Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: [156] Czy zużyte gumy stabilizatora i łączniki wpływają na resztę zawieszenia ?

pawelc83
    Gość

Domyślnie [156] Czy zużyte gumy stabilizatora i łączniki wpływają na resztę zawieszenia ?

Witam,

Sprawa wygląda tak : Jakiś czas temu wstawiłem do warsztaciku moje Cudo, bo stukał strasznie cały przód... no i że było to zaraz po kupnie - wymieniłem rozrząd, wszystkie filtry i olej. Koleś wymienił 4 wahacze (na febi). Ale nie wymienił łączników stabilizatora i gum na stabilizatorze...bo jego dostawca akurat nie miał a mnie potrzebny był samochód i nie mogłem czekać. Oczywiście przód dalej stuka...choć mniej.
    I pytanie brzmi - czy teraz te wahacze mi nie polecą od tego stabilizatora. Muszę się wybrać na nowo do niego i to wszytko poprawić bo już zakupiłem wszystko...tylko nie wiem czy mam biec już jutro czy jak poczekamjeszcze kilka dni/tyg to nic się nie stanie?

PS : tak zupełnie przy okazji : ze względu na to, że zamulony mechanik pomimo iż w bagażniku był świeżo zakupiony przeze mnie rozrząd - postanowił kupić sam (niby nie zauważył) - mam teraz do sprzedania nowiutki (podobno taki jak fabryczny). Jeśli byłby ktoś zainteresowany proszę o kontakt. Poniżej dane podzespołów :

Rolka napinająca LUK 531025530 - ORYGINAŁ W
    Rolka prowadząca LUK 532028710 - ORYGINAŁ W
    Pasek rozrządu 5500XS- ORYGINAŁ W

Pompa wody
    S-314 - ORYGINAŁ W

Użytkownik Romeo Avatar twardy
    Mieszka w
    Bielawa/Wroc
    Auto
    Była 156 20V, chwilowo jakieś Mitsu

Domyślnie

1. W dziale bazar wystaw rozrząd
    2. Sprawdź czy mechanik wsadził rzekomo zakupione pasek, rolkę, napinacz, pompę...
    3. Wymień gumy stabilizatora, których "zamuleńcowi" NIE CHCIAŁO SIĘ ZROBIĆ.
    4. Tak wpływają na zużywanie innych elementów. Nie musisz tego robić jutro no ale warto o tym pomyśleć w najbliższych tygodniach.

PS. Febi widziałem w 2 alfach - jedne skrzypiały po 8tys, drugie wymieniane były na reklamacji po 3 miesiącach. Tak więc powodzonka

pawelc83
    Gość

Domyślnie

No to mnie nie pocieszyłeś z tymi wahaczami. No ale zobaczymy....

Jeśli chodzi o rozrząd to wymienił na stówę... choć to mu się udało.
    A jakie w takim razie wahacze najlepiej się sprawują ?

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

TRW ( te najdroższe :-) )

Użytkownik Pirat drogowy Avatar dafi1985
    Mieszka w
    Nowogard, Poland
    Auto
    Była: Alfa 156 1.9 JTD 105KM '99 r, jest Nissan Primera '03 1.9 dci

Domyślnie

Ja jakoś we wrześniu wymieniałem na tańsze FASTy góra i dół i łącznik TRW, póki co, zimę dobrze przeżyły
    Alfa jest jak prawdziwa piękna Włoszka - może być czułą matką i namiętną kochanką, ale jeśli przez chwilę ją zaniedbasz, może natychmiast stać się kapryśna...

Użytkownik Świeżak Avatar bat25
    Mieszka w
    Leszno Wlkp
    Auto
    156 1,9jtd 2004r

Domyślnie

Wahacze TRW, jak dla mnie
    Na allegro poszukaj użytkownika www_mi-car_pl, od niego zakupiłem wahacze i łączniki stabilizatora, polecam przedzwonić i zapytać o mały rabacik, podeprzeć prośbę tym że przez allegro nie musisz zamawiać i może zjedzie o koszt prowizji
    Pozdrawiam
    Alfa Romeo 156 SW 1,9jtd 2004r

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    156 jtd (105)

Domyślnie

polecam uzytkowniak motozbyt tj, tanifiat.
    Juz 4 tysiace zrobilem na tych wachaczach i zero luzow. Byly to wachacze montowane na pierszy montarz ponoc. dalem za gorne 200 zl za jeden, mozna co prawda znalesc taniej TRW za 179 zl ale nie wiadomo czy jakosciowo są tak samo dobre jak te z ASO. Sadze ze warto wydac 30 zl wiecej a jezdzic dluzej.
    Jak cos sie popsuje przed delarowanym czasem tzn 40-60 tys. km to bede montowal fast albo dam do zregenerowania.

pawelc83
    Gość

Domyślnie

Dzięki za info,

wahacze póki co jeszcze chodzą ładnie więc dopiero przy następnej wymianie pewnie wezmę już TRW. Póki co mam już łącznik TRW i gumy stabilizatora oryginały. W tym tygodniu czeka mnie wymiana, jak dalej będzie stukać to załamka .

Użytkownik Świeżak Avatar bat25
    Mieszka w
    Leszno Wlkp
    Auto
    156 1,9jtd 2004r

Domyślnie

Mi też stuka coś w tyle...
    Szajby można czasem dostać
    Wymieniłem wahacze, łączniki stabilizatora, gumy, to teraz okazuje się że jeden z wymienianych wcześniej amorów z tyłu jest już powoli do wymiany, mam nadzieję że pójdzie na gwarancji i jak już wymienię amor i dalej będzie stukać to chyba się pochlastam
    P.S wyczytałem że wahacze Fast są dość słabe...
    Alfa Romeo 156 SW 1,9jtd 2004r

pawelc83
    Gość

Domyślnie

Z tyłu może jeszcze drążek reakcyjny do wymiany. Ja jutro wstawiam swój i też mam nadzieję że już się uspokoi . Tył narazie luz, ale na wiosnę pewnie też już trzeba będzie wymienić prawie cały....