• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Koniec dwumasa czy coś innego??? drgania odczuwalne w środku

kamko25

Nowy
Auto
Alfa Romeo 166 2.4 JTDm 20v 2006r. Distinctive. Była 156 SW 2.4 Jtd 10v 2002r
Problem jest w tym że auto zapalone chodzi na wolnych obrotach czy zimne czy ciepłe i normalnie w środku czuć drgania i widać je po np drżeniu foteli. Jest to w sumie drganie niewielkie ale z upływem czasu widzę że przybiera na sile. Dodam jeszcze że czasami głównie w zimie przy odpalaniu auta trochę ciężej chodziło sprzęgło. Sprzęgła i dwumasu nie robiłem w swojej Alfie. CO to może być??? w sumie objawy zużycia dwumasu są trochę inne tak??? Wiem że to diesel i minimalne drgania bedą odczuwalne ale myślę że u mnie są trochę zbyt mocne.

Hmm... ja mam drgania przy ruszaniu na jedynce i wstecznym ale to byłoby prawdopodobnie sprzęgło, czasem tez przy gaszeniu występują drgania - skłaniałem się ku 2-masu ale ostatnio występują u mnie właśnie metaliczne dzwięki nie ma różnicy czy na zimnym czy na ciepłym bardziej słyszalne pow 2 tyś obrotów - może to właśnie ó koło pasowe - czy mechanik da rede to jakoś sprawdzić? Czy ciezka jest wymiana czegoś takiego?

Najpierw niech Ci ktoś znający się na rzeczy zdiagnozuje. Wymiana niby banalna ale trzeba koło dokręcać z odpowiednim momentem obrotowym i w dobrej kolejności śrub bo można skrócić mu żywot przez nieodpowiedni montaż.

Hmm... ja mam drgania przy ruszaniu na jedynce i wstecznym ale to byłoby prawdopodobnie sprzęgło, czasem tez przy gaszeniu występują drgania - skłaniałem się ku 2-masu ale ostatnio występują u mnie właśnie metaliczne dzwięki nie ma różnicy czy na zimnym czy na ciepłym bardziej słyszalne pow 2 tyś obrotów - może to właśnie ó koło pasowe - czy mechanik da rede to jakoś sprawdzić? Czy ciezka jest wymiana czegoś takiego?

SEBEK - mam identyczny problem jak twój. Co prawda u mnie drgania występują tylko na jedynce. Mechanik powiedział, że prawdopodobnie jest to docisk sprzęgła lub koło pasowe. W tym tygodniu Alfa idzie na warsztat i będę pisał o postępach prac :)

Kuba 156 mam to samo i rowniez czekam na info

Tez to mam, drgania przy ruszaniu, diagnoza padla na sprzeglo jak wymienie to sie wypowiem :)

SEBEK - mam identyczny problem jak twój. Co prawda u mnie drgania występują tylko na jedynce. Mechanik powiedział, że prawdopodobnie jest to docisk sprzęgła lub koło pasowe. W tym tygodniu Alfa idzie na warsztat i będę pisał o postępach prac :)

I jak tam? Już po wymianie? Co robiłeś i czy pomogło? Ja zamówiłem już sprzęgło pewnie niebawem wymienie ale czy to pomoże i drganie/buksowanie przy ruszaniu ustanie - mam nadzieje. Tak czy siak sprzegło wymienic musze bo coraz cieżej chodzi aż noga boli.

no ja niestety też tak mam ale to tylko ja jedynce na innych biegach jest ok... dziwna sprawa ale z tego co wyczytałem może też odpowiadać za to poduszka skrzyni biegów

no ja niestety też tak mam ale to tylko ja jedynce na innych biegach jest ok... dziwna sprawa ale z tego co wyczytałem może też odpowiadać za to poduszka skrzyni biegów

Ja wymieniłem tylnią poduszkę silnika i poza tym, że silnik troszkę delikatniej pracuje nic się nie zmieniło.

To prawdopodobnie poduszka skrzyni biegów, lub ewentualnie poduszka silnika. Jeśli winny byłby dwumas to drgania byłyby nie do wytrzymania. Zbyt pochopne rzucanie podejrzenia na koło dwumasowe to błąd. Lepiej zacząć sprawdzać tanie opcję na początku, koło to już ostateczność. Gdyby dwumas był faktycznie w złym stanie drgania by nie ustąpiły na kolejnych biegach.

Mam podobne objawy jak koledzy. W sumie to winę zrzucam na sprzęgło bo ciężko chodzi, a drgania pojawiają się raz na jakiś czas, nieregularnie. Zapytany przeze mnie mechanik o wymianę sprzęgła stwierdził, że przy moim przebiegu (198 000) lepiej będzie wymienić i sprzęgło i dwumas, bo z doświadczenia wie, że po wymianie samego sprzęgła szybciej się zużyje. Trochę mi w głowie namieszał i już sam nie wiem co zrobić.

Lepiej pojedź do innego mechanika skoro Ci tak doradza. Co to za fachowiec, który każe wymieniać sprzęgło komplet plus koło dwumasowe. Też mam przebieg na poziomie 200 tys i koło jest dobre. Jeśli Ci sprzęgło ciężko chodzi to wymień docisk plus tarcze sprzęgła i będzie OK (też wymieniałem te 2 elementy przy tym przebiegu). Tutaj to zdecydowanie tak. Koło zostaw w spokoju bo wydarz dodatkowo ponad 1200 zł i prawdopodobnie nic Ci to nie da w kwestii drgania samochodu. Wybierz się do innego mechanika i zasięgnij opinii w tym temacie.

no to i ja się dołączę u mnie też występują drgania... jak samochód stoi na luzie to drży kierownica... przy ruszaniu z pierwszego biegu tak samo drży.. szarpie samochodem, może nie aż tak mocno ale na takim stopniu że jest to denerwujące ;/ i się zastanawiam czy wystarczy wymienić sprzęgło i docisk czy 2-mas tez... aha i poduszki pod silnikiem wymieniałem wszystkie...

no to i ja się dołączę u mnie też występują drgania... jak samochód stoi na luzie to drży kierownica... przy ruszaniu z pierwszego biegu tak samo drży..

Zdecydowanie pomoże Ci tylko wymiana sprzęgła (komplet). Dwumase zostaw w spokoju, a 1200 zł wydaj na coś przyjemniejszego :D

Co raz więcej czytam i słyszę opinii, że 2-mas w JTD to są sporadyczne przypadki i ch wymiana nic nie wnosi po za wydatkiem z własnej kieszeni. Sam jestem przed wymianą sprzegła (bo coraz ciżej chodzi i przy ruszaniu występuje "buksowanie" kół) a co do drgania - to może komuś pomogła wymiana koła pasowego?

no to w takim razie spróbuje wymienić samo sprzęgło :) mam na oku mechanika który bierze około 900 zl to nie wiem czy dużo czy mało :) jak już wymienię to będę pisał jakie są efekty :)

Zastanawia mnie jeszcze kwestia wtryskiwaczy CR. Czy jeżeli któryś by podawał wieksza dawke paliwa (może nie od razu lał) to czy były by prawdopodobne drgania? Bo tak koledzy piszecie, że wymieniace to i tamto, a ja z czystej ciekawosci sprawdzil bym jeszcze wtryskiwacze własnie.

Amortyzatory
Powrót