witam
ja już od dwóch sezonów jeżdżę na bieżnikowanych zimówkach i wszystko jest ok. Jednak letnich opon bieżnikowanych nie polecam z uwagi na zupełnie inne prędkości. Prawdą są też pewne kłopoty z wyważeniem.
Proponuję zakup nowych opon, może na początek dwie, a trochę później pozostałe.
witam,
mogę Ci coś napisać o bieżnikowanych oponach. pierwsze zakupiłem zimówki firmy GLOBGUM do mojej pierwszej belli, jeździłem na nich jakiś czas i było spoko, rozwijałem prędkości 215km/h i było ok... belle sprzedałem znajomemu a jemu bieżnik się odkleił od opony (dowiedziałem się o tym 2 tyg. temu) później zakupiłem do opla zimówki tez globgum (wtedy nie wiedziałem że bieżnik na tych z mojej poprzedniej belli się odkleił) i w oplu pewnego dnia jadąc autostradą, usłyszałem jak coś mi walnęło o środek nadkola, okazało się że to kawałek bieżnika się urwał. tak więc, jeśli chcesz opony na powiedzmy 2 może 3 miesiące, to kup bieżnikowane, ale jęsli planujesz na nich dłużej jeździć, kup używki w dobrym stanie![]()
mojemu ojcu podczas powrotu z dani w mercedesie 190 się odkleił bieżnik . choc dwa sezony przejechalismy na bieznikowanych ale na ogoł były dosc głosne szybko sie zuzywały i do tego musielismy słuchac marudzenia wulkanizatowrow przy ich zakładaniu. bo oczywiscie ciezko sie wywaza itd . a wiec do sedna kiedy ojciec kupił nalewki po 120 zł był zachwycony po co przepłacać bla bla bla bla . dziś po tej przygodzie z bieżnikiem i wielu straconych nerwach nie może patrzeć na nalewki w belli ma bardzo słabe oponki. ale jedzie na nich po to aby jak wróci dołożyć i kupić nowe budżetówki . a wiec jeżeli latasz wokół komina to może i warto się zastanowić ale na ogol nie polecam dobra guma musi być .![]()
Ja moja Belle kupiłem z oponami bieżnikowanymi letnimi.
Auto zachowywało sie bardzo dziwnie,niestabilnie, uczucie dziwne do opisania.
Mysle sobie amorki do wymiany, ale dla pewności pojade na test, wyszło po 75%.Znajomy podpowiedział zebym oddał opony do utylizacji (bieżnik 8mm)Tak zrobiłem, kupiłem nowe letnie oponki i szok!!!!!!!!Stabilność i jakoś prowadzenia poprawiła sie z 300%
Jeśli chodzi o opony bieżnikowane to używałem opon zimowych firmy Gold-Gum i akurat tą firmę mogę polecić (kopia opon Michelin Alpin)
Opony spisywały się naprawdę przyzwoicie,rozmawiałem także z szefem produkcji tej firmy i powiedział że spokojnie bez najmniejszej obawy mogę jeździć z prędkościami do ok. 160km/h.Byłem całkiem zadowolony,nieco gorzej spisywały się na mokrej nawierzchni,ale na suchej przyzwoicie! Co do letnich opon to raczej polecałbym markowe używki,ze względu na wyższe temperaturę i prędkości!
A wiec wniosek jest taki, że na zimę do małych predkości po mieście - można zaryzykowac ale na lato tylko oryginał.