• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Kierunkowskazy nie przerywają, nie migają

richi102

Nowy
Auto
Ford Mondeo MK4 1.8 TDCI 2010
Witam
Parę dni temu zostawiłem auto na światłach awaryjnych na 3min i po powrocie do auta kierunkowskazy nie przerywały ( czyt. nie migały) to samo było na zegarach.
Po wyłączeniu awaryjnych i ponownym włączeniu wszystko działało normalnie.
Dzisiaj po odpaleniu auta i przejechaniu paru skrzyżowań z kierunkami stało się dokładnie to samo. Po wbiciu lewego czy prawego kierunku paliły się na okrągło, nie migając. To samo działo się z kontrolkami na zegarach. Po ponownym uruchomieniu auta problem znikł.

Czy to jakiś przekaźnik, albo przerywacz i gdzie tego szukac. Słyszałem że może to miec coś wspólnego z uszkodzonym guzikiem od awaryjnych.

Proszę o rady, gdzie szukac i jak pozbyc się tej usterki.
Z góry dziękuję za pomoc.

Odkręć osłonę pod kierownicą i tam, od spodu, będziesz miał taki niebieski przekaźnik- on jest od kierunkowskazów i awaryjnych. Jak Ci przestaną migać, przyjrzyj się mu dokładnie, wyjmij i obejrzyj, może wystarczy tylko przeczyścić.

A jak wyjąc ten przekaźnik, bo jakoś nie mogłem sobie z nim poradzic?
Kilka dni temu próbowałem go wyjąc ale nie chciał wyjśc, a nie chciałem nic połamac. Poruszałem nim trochę i jakoś działało, ale dzisiaj problem powrócił. Nie mam za bardzo jak zobaczyc od dołu jak go wyjąc bo chodzę o kulach.
Czy przeczyszczenie jego pomoże, czy zanim się za to zabiorę to skołowac inny przekażnik ( mam dostęp do kilku zezłomowanych Alf).
Jak by nie było, prosił bym kogoś o dokładny opsi jak go wyjąc.

Siłowo kolego, siłowo, blaszki gniazda dość mocno trzymają styki przekaźnika. Nie ma tam żadnych zabezpieczeń.

delikatnie go podważysz od strony styków śrubokrętem i go wyciągniesz. Nowego przekaźnika organizować nie musisz, bo pewnie i tak się powtórzy, przeczyść tylko styki i ewentualnie podegnij delikatnie nóżki, żeby lepiej dolegały w gnieździe.

Podważ go delikatnie wkrętakiem i musi wyjść. Jak będziesz miał go na wierzchu spryskaj nóżki kontkat sprejem. Jest jeszcze możliwość że przekaźnik zwiera się na stałe po kilku włączeniach i wtedy czeka cie wymiana.

Tak jak pisaliście lekkie podważenie załatwia sprawę wydostania go.
Niestety stary już okazał się do niczego i wymieniłem na inny.
Dzięki za pomoc
:beerglass:

Amortyzatory
Powrót