Wymiana Hydropopychaczy Alfa 156 2.0 97r

dropas

Nowy
Auto
Alfa 156 2.0 TS 97r Toyota Avensis Facelift T27 2013
Wymiana popychaczy Alfa 156 2.0 97r

Witam was serdecznie moim przyjaciele tak jak w temacie poszukuje informacji jak nalezy wymienic popychacze tzw szklanki bo niestety ale silnik zbyt glosno pracuje w okolicach kolektora ssacego wiec zapewne ktorys tam krzyczy juz o wymiane i silnik pracuje glosno na zimnym jak i na cieplym rozrzad ma 1,5 roku i przejechane 27 tys i moje pytanko brzmi co musze wymienic przy okazji wymiany szklanek jak prawidlowo to zrobic bo szukalem jakiegos manuala ale niestety nic nie znalazlem z gory dziekuje za informacje.

Pozdrawiam

---------- Post added at 23:04 ---------- Previous post was at 13:21 ----------

Czyzby nikt nic nie wiedzial na ten temat??

Ostatnia edycja:
A wariator wymieniałeś przy okazji rozrządu??
Jezeli chesz teraz wymienić popychacze to kup od razu nowy pasek sprawdz wariata.
Trzeba wałki rozrządu zrzucać

Nie ma czegoś takiego jak hydropopychacze. Nie złośliwie, ale zwracam uwagę że przedrostek Hydro wskazuje na związek z wodą. Czegoś takiego w Alfie nie ma. Lepiej urzywać określenie samoregulatory zaworów lub popychacze hydrauliczne.

Juz poprawione i w takim razie skoro zostalem juz poprawiony moze bys napisal cos niecos zeby mi doradzic jak porzadnie moge to zrobic i co przy okazji wymienic a nawiazujac do kolegi wyzej caly rozrzad byl wymieniany ze wszystkim z wariatem wszystkimi paskami pompa wody napinaczami i mam pytanie skoro musze zrzucic walki a wariat ma przejechane 27 tys i +musze go ponownie wymieniac na nowy??bo to ze wszystkie paski ponownie do wymiany to sie juz domyslam ze trzeba je wymienic ale ciekawi mnie reszta?

Juz poprawione i w takim razie skoro zostalem juz poprawiony moze bys napisal cos niecos zeby mi doradzic jak porzadnie moge to zrobic i co przy okazji wymienic a nawiazujac do kolegi wyzej caly rozrzad byl wymieniany ze wszystkim z wariatem wszystkimi paskami pompa wody napinaczami i mam pytanie skoro musze zrzucic walki a wariat ma przejechane 27 tys i +musze go ponownie wymieniac na nowy??bo to ze wszystkie paski ponownie do wymiany to sie juz domyslam ze trzeba je wymienic ale ciekawi mnie reszta?
Tylko pasek Kolego.Wariatora nie ma potrzeby.Mój ma prawie 60 tys i nie mam zamiaru go wymieniać przy robieniu rozrządu.

Ostatnia edycja:
Moim zdaniem jeśli już padają popychacze hydrauliczne to silnik trochę kilometrów ma nalatane. Warto by było się zastanowić przy ich wymianie nad regeneracją głowicy. Na pewno wymiana uszczelniaczy zaworów. Ale ciężko coś diagnozować na odległość. Wszystko zależy od kondycji silnika o tą znasz tylko Ty i Twój mechanik.

Mysle ze kondycja silnika jest dobra zreszta podczas wymiany rozrzadu moj mechanik ogladal walki glowice i wszystko bylo w bardzo dobrym stanie a popychacze hmm czemu klepia nie mam pojecia auto stalo jakies 3,5 miecha jezdzone tylko w weekend i sporadycznie co bylo zwiazane z praca ale teraz dziennie robie 40 i jesli chodzi o dynamike spalanie prace silnika nie mam zadnych zastrzezen nie wpierdziela oleju nie mam jakis problemow z falowaniem obrotow wszystko jest git procz tego ze slychac stuki w okolicach kolektora wydechowego i jest do drazniace bo wiadomo w kabinie nic nie slychac a jak juz sie podejdzie do przodu to slychac wkurzajacy dzwiek popychaczy wiem tez ze i wal jak i panewki sa ok bo mialem sciagana miske plukana czyszczona az niechce mi sie wymieniac co ten samochod ma nowe bo braknie miejsca nie no zartuje ogolnie uwazam stan za bardzo dobry a czemu ktorys popychacz stuka nie wiem ale sie dowiem niedlugo bo to naprawie

No niestety to tylko część mechaniczna i czasami nawali. Czasami zdarza się że jakiś brud zapcha kanaliki w popychaczu i się zawiesi. Obyś miał tylko to.

No niestety to tylko część mechaniczna i czasami nawali. Czasami zdarza się że jakiś brud zapcha kanaliki w popychaczu i się zawiesi. Obyś miał tylko to.

Akurat w takiej sytuacji to nie jest "tylko", bo zablokowanie się popychacza zwykle powoduje zniszczenie krzywki wałka rozrządu z uwagi na działajace duże siły i zerwanie filmu olejowego.
Jeśli będziesz dobierał się do popychaczy to koniecznie sprawdź stan krzywek na wałkach rozrządu.
Przed montażem nowych popychaczy należy je ścisnąć (najlepiej w imadle, między dwoma miękkimi deseczkami) miej więcej do 1/2 skoku.
Montaż popychacza całkowicie napełnionego olejem może spowodować zniszczenie krzywki i powierzchni popychacza.

No niestety zdaje sobie tez z tego sprawe ze i walek moze byc juz wyrobiony i bede musial i je wymienic mam tylko nadzieje ze tylko jeden albo wydechowy albo ssacy bedzie do wymiany ale to sie wszystko wyjasni jak juz tylko bedzie wszystko wyjete i zdemontowane bynajmniej dziekuje za informacje na bank sie przydadza i coz za nie dlugo trzeba bedzie dzialac

No niestety zdaje sobie tez z tego sprawe ze i walek moze byc juz wyrobiony i bede musial i je wymienic mam tylko nadzieje ze tylko jeden albo wydechowy albo ssacy bedzie do wymiany ale to sie wszystko wyjasni jak juz tylko bedzie wszystko wyjete i zdemontowane bynajmniej dziekuje za informacje na bank sie przydadza i coz za nie dlugo trzeba bedzie dzialac

Jeśli wałki są zjechane to znak że reszta nie jest lepsza.Reguła w T.S.

---------- Post added at 20:36 ---------- Previous post was at 20:36 ----------

Jeśli wałki są zjechane to znak że reszta nie jest lepsza.Reguła w T.S.

Amortyzatory
Powrót