[156] Termostat

• Autor wątku Autor wątku mar_1981
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mar_1981

Guest
Czy ten termostat będzie pasował do 1,9 JTD 105 KM? Czy firma Vernet coś wam mówi? Warto go założyć?
Jak tak to zaraz klikam "kup teraz".

broń Boże nie rób tego... jak termostat to tylko Behr - oryginalny do Alfy

no właśnie tego tematu szukałem... ale zszedłem na inny temat :D

BEHR na dzień dzisiejszy. Vernet chodzi może 1 na 5, poza tym jak masz ustawiona niską temp. załączania wentylatorów w ECU to nonstop w lecie z wł. wiatrakami będziesz jeździł przy Vernecie.

Patrzę że pasują termostaty te same co do Alfy to też do Saaba, Opla, Fiata. Zna ktoś może nr fabryczny termostatu do mojego silnika???

BEHR na dzień dzisiejszy. Vernet chodzi może 1 na 5, poza tym jak masz ustawiona niską temp. załączania wentylatorów w ECU to nonstop w lecie z wł. wiatrakami będziesz jeździł przy Vernecie.

bez przesady, ja od 3 lat mam verneta i nie mam żadnych problemów, temperatura dużo poniżej 90*C jak u Behra
kwestia jakości Vernta no cóż... adekwatna do ceny, polecić go nie mogę bo pękła obudowa, a nowy, który zamówiłem był upaprany jakimś klejem

ważniejsza niż nazwa producenta - właściwa temperatura pracy

U mnie zawitał tymczasowo termostat z lanosa 1.5 16V i wiecie co? Działa idealnie.

bez przesady, ja od 3 lat mam verneta i nie mam żadnych problemów, temperatura dużo poniżej 90*C jak u Behra
kwestia jakości Vernta no cóż... adekwatna do ceny, polecić go nie mogę bo pękła obudowa, a nowy, który zamówiłem był upaprany jakimś klejem

co do jakości zawsze były kiepskie, a ostatnio jeszcze gorzej z tym u nich, zawsze jest jakieś "ale".. cena verneta z czujnikiem jest niewiele niższa od behra z czujnikiem.. u siebie też wymieniałem to behr z montażu klękną dopiero po 9 latach

No właśnie patrzę że bez czujnika są w większości termostaty. Da radę jakoś sam czujnik sprawdzić? Do czego wogole jest czujnik? Jakie jest jego zadanie?

Czujnik zużywa się tak samo jak termostat - z czasem daje słabszy sygnał i dlatego wskazówka opada na wskaźniku kabinowym - powinno się go wymienić razem z termostatem

Dobrze więc odświeżę temat termostatu, wiem że BEHR powinien być, ale gdzie go kupić z czujnikiem od razu? Szukam na necie i pełno Verneta bez czujnika>? Ktoś ma jakieś namiary>? Ile kosztuje taki interes>? Wymiana to droga sprawa, czy lepiej od razu samemu zacząć to rozkręcać?

U mnie zawitał tymczasowo termostat z lanosa 1.5 16V i wiecie co? Działa idealnie.
A jak go kolego zamontowałeś?
Bo tak z ciekawości zajrzałem na allegro a tam same wkłady.
Czy termostat w alfie 1.8 TS też da się rozebrać na części pierwsze?

Przyłączam się z prośbą do Woland83 o namiar na termostat BEHR z czujnikiem.

Ostatnia edycja:
A czy takie zaadaptowanie termostatu od Daewoo to dobry pomysl? Bo koszty sa znikome,a jak spelnia swoje zadanie to czemu nie!U mnie temperatura ciagle waha sie miedzy 70 a 80 stopni(na wskazniku w desce)Musze jechac jakies 5-6 minut,zeby wskazowka ruszyla sie 50 stopni.Co prawda nie przekraczam 2tys. obrotow przy tych mrozach,ale to chyba stanowczo za dlugo?

Najłatwiej to kupić Behra w sklepie firmowym alfa/fiat - oczywiści oryginał a i w necie jest. Coś słabo szukacie:
http://allegro.pl/alfa-romeo-fiat-lancia-jtd-cf3-termostat-nowy-667-i1477827283.html

Maciek to jest termostat do JTD ja mam TSa .
Znalazłem taki według E-pera po numerach się zgadza, tylko bez czujnika znowu. U mnie są trzy kabliki zielony ,biały i zółty wnioskuje ze wtyczka 3 pinowa, bo nie mogłem tam jej odpiąć przeszkadzają mi te wszystkie bebechy.
Napiszcie czy to sie nadaje bo wygląda ok ,jak by co to zamawiam tylko gdzie znajdę ten czujnik?
http://allegro.pl/alfa-romeo-ts-fiat-lancia-16v-termostat-nowy-946-i1455750593.html

Podbije temacik, może ktoś mi podpowie gdzie ten czujnik ciepła kupię. Ja mam jakiś środek w chłodnicy o nazwie Glikol? kojarzy ktoś to>? Bo to było zalane przez mechanika przy wymianie płynów i filtrów. To chyba koncentrat>>? Bo jak będę zmieniał termostat to trzeba by było wymienić>?( twierdzenie mechanika) Bo wlewałem go we wrześniu bodajże i nie wiem, czy zmieniać na nowy czy zalać tylko tym co wypuszczę i ewentualnie dolać coś. Poradzicie?
A płukanie wodą destylowaną też trzeba robić ??:cool:

Amortyzatory
Powrót