• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Łożyska alternatora

• Autor wątku Autor wątku mjiceland
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mjiceland

Guest
Wymiana łożysk alternatora oraz różnice w amperażu

Witam
Od kilku dni spod maski mojej alfy zaczął się wydobywać dość nieprzyjemny dźwięk.
Okazało się że to alternator. Znajomy mechanik ma takie trzy, dwa oryginalne 85A i jeden denso 100A. we wszystkich są padnięnte łożyska czy tam coś innego przy czym ten denso wydaje się być w najlepszym stanie. Czy można go założyć po wymianie łożysk bez żadnej szkody dla Belli i czy wymiana łożysk w ogóle jest możliwa?

EDIT:
Dołączam nagranie może ktoś coś wysłucha ;)

Ostatnia edycja:
Z książki serwisowej wynika że alternator był wymieniany przy 77000 na nowy wiec ma teraz jakieś 40000
Tak nawiasem to nie wyjmowałem jeszcze swojego alternatora ale hałas jest na pewno z alternatora, po zdjęciu paska jest cichutko

Ostatnia edycja:
Tak, wymiana łożysk jest możliwa - robi się tak w przypadku pełnej regeneracji alternatora. Nie polecam używania, podmiany na wcześniej używane łożyska - to jest tylko tymczasowe odroczenie awarii. Ja u siebie w Sienie mam natomiast założony używany regulator napięcia Denso i już będzie 3 rok bez stresu (odpukać), wcześniej bawiłem się z alternatorem w podmiany na tańszą chińszczyznę (nowy altek) i średnio na tym wyszedłem. Także warto zainwestować w nowe łożyska, przy okazji przeserwisować altka skoro już będzie na wierzchu (obudowa, szczotki, diody, regulator napięcia).

Tak, wymiana łożysk jest możliwa - robi się tak w przypadku pełnej regeneracji alternatora. Nie polecam używania, podmiany na wcześniej używane łożyska - to jest tylko tymczasowe odroczenie awarii. Ja u siebie w Sienie mam natomiast założony używany regulator napięcia Denso i już będzie 3 rok bez stresu (odpukać), wcześniej bawiłem się z alternatorem w podmiany na tańszą chińszczyznę (nowy altek) i średnio na tym wyszedłem. Także warto zainwestować w nowe łożyska, przy okazji przeserwisować altka skoro już będzie na wierzchu (obudowa, szczotki, diody, regulator napięcia).
Więc łożyska wymienię na pewno na nowe muszę tylko rozebrać alternator części w rękę i do sklepu żeby uniknąć pomyłki, mam nadzieję że to jakieś standardowe łożyska bo z nietypowymi częściami to tu jest masakra.
Pozostałe części to nie wiem czy ogarnę.
Może ktoś podpowie czy mogę założyć ten 100 amperowy Denso?

w boschu jako oryginał idą łożyska NTN 6203LHA i NSK B17-99DG8, wymień i będziesz miał spokój. W serwisie te łożyska kosztują ok. 300zł/szt. a w sklepie tylko kilkadziesiąt zł. Jak dasz chińszczyznę za kilka zł to znowu padną po 40kkm.

Z książki serwisowej wynika że alternator był wymieniany przy 77000 na nowy wiec ma teraz jakieś 40000
Tak nawiasem to nie wyjmowałem jeszcze swojego alternatora ale hałas jest na pewno z alternatora, po zdjęciu paska jest cichutko

A pewny jesteś na 100%, że to alternator. Ja w swojej też już chciałem wymieniać. Jak wziął sie za nią znajomy mechanik, to się okazało, że ten hałas nie pochodzi z alternatora, tylko z rolki prowadzącej pasek klinowy.
Sam się zdziwiłem, że ona może tak mylić, ale po wymianie rolki cichutko. Nic nie słychać. Więc może sprawdź inne rzeczy zanim się weźmiesz za alternator.

w boschu jako oryginał idą łożyska NTN 6203LHA i NSK B17-99DG8, wymień i będziesz miał spokój. W serwisie te łożyska kosztują ok. 300zł/szt. a w sklepie tylko kilkadziesiąt zł. Jak dasz chińszczyznę za kilka zł to znowu padną po 40kkm.

