• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

jak wyciągnąć szybę z drzwi przednich tylnych?

lukas1983

Nowy
Auto
jest 156 1,9 power by Cinek 177KM ----> GT power by Cinek 188KM / 380Nm ;-)
Jak w temacie, jak wyciągnąć szybę z drzwi tylnych i przednich?

zdjąć boczek, odkleić wygłuszenie/osłonę, opuścit trochę szybę, odpiąć mocowanie od podnośnika i wysuwać delikatnie odpowiednio ją pochylając.

Jak w temacie, jak wyciągnąć szybę z drzwi tylnych i przednich?

W przodzie mniej więcej tak, jak pisał Pablo ale musisz uważać przy ściąganiu zawleczki trzymającej szybę. Rób to w cieple bo one lubią pękać i ciągnij ją do dołu. Poza tym szyba ma w górnym rogu prowadnicę plastikową, która jeździ w ramce drzwi. Musisz ją albo całkiem w dół spuścić, żeby ta prowadnica się wysunęła albo wyjąć z ramy drzwi tą gumę w której ona się ślizga. Z tą gumą zawsze jest ciężko bo siedzi mocno na profilu drzwi ale można psiknąć środek do uszczelek pod nią i ściągając w dół wysunąć w kierunku szyby. Z tyłem podobnie ma się sprawa ale najlepiej jest wyjąć całą tą uszczelkę dookoła szyby.

W przodzie mniej więcej tak, jak pisał Pablo ale musisz uważać przy ściąganiu zawleczki trzymającej szybę. Rób to w cieple bo one lubią pękać i ciągnij ją do dołu. Poza tym szyba ma w górnym rogu prowadnicę plastikową, która jeździ w ramce drzwi. Musisz ją albo całkiem w dół spuścić, żeby ta prowadnica się wysunęła albo wyjąć z ramy drzwi tą gumę w której ona się ślizga. Z tą gumą zawsze jest ciężko bo siedzi mocno na profilu drzwi ale można psiknąć środek do uszczelek pod nią i ściągając w dół wysunąć w kierunku szyby. Z tyłem podobnie ma się sprawa ale najlepiej jest wyjąć całą tą uszczelkę dookoła szyby.

Super wyczerpująca podpowiedź:) Jest z tym trochę zabawy, ale spokojnie da się zrobić, tylko trzeba ostrożnie. Przerabiałem to jak mi wybili szybę pasażera, żeby ukraść z schowka...okulary przeciwsłoneczne:mad:

ok, będę próbował być delikatny :-D

Amortyzatory
Powrót