156 turbina "miauczy"

• Autor wątku Autor wątku Kacper_156
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kacper_156

Guest
Witam to moj pierwszy post - prosze o wyrozumialosc .
A wiec do tematu , niedawno kupilem od ojca 156 jtd z 2002 r od kilku dni podczas przyspieszania slysze cos w stylu "miauczenia" mysle ze dzwiek pochodzi z turbiny albo z paska wieloklinowego , nie mam pojecia co to moze byc to moj 1szy turbo diesel . Auto nie stracilo mocy i jezdzi normlanie

Sprawdź caly dolot powietrza, podejrzewam że jeden z węży będzie pęknięty i stąd efekt miauczenia. Mam to u siebie z tym, że ja mam rure połataną :)

Ja miałem identyczne objawy u siebie, myślałem już, że turbo pójdzie na śmieci. Okazało się po wizycie u znajomego mechanika, że to rolka prowadząca pasek klinowy wydawała takie odgłosy:eek:

Nawet się nie spodziewałem, że ona może tak namieszać. Po wymianie rolki - cisza.

Skoro Twoja Alfa ciągnie normalnie, to może masz podobny przypadek...

pzdr

Ja miałem identyczne objawy u siebie, myślałem już, że turbo pójdzie na śmieci. Okazało się po wizycie u znajomego mechanika, że to rolka prowadząca pasek klinowy wydawała takie odgłosy:eek:

Nawet się nie spodziewałem, że ona może tak namieszać. Po wymianie rolki - cisza.

Skoro Twoja Alfa ciągnie normalnie, to może masz podobny przypadek...

pzdr

dzieki wielkie jutro podjade do magika i zobacze co powie w razie gdyby chcial mnie naciagnac bede wiedzial czym sie kierowac . dzieki wielkie pzdr

poki co musze czekac bo terminy ma zajete ale po otworzeniu maski wyraznie dziwne dziweki dochodza z pasa wieloklinowego , faktycznie moze byc ktoras z rolek walnieta . na wolnych obrotach cos jak by dzwonilo a na wyzszych "miauczy" :)

poki co musze czekac bo terminy ma zajete ale po otworzeniu maski wyraznie dziwne dziweki dochodza z pasa wieloklinowego , faktycznie moze byc ktoras z rolek walnieta . na wolnych obrotach cos jak by dzwonilo a na wyzszych "miauczy" :)

Ja miałem dokładnie tak samo. A weź np. WD-40 i psiknij na pasek po gładkiej stronie, tzn. nie na rowki tylko na gładką stronę. Na gładkiej stronie pracuje tylko rolka prowadząca i napinacz. Jeśli po psiknięciu odgłosy ustają to masz rolkę do wymiany. I to na 99% rolkę prowadzącą, bo napinacz by nie huczał tylko powodował piski paska. Spróbuj.

pzdr

Ja miałem dokładnie tak samo. A weź np. WD-40 i psiknij na pasek po gładkiej stronie, tzn. nie na rowki tylko na gładką stronę. Na gładkiej stronie pracuje tylko rolka prowadząca i napinacz. Jeśli po psiknięciu odgłosy ustają to masz rolkę do wymiany. I to na 99% rolkę prowadzącą, bo napinacz by nie huczał tylko powodował piski paska. Spróbuj.

pzdr

zaraz zejde do garazu i zobacze czy ten trick cos da . Mam jeszcze jedno pytanie jak moge sprawdzic ile moja alfa ma mocy ? w dowodzie nie mam nic a na klapie 1.9 Jtd jest to 8 zaworówka

---------- Post dodany o godzinie 13:35 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 13:03 ----------

niestety wd40 nic nie zdziałał ..
miauczy dalej ;/

No miauczy dalej bo się pasek na rolce cały czas obraca, ale po psiknięciu powinny ustać te dziwne dźwięki co mówiłeś, że są. U mnie te dźwięki to było takie terkotanie.

Co do ilości KM to masz według mnie masz 115.

Ja właśnie dziś zaobserwowałem podobny objaw.

Dodam, że już wcześniej miałem przygodę ze sprzęgłem alternatora i jedną z rolek- po naprawie i wymianie wszystko grało. Po zatankowaniu słychać wyraźny gwizd spod maski, ale dopiero po 2000 obr/min, i tylko w przypadku przyspieszania (na sucho /na luzie/ żadne niepokojące gwizdy nie dochodzą). Rurę dolotową mam zaklejoną specjalną taśmą, bo jakieś pęknięcie było. I jeszcze jedna kwestia- w miejscu złącznenia powiedzmy z silnikiem lekko się poci. Tak ma być?

Pozdr.

wlasnie bylem u mechanika , padlo na rolke ta ktora jest na alternatorze (koledzy dobrze trafili) rolka sie kreci ale jest luzna i lata jak cygan na straganie stad to "miauczenie" . Wymiana za tydz . Kolejne pytanie jakiej firmy kupic zeby dosc dlugo pojezdzic . Przy okazji wymiany rolki bede zmienial olej jaki polecacie (pol syntetyk) pozdr

wlasnie bylem u mechanika , padlo na rolke ta ktora jest na alternatorze (koledzy dobrze trafili) rolka sie kreci ale jest luzna i lata jak cygan na straganie stad to "miauczenie" . Wymiana za tydz . Kolejne pytanie jakiej firmy kupic zeby dosc dlugo pojezdzic . Przy okazji wymiany rolki bede zmienial olej jaki polecacie (pol syntetyk) pozdr

To dobrze, że masz diagnozę. Tylko pamiętaj, że w JTD były montowane sprzęgiełka jednokierunkowe alternatora. Żeby ktoś Ci nie wcisnął innej rolki. I weź sprawdź ta rolkę prowadzącą, bo rolka alternatora raczej powoduje drgania paska i telepanie a to "miauczenie" może być z innego powodu.

pzdr

zaraz zejde do garazu i zobacze czy ten trick cos da . Mam jeszcze jedno pytanie jak moge sprawdzic ile moja alfa ma mocy ? w dowodzie nie mam nic a na klapie 1.9 Jtd jest to 8 zaworówka

---------- Post dodany o godzinie 13:35 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 13:03 ----------

niestety wd40 nic nie zdziałał ..
miauczy dalej ;/

Jeśli chodzi Ci o moc silnik, jego wersję, to radzę wpisać w google EPER, wejdź tam wpisz VIN i wszystkie informacje będziesz miał widocne na ekranie.

Amortyzatory
Powrót