Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Temat: przycisk recyrkulacji powietrza

viruskill
    Gość

Angry przycisk recyrkulacji powietrza

Witam mam taki problem jak świeci mi się dioda przy przycisku recyrkulacji powietrza to obieg jest otwarty czyli bierze powietrze z zewnątrz jak wcisnę ponownie to bierze z wewnątrz i szyby parują mi :/ ponowne wciśnięci zapala się dioda włącza sprężarka i z zewnatrz bierz powietrz :/ co z tym zrobić po prostu jest odwrotnie niż powinno być.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar www156
    Mieszka w
    KR
    Auto
    159 1,9 M-JET 16v

Domyślnie

Nie bardzo rozumiem, ale jak bierze powietrze z zewnątrz czyli jest otwarty powinny nie parować, jeden warunek czysty filtr. Przy zamkniętym też powinny nie parować, gdy jest włączona i sprawna klimka.

viruskill
    Gość

Angry

moze tak

wlanczam nawiew
    - przy przycisku recyrkulacji powietrza nie swieci sie zadna dioda a pobiera powietrze ze srodka samochodu paruja szyby
    - klikam na przycisk recyrkulacji spalin zapala sie dioda przeslona sie otwiera i pobiera powietrze z zewnatrz samochodu + wlancza sie sprezarka klimy

czyli powinno byc na odwrot nie swieci sie dioda pobiera powietrze z zewnatrz a teraz pobiera mi ze srodka powietrze
    dioda sie zapala jak klikne to zaczyna pobierac powietrze z zewnatrz a powinno ze srodka .

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Nie podałeś czy alfa jest przed czy po FL a z opisu nie bardzo można to wywnioskować...

Po FL jak dioda się nie świeci to masz tryb manualny z otwartym obiegiem (powietrze z zewnątrz). Gdy świeci się dioda z prawej strony to masz to masz tryb automatyczny (w razie zanieczyszczonego powietrza powinien się obieg sam zamknąć), gdy włączasz ręcznie zamknięty obieg to świeci się dioda z lewej strony i wtedy powinna się włączyć też klimatyzacja (tylko powyżej 3,5 stopnia)

Przed FL (z kilmatyzacją) jest tylko dwie opcje. Obieg zamknięty z włączaniem się klimy lub otwarty. Jak dioda się nie świeci to jest pobieranie powietrza z zewnątrz i parowanie szyb może być spowodowane zapchanym (często też wilgotnym) filtrem.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Jesli układ klimatyzacji jest w trybie auto to centralka sama steruje otwarciem/zamknięciem nawiewu. Tam sa dwie diody - pytasz o tę z lewej czy prawej strony?
    Dioda z lewej oznacza zamknięcie nawiewu, a dioda z prawej że zamknięciem/otwarciem steruje centralka automatycznie
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

viruskill
    Gość

Domyślnie

Wiem jak to działa
    Alfa jest przed liftem 1999 rok
    pisze dokładnie że nie chodzi mi już o parowanie szyb a o to że po wciśnieciu przycisku pod siłą nawiewu czyli recylkuracji powietrza wewnątrz zapala się na nim dioda która sygnalizuje że jest obieg zamkniety i z nia zapala się dioda na sprężarce klimatyzacji która ma osuszać powietrze ale po tym wciśnięciu zamiast obieg się zamknąc to on zaczyna pobierać powietrze z zewnątrz a jak wcisnę ponownie czyli zgaśnie obieg sie zamyka i jest zamkniety i klima się tez wyłącza po prostu mam na odwród niż powinno byc !!!!

i teraz mam pytanie czemu się tak mogło stać i co z tym zrobić czy idzie jakoś to zaprogramować ? czy są jakieś tryby? próbowałem na zapłonie włączyć przycisk recylkulacji powietrza i odpiąć klime ale skurczybyk pamieta :/

Użytkownik Znawca Avatar Kali_33
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

Cytat Napisał viruskill Zobacz post
    pisze dokładnie że nie chodzi mi już o parowanie szyb a o to że po wciśnieciu przycisku pod siłą nawiewu czyli recylkuracji powietrza wewnątrz zapala się na nim dioda która sygnalizuje że jest obieg zamkniety i z nia zapala się dioda na sprężarce klimatyzacji która ma osuszać powietrze ale po tym wciśnięciu zamiast obieg się zamknąc to on zaczyna pobierać powietrze z zewnątrz a jak wcisnę ponownie czyli zgaśnie obieg sie zamyka i jest zamkniety i klima się tez wyłącza po prostu mam na odwród niż powinno byc !!!!
    a po czym wnosisz że działa ci odwrotnie? sprawdzałeś klapkę?

viruskill
    Gość

Domyślnie

po prostu czuc po pierwsze ze jak sie przystawi reke na podszybie tam gdzie ciagnie powietrze a druga sprawa parujace szyby .

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

To co piszesz zaprzecza samemu sobie... Skoro Ci ciągnie powietrze z zewnątrz to nie mają szyby prawa parować chyba, że masz "zawalony" filtr. Poza tym w mojej 156 przed FL gdy było poniżej 3,5 stopnia dioda od klimy się świeciła przy obiegu zamkniętym ale klimatyzacja nie chodziła (sprężarka stała) więc pewnie u Ciebie masz to samo. Jeśli klimatyzacja chodzi i jest sprawna to nie ma szans na parowanie szyb. Ja bym najpierw sprawdził filtr a potem klapkę i silniczek sterujący obiegiem zamkniętym. Zresztą, jak się przełącza na ten tryb bez włączonego wentylatora to słychać czy się klapka zamyka.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar axel83
    Auto
    Alfa Romeo

Domyślnie

Gdzie znajdę ta "klapkę i silniczek sterujący obiegiem zamkniętym" ?? Gdzieś przy filtrze kabinowym?