• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[156] Może to łożysko? - jakie są objawy zużycia?

• Autor wątku Autor wątku gardlo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gardlo

Guest
Witam,

Ostatnio w celach kontrolnych wyłączyłem sobie radyjko, i nasłuchuję. Jadę, jadę, i wydaje mi się że coś mi buczy z przodu. To bardzo podobny dzwięk do naturalnych odgłosów toczenia, wydaje się jednak głośniejszy niż zwykle. Być może wszystko jest w porządku, być może nie. Z czym to może być związane? Może łożysko się kończy? Jadę w tym tygodniu na warsztat i chciałbym się dowiedzieć jakie są inne obiawy zużycia łożyska i jak sprawdzić czy wszystko jest cacy, czy nie cacy.

auto nie ściąga, jeżdzi jak po szynach, nie ma żadnych innych objawów tylko jakby buczenie było głośniejsze. Nie wiem czy to opony, chyba nie bo zalożyłem je ze dwa miechy temu i wcześniej nic nie zauważyłem, a same opony są nowe. Ponieważ jadę do mecha w przyszłym tygodniu chcę wiedzieć o co mam się pytać i do sprawdzenia czego mam go zmusić. Czy można taką usterkę wykryć na kanale? Buczenie pojawiło się niedawno, i jest na tyle ciche że mechanior może mie wyśmiać na jeździe testowej :oops: , a mi się jednak wydaje że nie wszystko jest w porządku. Być może jestem przewrażliwiony, ale chyba lepiej dmuchać na zimne.

No to raczej nie lozysko - bo by cie sciagalo.
Moze faktycznie oponiska ci bucza - zdarza sie - zalezy od jakosci mieszanki gumowej i typu nawierzchni.

Jeżeli coś zaczęło huczeć, to jest to prawdopodobnie dopiero co padające łożysko w kole. Łatwo to wykryć podnosząc samochód i pokręcając kołem - bez problemu usłyszysz inny dźwięk niż sprawnego łożyska.
Przy pdającym łożysku samochód nie będzie ściągał - chyba, że następuje już takie blokowanie, że prawie zapala się piasta.

Może to być właśnie łożysko... jak masz letnie koła to załóż sobie na przod i wtedy zobacz czu chuczy, jak chuczy to bedzie łozysko a jak nie to zimówki,u mnie chucza teraz zimówki troszke,ale sie trzeba naprawde wsłuchac....

Dziękuje za pomoc, to było łożysko. Już wymieniłem i buczenie ustało.

witam
mam nadzieje , że piastę też wymieniłeś, bo jak nie to po 10 -15 tys powtorka z rozrywki . piasta to tylko 150 PLN , łożysko 300-400.
pozdro

ano bo może być krzywa i dlatego ci się łożysko rozleciało .

Witam!
odświeżyłem temat..
Mam pytanko czy ktoś z was wymieniał już łożysko sam?? Czy ciężko się je wymienia??

Jest to przednie łożysko razem z piastą.
A mógł byś opisać czynności, co jak po kolei?

Amortyzatory
Powrót