Witam,
U mnie też niestety czuć zapach spalin w kabinie po włączeniu nawiewu. Z wymienionych w tym poście potencjalnych przyczyn:
- EGR - trochę popuszczał (sadza na łączeniach) więc rozebrałem, przeczyściłem i założyłem nowe uszczlki. Sprawdzałem dzisiaj - po dwóch tygodniach od czyszczenia - EGR i wszystkie łączenia czyściutkie
- Wydech, była nieszczelność - został podspawany. Plecionka ok.
- Pociłą się uszczelka pokrywy zaworów - zmieniona.
- wtryski...z zwenątrz przynajmniej są suche. Obejżałem dokładnie.
No i w kabinie cały czas czuję kwaskowaty powiew spalin :/ Poprzedni właściciel jeździł chyba sporo czasu w tą przypadłością i cały układ wentylacji jest chyba z nalotem sadzy (po przetarciu szmatką kratki wentylacji w kokpicie - widać na szmatce osad z sadzy). Obecnie ten zapach jest dużo mniej wyczuwalny (żona nie czuje)...może więc wyczuwam jedynie brud w układzie? I tutaj pytanie...jak to najlepiej wyczyścic (plak nie daje rady bo układ jest mocno osmolony. Kratki nawiewu są zdejmowalne?
PS. Po zprawdzeniu egr wyjąłem jeszcze rurę przepustnica-intercooler. No i intercooler jest troszkę obryzgany olejem. Zauważyłem, że rura była troszkę krzywo włożona (wcięcie w rurze nie korywało się z wypustką na intercoolerze...) i może tu była nieszczelność? Jak to nie pomoże to następna w kolejności jest rura turbo - filtr powietrza...a jak nie to.....pozostanie mi jedynie kolektor dolotowy.... Turbo wizualnie ok - suche i nie ma sladow sadzy.
Jak ktoś ma jeszcze jakieś sugestie...będę wdzięczny.