Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Temat: Opony bieżnikowane - jakie macie doświadczenia

Użytkownik Romeo Avatar borsukmax
    Mieszka w
    piotrków trybunalski
    Auto
    ALFA ROMEO 156 1.8 106KW TS

tomekb
    Gość

Domyślnie

witam
    ja już od dwóch sezonów jeżdżę na bieżnikowanych zimówkach i wszystko jest ok. Jednak letnich opon bieżnikowanych nie polecam z uwagi na zupełnie inne prędkości. Prawdą są też pewne kłopoty z wyważeniem.
    Proponuję zakup nowych opon, może na początek dwie, a trochę później pozostałe.

Użytkownik Romeo Avatar -BamBosZek-
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 3.0 24v

Domyślnie

zimowki jak najbardziej letnie raczej nie... chyba ze ktos osiaga predkosci maksymalne rzedu 80km/h
    Genetics makes the champions, want to compare?!

Użytkownik Alfa i Omega Avatar liked
    Mieszka w
    Chorzów
    Auto
    AR BRERA 2006 2,4 jtdm

Domyślnie

witam,
    mogę Ci coś napisać o bieżnikowanych oponach. pierwsze zakupiłem zimówki firmy GLOBGUM do mojej pierwszej belli, jeździłem na nich jakiś czas i było spoko, rozwijałem prędkości 215km/h i było ok... belle sprzedałem znajomemu a jemu bieżnik się odkleił od opony (dowiedziałem się o tym 2 tyg. temu) później zakupiłem do opla zimówki tez globgum (wtedy nie wiedziałem że bieżnik na tych z mojej poprzedniej belli się odkleił) i w oplu pewnego dnia jadąc autostradą, usłyszałem jak coś mi walnęło o środek nadkola, okazało się że to kawałek bieżnika się urwał. tak więc, jeśli chcesz opony na powiedzmy 2 może 3 miesiące, to kup bieżnikowane, ale jęsli planujesz na nich dłużej jeździć, kup używki w dobrym stanie

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    156 2003 1,9 jtd 115 km

Domyślnie

mojemu ojcu podczas powrotu z dani w mercedesie 190 się odkleił bieżnik . choc dwa sezony przejechalismy na bieznikowanych ale na ogoł były dosc głosne szybko sie zuzywały i do tego musielismy słuchac marudzenia wulkanizatowrow przy ich zakładaniu. bo oczywiscie ciezko sie wywaza itd . a wiec do sedna kiedy ojciec kupił nalewki po 120 zł był zachwycony po co przepłacać bla bla bla bla . dziś po tej przygodzie z bieżnikiem i wielu straconych nerwach nie może patrzeć na nalewki w belli ma bardzo słabe oponki. ale jedzie na nich po to aby jak wróci dołożyć i kupić nowe budżetówki . a wiec jeżeli latasz wokół komina to może i warto się zastanowić ale na ogol nie polecam dobra guma musi być .

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 TS

Domyślnie

Ja moja Belle kupiłem z oponami bieżnikowanymi letnimi.
    Auto zachowywało sie bardzo dziwnie,niestabilnie, uczucie dziwne do opisania.
    Mysle sobie amorki do wymiany, ale dla pewności pojade na test, wyszło po 75%.Znajomy podpowiedział zebym oddał opony do utylizacji (bieżnik 8mm)Tak zrobiłem, kupiłem nowe letnie oponki i szok!!!!!!!!Stabilność i jakoś prowadzenia poprawiła sie z 300%

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Pawcio
    Mieszka w
    Bełchatów
    Auto
    Alfa Romeo 159 1750 TBI

Domyślnie

Jeśli chodzi o opony bieżnikowane to używałem opon zimowych firmy Gold-Gum i akurat tą firmę mogę polecić (kopia opon Michelin Alpin)
    Opony spisywały się naprawdę przyzwoicie,rozmawiałem także z szefem produkcji tej firmy i powiedział że spokojnie bez najmniejszej obawy mogę jeździć z prędkościami do ok. 160km/h.Byłem całkiem zadowolony,nieco gorzej spisywały się na mokrej nawierzchni,ale na suchej przyzwoicie! Co do letnich opon to raczej polecałbym markowe używki,ze względu na wyższe temperaturę i prędkości!

Użytkownik Maniak resoraków Avatar SEBEK
    Mieszka w
    EŁK
    Auto
    Black 159 1.9 JTDm 150 KM 2007 r.

Domyślnie

A wiec wniosek jest taki, że na zimę do małych predkości po mieście - można zaryzykowac ale na lato tylko oryginał.