Dzięki, niestety nie jestem niestety w Polsce więc koszty będą niewspółmierne, ale oczywiście mam zamiar kupić coś lepszej jakości

A pewny jesteś na 100%, że to alternator. Ja w swojej też już chciałem wymieniać. Jak wziął sie za nią znajomy mechanik, to się okazało, że ten hałas nie pochodzi z alternatora, tylko z rolki prowadzącej pasek klinowy.
Sam się zdziwiłem, że ona może tak mylić, ale po wymianie rolki cichutko. Nic nie słychać. Więc może sprawdź inne rzeczy zanim się weźmiesz za alternator.
Tak na 100% to jeszcze nie wiem, bo nie wyjmowałem jeszcze alternatora ale po zdjęciu paska i pokręceniu altkiem na to wskazuje

Łożyska wymienione, chodzi cichutko tylko po wymianie nie zapala się lampka ładowania a podczas jazdy delikatnie pomruguje
ktoś ma pomysł co spieprzyłem??

Miałem tak samo jak TY mjiceland do wymiany był regulator napięcia.

albo skopales diode w mostku i sie nie wzbudza albo regulator:) ps lozyska zalozyles zz czy cdu?

Łożyska wymienione, chodzi cichutko tylko po wymianie nie zapala się lampka ładowania a podczas jazdy delikatnie pomruguje
ktoś ma pomysł co spieprzyłem??

Cóż wszystko jasne podczas lutowania zrobiłem zwarcie na mase, (późno już było :D ) dzisiaj jak wyjąłem alter to zauważyłem no i dokupiłem regulator nowy
tak na wszelki wypadek, co ciekawe to regulator od Land Cruisera podobno :)

Łożyska to nawet nie wiem jakiej firmy ale podobno "high quality", jak twierdził sprzedawca. Nie wiem zobaczymy jak z tą jakością, wiem jedynie że gość od lat zajmuje sie sprzedażą części oraz regeneracją rozruszników i alternatorów, używa tych samych części które sprzedaje i sprawia wrażenie że zna się na swojej robocie, więc może kitu mi nie wcisnął.

Dzięki wszystkim za pomoc

albo skopales diode w mostku i sie nie wzbudza albo regulator:) ps lozyska zalozyles zz czy cdu?

Łożyska zamknięte jeśli o to chodzi... nie bardzo wiem co to CDU :/

cdu to zamkniecie teflonem (czaszem opisywane jako ddu) zz to lozyska zamkniete blaszka:) te 1sze maja duzo wyźszą trwalość:)

Hmmm..... Bij zabij nie wiem, łożyska miały czarne gumy z wierzchu, biorąc jednak pod uwagę cenę to raczej nie były drogie jak na tutejsze warunki więc chyba raczej zz

jak cala przykrywka jest gumowa to ok wazne ze nie byly zamkniete płaską blaszką, choc do teflonu moze im troche brakowac;) wybrales zloty srodek;)

sa jeszcze oznaczenie 2RS to jest zwykła klapka plastikowa

Znowu się sypnely lozyska

Cóż niestety przejechałem po wymianie łożysk około 1000 1500 km, i znów to samo, wyje jak stado diabłów??
Co teraz został już tylko zakup nowego altka??

hmmm albo gowniane lozyska a moze rolka napinacz wyje sciagles pasek i kreciles altkiem ze wiesz ze to on?

Tak sciągałem pasek i wychodzi na to że altek, nie mam pojęcia jak gówniane te łożysko musiało być żeby się posypać po 1kkm, chyba że przyczyna szybkiego zużycia łożysk leży gdzie indziej tylko gdzie??

Amortyzatory
Powrót