[156] Pytania przed zakupem

• Autor wątku Autor wątku lukib7
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lukib7

Guest
Witam! Chciałbym kupić sobie Alfę Romeo 156 (1.6, 1.8 lub 2.0) w wersji sedan koniecznie z sekwencyjnym LPG. Auto urzekło mnie linią i detalami. Nigdy wcześniej nie miałem alfy.
I tu mam kilka pytań:
1. Jak wygląda sprawa awaryjności tego modelu? Czy drogie są części zamienne? Czy nie ma problemu ze zdobyciem ich? Oraz czy można dostać jakieś tańsze zamienniki, ew. czy części dublują się np. z niektórymi fiatami?

2. Na co szczególnie trzeba zwracać uwagę przy zakupie samochodu żeby się nie wpakować?

3. Jak wyżej wymienione silniki radzą sobie z gazem? I który najlepiej z nim współpracuje?

4. Co ile km trzeba wymieniać rozrząd i ile to w przybliżeniu kosztuje? (części i robocizna)

5. Wasze rady i sugestie :D
Na auto planuję przeznaczyć 7000zł + 1000zł na elementy eksploatacyjne + ubezpieczenie. Oczywiście przed zakupem pojadę na stację diagnostyczną.

Z góry dzięki za pomoc i rady!! :cool:

a chcesz nim jezdzic czy na nie patrzec ,za taka kase ?
uzyj wyszukiwarki, raz w tygodniu sa podobne pytania

Ostatnia edycja:
Jeżeli zastanawiasz się nad kupnem ts'a to na dzięn dobry:

- Wymiana rozrządu + pompa wody
- Wymiana wariatora
- Wymiana oleju
- Wymiana filtra oleju

Myśle że tu już spokojnie 1000 zł idzie na części. Do tego musisz doliczyć robocizne.

Rozrząd najlepiej robić co 60000 tyś. Po kupnie auta jest to rzecz która zrobić musi i nie polegałbym na poprzednim właścicielu który będzie mówił, że auto świeżo po wymianie rozrządu.

A przed kupnem dobrze auto prześwietlić. Najlepiej jakbyś znalazł Alfistę z Twojej okolicy który ma kabel i będzie mógł podłączyć sie pod kompa w samochodzie.

Ostatnia edycja:
Jeździć. Patrząc na allegro widać dużo ofert samochodów roczników 98 i 99 za ok 7000 - 8000zł.
Czy mam z góry zakładać, że to są trupy?

jezeli bym miał 7 tys na zakup to nie oszukujmy się ale nie szukał bym zniuranej 156 tylko zadbanej 146 takie są fakty . wiec zebys nie był rozczarowany

jezeli bym miał 7 tys na zakup to nie oszukujmy się ale nie szukał bym zniuranej 156 tylko zadbanej 146 takie są fakty . wiec zebys nie był rozczarowany

Nie musimy zakładać, że auto będzie dojechane na amen.
Wiadomo jak się kupuje auto trzeba zrobić kilka rzeczy ale jak się to ogarnie to później sama przyjemność z jazdy.
Kolega pisał że jest zauroczony linią 156

wiesz , nikt nie chce cie zniechecic ,ale za taka kase,chociaz, czasem cuda sie zdarzaja , ja za moja 2,5 roku temu dałem 10000 i pare złoty juz wlozyłem ,spokojnie połowe z tego , wiec sam widzisz troszke mało kaski za auto które ma cieszyc

Tak linia 156 wyjątkowo mi się podoba i niestety inna alfa nie wchodzi w rachubę. Może załóżmy, że uda mi się znaleźć coś sensownego w tej cenie :>

szukaj okazji ale nie podejmuj decyzji pochopnie i emocjonalnie , lepiej troche poczekac i kupic rodzynka , w tym czasie mozna dozbierac i kupic cos naprawqde sensownego , chyba ze liczysz sie z tym ze kupisz auto niedoinwestowane " zaniedbane" i powoli będziesz w niego inwestował w miare mozliwosci . Z okazjami róznie bywa niestety

Kolego, zwracaj też uwagę na blachę. Starsze roczniki potrafią już nie mieć progów i podłogi...

kurcze, ostatnio było takie samo pytanie ale ktoś chciał dać 9tyś i to już wydawało mi się mało.. no ale czasem trafić coś można, kolega ostatnio kupił na handel 1,8ts z 98roku, był w niej problem z alternatorem i światłami z przodu, alfa generalnie była zadbana, na alumach (brzydkich oryginałach) ale zawsze to coś, i sprzedał ja jak dobrze pamiętam za 3,8tyś więc ktoś mając dodatkowe 4tyś na pewno by ja doprowadził do dobrego stanu:)

Amortyzatory
Powrót