na samym odlewie aluminium było własnie 01 w kółku (takim ja na innych elementach auta), a auto mam faktycznie z 2001r. co by sie zgadzało.
no u mnie gumy były wymienione więc na gumachoznaczeń nie mam, no ale na odlewie jest 03 w kółeczku, a auto z 2003 więc też by się to u mnie zgadzało. No i też wytrzymały ok 135tys. jak u Ciebie. Więc pewnie też miałem do tej pory fabryczne...

witam jestem tu nowy i mam pytanie jak poznac ze wachacze sa juz wybite jak wjade w dziure to mi cos puk czy mozecie mi podpowiedziec czy to wachacze??

czy na gumach tulei wachacza górnego może być napis TRW?

Amortyzatory
Powrót