[156] Osłona silnika

piotr_alex

Nowy
Auto
Crosswagon 2005r & 159 1.9JTD 16V 2008r
Witam!
Zakładał lub ma ktoś z was założoną osłonę silnika? zastanawiam się czy warto w ogóle, silnik wygląda na bardzo zadbany i nie chciałbym aby się zachlapał albo by była na nim warstwa kurzu po lecie, lepsze są te z Polietylenu czy Abs/Pcv?, wypatrzyłem na Allegro coś takiego: LINK

ja ,am resztki oslony.
Najlepiej montowac oryginal. Imitacje z allegro to loteria -mozesz trafic doskonala, a mozesz i taka, ze za chiny ludowe nie dopasujesz...

ja mam płyte aluminową praktycznie pod całym silnikiem. To co jest w orginale, ten plastik to nie robi na mnioe solidnego wrażenia.
Pozdrawiam

Wg mnie również tylko oryginalna! Taką mam i nie narzekam!
Pozdrawiam

Osłonę nie tylko warto montowac ale trzeba (powinna być założona fabrycznie) - bo może ci się przytrafic np. nadprogramowa wymiana paska napędu urządzeń pomocniczych wraz z alternatorem

Ja po poradach od kolegów z Klubu Alfa Romeo Pomorze kupilem osłone u tego pana http://moto.allegro.pl/show_user.php?uid=4411873
i jest bardzo dobra, nie odkształca sie -co podobno jest normą w tych z abs/pcv. Koszt koło 140zł. Tak jak Maciek-156 pisze lepiej miec założoną i czysto pod maską.
A jak chcesz miec solidną osłone która bedzie chronić miske to tak jak b.pawelek zamontuj aluminiową, koszt z tego co pamietam od 300zł w góre.

Re: Osłona silnika

Moja też jest rozsypana ale "połapana" opaskami i na razie jakoś się trzyma. Na wiosne planuję wymianę na nową. Na allegro widziałem w cenach od 70-90zł, ktoś wie ile kosztuje oryginał dla porównania? Aluminiowa wydaje się być trwalsza, ale znacznie droższa.

Moje zdanie jest takie, że powinna być. Chociaż jest od groma samochodów bez osłony i jeżdżą.

Kupilem na alle-drogo taką plastikowa.Funkcjoniwała prze kilka miesięcy do czasu, kiedy sie nie roztopiła od wydechu.Miałem szczeście, że auto z dymem nie ....poszło .jeśli juz zakładać to naprawdę coś solidnego....

cysio napisał:
Moja też jest rozsypana ale "połapana" opaskami i na razie jakoś się trzyma. Na wiosne planuję wymianę na nową. Na allegro widziałem w cenach od 70-90zł, ktoś wie ile kosztuje oryginał dla porównania? Aluminiowa wydaje się być trwalsza, ale znacznie droższa.

Moje zdanie jest takie, że powinna być. Chociaż jest od groma samochodów bez osłony i jeżdżą.

Jak miałm 156 to też kupiłem ją bez płyty i tak jeździłem przez prawie rok - jaki efekt ??? a taki że musiałem kupić alternator bo pękła obudowa i cały był taki zasyfiony że sam się dziwiłem że działał do tej pory, następnie kolej przyszła na rolki paska wileorowkowego razem z nim samym :( , po tych wymianach kupiłem osłaonę z Allegro za coś ok 100 zł - okazała się totalną klapą - w zimę ( zkaładałem późną jesianią) było jeszcze ok, ale latem jak zrobiło się gorąco to osłona tak się powyginała że z jednej strony zaczęła się przypiekać o wydech a z drugiej prawie szorowała o asfalt. nauczony tymi doświadczeniami do 166 płytę zrobiłem sam z balchy aluminiowej o grubości 3 mm arkusz kosztował 140 zł i starczy na dwie płyty - tyle że w 166 jest łatwiej niż w 156.

witam
też jestem zdania że osłona musi być najlepiej orginalna ale wiadomo nówka w aso to koszt kilkuset złotych ale można na allegro wyrwać używkę za rozsądne pieniądze

Nowa oryginalna osłona to koszt 200 do 600zł w zależności od modelu i rocznika

Czy moglibyście podesłać jakiś namiar na tego producenta?

Niestety moja Bella jest trochę obniżona z przodu i osłona dość mocno obrywała przy rożnego rodzaju koleinach i nierównościach. Raz już była wyrwana z mocowań i przymocowana na chamskie wkręty.
Wczoraj dokonała żywota, gdy zahaczyłem o kamień cofając na polnej drodze.
Zaczepy zostały wyrwane a sama osłona ogiela się w taki sposób że prześwit to obecnie jakieś 2 cm :)
Póki co będę musiał ją zdjąć bo na krakowskich drogach szura niemiłosiernie i ludzie się patrzą.

Spróbuje ją podgrzać to może udało się ją przywrócić do pierwotnego kształtu(czy ktoś w Krakowie mógłby podratować opalarką i kanalem?), lecz najpewniejszym wyjściem będzie wymiana.

Z góry dzięki

Ostatnia edycja:
Najzwyklejsza z allegro jest OK .Jeśli nie przy.... spodem auta w kamień lub namiętnie nie forsujesz krawężników to wytrzyma lata.

Też zakładałem z allegro szukałem byle pasowała do mojego silnika 2,4 jtd w granicach 120 zl i rok wytrzymała(tyle mam auto ) tylko musi być w odpowiednich miejscach przykrecona

Osłona musi być, po to ją wymyślili, po to montują..., inaczej mogą być problemy z alternatorem, ja mam taką z polietylenu już drugi rok, wiele bardziej wytrzymała niż oryginał.

ja mam taka
19042012(008).jpg,19042012(010).jpg
jedyny problem to przenosi halas do kabiny

Fajnie wygląda, ale problemem może być tu jej masa, mocowania osłony są przewidziane na przenoszenie mniejszych sił, może się zdarzyć (oby nie) że nie wytrzymają sił bezwładności osłony na nierównościach i osłona po prostu odpadnie.

Mam tę samą, po 2-3 latach poszukiwań zdobyłem... Jest świetna. Wreszcie nie haczę w koleinach.

- - - Updated - - -

Fajnie wygląda, ale problemem może być tu jej masa, mocowania osłony są przewidziane na przenoszenie mniejszych sił, może się zdarzyć (oby nie) że nie wytrzymają sił bezwładności osłony na nierównościach i osłona po prostu odpadnie.

Jak jest db zamocowana to nic nie odleci. Bez przesady...

Amortyzatory
Powrót