ja dokupilem uniwersalny modul domykania szyb ale niestety jeszcze nie zamontowany ....
ja dokupilem uniwersalny modul domykania szyb ale niestety jeszcze nie zamontowany ....
zapodaj jakiegoś przykładowego linka z allegro ?? "jak tam koło pasowe ?? "
Podepnę się tutaj, bo widzę, że parę osób też ma ten problem. Mianowicie chodzi o otwieranie tylnej klapy z kluczyka.
Jeszcze wczoraj mi chodziło, dzisiaj dopiero za 3 razem otworzyłem, a teraz już w ogóle nie mogę. Słychać pykanie, ale nic nie idzie. W czym problem? Zamek tylnej klapy do wymiany?
Po 1 igły do takich rzeczy nie używajcie nigdy bo ona nadaje się tylko i wyłącznie do jednego,mianowicie szukania jej w stogu siana bo to właśnie robisz.
Po 2 probówkę to wejście i wyrzucie.
Po 3 do takich rzeczy najlepiej sprawuje się omomierz i woltomierz.
Po 4 Kolego jak się bierzesz za takie rzeczy wyposaż się w schemat centralnego zamka tam wszystko widać i zamiast próc pół auta podpiął byś dwa przewody na kostce przy sterowniku centralnego patrząc po numerze złącza wg powyższego schematu a nie patrzał na jakieś kolorki przewodów
na pytanie którego jeszcze nie zadałeś są dwie odpowiedzi, uprzedzającje ja zadam pytanie,mimo tego co pisałałeś że już masz to czy masz moduł domykania szyb czy go nie masz??
Alfa Romeo 156 1,9JTD '02 SPORTWAGON
Szerokopojęta elektronika i elektryka samochodowa
Panowie jak dla mnie to strasznie namieszaliście z tematem, a chyba nikt z tych Panów, którzy chcą coś sobie zamontowac nie patrzyli na schematy. w Alfie 156 to ja raczej z modułem komfortu się nie spotkałem, sterowanie centralnym zamkiem, sterowanie elektrycznymi szybami i sterowanie automatycznym włączeniem halogenów to jeden moduł (i to ostatecznie ten można nazwać modułem komfortu tak jak nazywają w niemieckim koncernie), a sterowanie otwieraniem tylnej klapy to drugi moduł. To, że ktoś ma otwieranie centralnego zamka z pilota w kluczyku nie oznacza, że będzie miał domykanie szyb z tego właśnie pilota w kluczyku, były dwie opcje, jedne wersje posiadały taką możliwość inne nie. Jeśli Panowie chcecie instalować uniwersalny moduł domykania szyb to i tak będzie Wam potrzebny sygnał z centralnego zamka, więc polecam popatrzeć za schowek przed pasażerem bo to za nim znajduje się ten pierwszy moduł, a jeśli jeszcze popatrzycie eLearn lub DTE to będziecie mieli dokładnie rozpisany każdy przewód z 3 wtyczek do niego wpiętych. Nie trzeba "pruć" wiązek w drzwiach i szukać przewodów w skrzynce bezpieczników (sam montowałem domykanie to wiem co piszę). Jeśli chodzi o ten kluczyk bez pilota tzn. mam rozumieć, że jest to ten "twardy" bez guzików i zapewne chodzi tu o koszty zakupu i programowania nowego (są faktycznie wysokie) to wpinając się jakimś innym odbiornikiem dodatkowego pilota też przecież trzeba będzie się wpiąć w przewody wychodzące z tego pierwszego modułu w eLearn jest on nazwany "Control unit pin-out".
Mam nadzieję, że troszkę pomogłem.
Pozdrawiam wszystkich.
ok dziś rozebrałem schowek i za nim mam taką jedną brązową centralkę wychodzą z niej 3 wiązki 2duże od przodu i jedna mała z tyłu.
A co sądzicie o takim module domykania szyb ?? mam tylko 2 elektryczne http://allegro.pl/domykanie-2-szyb-e...603043594.html
Ostatnio edytowane przez kuris ; 13-05-2011 o 11:39
No wiec znalazlem informacje na forum jesli chodzi o montaz takiego sterownika wiec to nie ja wymyslilem, gdyby nasi koledzy pisali cos innego pewnie zastosowalbym sie do takich instrukcji.
Jesli chodzi o schematy wogole ich nie kumam i nie mam do tego glowy.
Dzieki temu ze rozebralem kawalek auta dowiedzialem sie ciekawej rzeczy ktora odrazu zostala poprawiona oraz rozebralem je dlatego ze montowalem czujniki cofania, a wiec kolego nic bezmyslnego z mojej strony nie zostalo zrobione wrecz przeciwnie.
Kuris
Dopiero dzisiaj odebralem- po tygodniu czasu bez auta, ale srednio zadowolony bo kasy poszlo w ch** a rozwiazanie mnie nie zadowala :/ (ominieta klima)
"tego co pisałałeś że już masz to czy masz moduł domykania szyb czy go nie masz?? ok dziś rozebrałem schowek i za nim mam taką jedną brązową centralkę wychodzą z niej 3 wiązki 2duże od przodu i jedna mała z tyłu. A co sądzicie o takim module domykania szyb ?? mam tylko 2 elektryczne http://allegro.pl/domykanie-2-szyb-e...603043594.html"
Taki sam montowałem u siebie.
Ten moduł działa poprawnie jeśli ma podpiętą parę szyb tj. nie działa poprawnie gdy jest podpięta 1 lub 3 szyby (to dość ważne jeśli sam montujesz i sprawdzasz funkcjonowanie)
Mam schemat jak go podpiąłem do tego modułu za schowkiem jeśli chcesz to mogę przesłać. Ale to już napisz na mój email: alfa16v@poczta.onet.pl
Ostatnio edytowane przez alfa16v ; 14-05-2011 o 19:09
nie mozesz poprostu tutaj podac tak aby wszyscy mogli skorzystac?