Buczące przednie opony

• Autor wątku Autor wątku Vojtas
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

Vojtas

Guest
Witam mam problem gdyz buczą mi opony przednie dokładnie przy predosci ok 30 km/h pózniej troche ciszej ale itak są głosne Z tego co sprawdzał wulkanizator sa ok ale jesli nie powiedzcie mi czy to cos szkodzi zawieszeniu ?? Bo nie wiem czy mam je zostawic narazie czy lepiej wymienic Bo nie chce sobie zniszycz zawieszenia przez jakies tam opony Swiezo kupione wraz z felgami w czym tkwi problem i czy to co grozi zawieszeniu Pozdrawiam

Opony nawet najgorsze napewno nie grożą zawieszeniu, a co ta za opony że tak buczą? łożyska ok?

Jak nie szarpie a tylko hałasuje to co ma sie w zawieszeniu popsuć. A zdradź jeszcze co to za opony- chińskie wynalazki często tak hałasują.

Primo- Jeśli opony to zbieżność
Duo- obstawiał bym po części też na łożyska;)
czy to co grozi zawieszeniu
zawieszeniu może nie tyle co jeśli to opony to nie przylegają tak do drogi jak powinny co zagraża bezpieczeństwu w czasie wchodzenia w zakręty(brak odpowiedniej przyczepności), sprawdź czy są odpowiednio nabite... bo może przesadziłeś z powietrzem... ;)

Zła jakość opon jak najbardziej wpływa na żywotność zawieszenia. Oczywiście, nie w jakiś drastyczny sposób.
Ale złe jakościowo opony, które np. podczas wchodzenia w zakręty tracą swoją przyczepność, wpływają na powstanie naprężeń w zawieszeniu, które wystąpić ogólnie, przy odpowiednim i dobrym jakościowo ogumieniu nie powinny.
Tak jak wspomniałem, nie wykończysz tym zawieszenia w 5 kkm, ale tutaj raczej chodzi o bezpieczeństwo, pal licho Twoje, ale innych użytkowników dróg.
Nie wiem jakie masz opony, bo nie napisałeś, ale:
1. Jeżeli są to jakościowo dobre opony, sprawdź czy nie są to opony zimowe - w tych temperaturach zimówki na asfalcie będą hałasować.
2. Sprawdź zbieżność kół.
3. Sprawdź ciśnienie w ogumieniu.
4. Łożyska bym wykluczył, one zazwyczaj hałasują od 50-60 km/h w górę i hałas narasta, nie maleje.

Ostatnia edycja:
"dobre" opony np GY F1 też buczą a nie są niby tanim chińskim wynalazkiem - jak ktoś wcześniej śmigał na wąskich o "zwykłym" bieżniku i przesiądzie się na np 215 "jodełki" to na pewno usłyszy buczenie

Ale, też da się rozróżnić buczenie, które mieści się w "tolerancji buczenia opon po asfalcie", od buczenia opon przy których współpasażer nie słyszy co się do niego mówi :P

dla mnie buczenie GY F1 przekracza moją tolerancję
dla każdego co innego

Tyz prowda.
Dla mnie Dunlop Sport Maxx chodzą cichutko, a zimówki Pirelli Snowsport 240 masakra na asfalcie.

No właśnie ja też stawiam na wyząbkowanie opony, to jest głównym powodem głośnych opon, dzieje się to z oponą jeżeli amortyzatory już dają ciała

Posiadam oponki goodyear f1 tak jak bocian mówił były juz na alusach ktore kupiłem a zbieżnosc mam ok

---------- Post added at 20:56 ---------- Previous post was at 20:55 ----------

a zawieszenie swiezo wymieniałem

---------- Post added at 20:56 ---------- Previous post was at 20:56 ----------

dokładnie oponki goodyear eagle f1

to zmień te co masz z przodu daj na tył a te co z tyłu daj na przód i zobacz co będzie się działo

Amortyzatory
Powrót