Tak jak w temacie jak zabrac sie za wymianę poduszki skrzyni biegów w AR156 2,4 JTD. Co będzie potrzebne i jak to wykonać.
Tak jak w temacie jak zabrac sie za wymianę poduszki skrzyni biegów w AR156 2,4 JTD. Co będzie potrzebne i jak to wykonać.
Witam!
Czy ktos z Was mogly krotko napisac jak wymienic poduszke pod skrzynia,czy jest to skomplikowane,nie chce placic mechanikowi?
http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...a_2_4_jtd.html
szukajka nie gryzieZa kare thanksowac za post:>
[C
No dobra ale to jest opis do 166,czy tak samo wyglada sprawa ze 156,dokladnie chodzi mi o ta tylnia poduszke skrzyni?
no silnik i skrzynia jest ta sama. JEżeli będziesz sie wzorować na manualu pampika to dasz rade.
[C
Masa, jeżeli nie masz pojęcia to nie pisz bredni.
Bez kanału ciężka sprawa, jeżeli chodzi o 156.
Oczywiście, jeżeli ktoś ma nerwy i samozaparcie - to jego sprawa - można i na podnośniku.
Ogólne zasady (kanał jak i podnośnik):
1. Podparcie silnika.
2. Odkręcenie poduszki od sanek (klucz 13)
3. Silnik delikatnie w górę.
4. Odkręcamy łapę silnika (z poduszką środkową) - największy TORX z zestawu
5. Wyjmujemy łapę, poduszkę montujemy na stole, zakładamy odwrotna kolejność.
Tak jak napisałem - bez kanału ciężkie, ale nie niewykonalne.
Ja tego nie neguję, ale polaryzacja Twojej mentalności obliguje mnie do kontynuowania merytorycznej konwersacji z Tobą.
Nie mam kanalu ale mam rampe-najazd,mam jeszcze pytanko czym i w ktorym miejscu podepszec silnik,czy on wogle moze opasc?Mam zamiar zabrac sie za ta poduche w sobote ale nie wiem do konca czy sam dam rade?
Nie wiem jak dokładnie jest w JTD ale ja u siebie w TS'ie zrobiłem to bez większych problemów tyle że z użyciem kanału a robiłem to pierwszy raz. Jeżeli nie podeprzesz silnika to nie spadnie ci bo trzyma się jeszcze na dwóch pozostałych poduszkach. Dopiero przy montażu poduchy z łapą podparłem sobie silnik lewarkiem samochodowym![]()
Rampa - rozumiem taki podjazd? Zawsze lepiej niż na leżąco.
Silnik podpierasz np. na misce olejowej, lub na skrzyni (podkładasz jakieś płaskie drewienko pomiędzy miejscem podparcia a żabą).
Opaść nie opadnie - faktycznie jest jeszcze na dwóch innych poduszkach, poza tym oparłby się na półosiach - no ale lepiej nie doprowadzać do takiego stanu rzeczy, żeby sinik wisiał bez podparcia. Takie moje zdanie.
Ja tego nie neguję, ale polaryzacja Twojej mentalności obliguje mnie do kontynuowania merytorycznej konwersacji z Tobą.
Zróbcie zdjęcia jak to wygląda w 156. Bo póki co jest to wyeskalowanie błachego problemu a wymiana poduszki skrzyni to 15 min. Chyba że masz na myśli poduszkę tylną silnika - fakt dostęp gorszy ale z kanału i tak tylko okręcasz jedna śrubę reszta od góry albo od strony nadkola więc kanał dla mnie również jest zbędny. I jeśli mi mówisz że poduszka skrzyni to taki problem podczas wymiany to chyba nigdy tego nie robiłeś.
Ostatnio edytowane przez pampik ; 13-07-2012 o 06:29