• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Tarcze + klocki TRW???

bat25

Nowy
Auto
156 1,9jtd 2004r
Witam szukam zestawu na tył do mojej alfy.
Naczytałem się że brembo +ferodo raczej się nie spisuje (podróbki)
więc jak w temacie, co sądzicie o takim zestawie (trw), za dobre pieniążki można dostać taki zestaw.
Gdzieś na forum przeczytałem że klocki niby bardzo śmierdzą, pylą itp...
A może jakaś alternatywa. Mikoda raczej odpada, może ate?
Do wydania maks 350zł Choć wiadomo chciałbym taniej ale ma być dobrze!
Zapewne przydało by się odświeżyć zaciski. Słyszałem że jakieś zestawy są naprawcze???
Prawdę mówiąc w żadnym aucie nic takiego nie robiłem.
Za sugestie z góry dziękuję

Dlaczego mikoda odpada?? Dobra alternatywa i stosunek ceny do jakości. Z tego co wiem to mikoda jest podwykonawcą paru znanych marek.
Z mikodą mam same dobre doświadczenia.

Pozdro
Dugi

jezeli chodzi o tyl to ja w rozsadnych pieniadzach polecam tarcze ikody i klocki breck. nie piszczy, nie pyli nadmiernie. hamulce sa mnie obciazone niz przod wiec do normalnej eksploatacji ten zestaw daje rade.

Ostatnia edycja:
ja dzis montuje mikody nacinane z ferodo na przod ;) na tyle mam klocki RH tez sa git i w przystepnej cenie ;)

TRW Lucas możesz kupować spokojnie, będziesz zadowolony. TRW to nie jest gigant specjalizujący się w układach hamulcowych, to po prostu producent wysokiej jakości części zamiennych. ATE jest bardzo dobre, ale nie wiem czy zmieścisz się w limicie 350 zł za wszystko (ja znalazłem na allegro taki zestaw za 330zł). Jeśli chodzi o tarcze Brembo, sobie daruj. Tanie Brembo to podróba na 99% a te oryginalne to drożyzna . Klocki Ferodo Premier są znakomite, to najwyższa półka w hamulcach, czy są często podrabiane tego nie wiem. Textar jest także świetny nie będziesz rozczarowany. Układy hamulcowe to temat rzeka, każdy ma trochę inne odczucia, ale generalnie takiego szajsu jak w zawieszeniu nie ma, aż tak wiele.

A co powiecie o takim zestawie tarcze mikody plus klocki valeo-zda to egzamin-czy nie bardzo???

zda :) chociaz valeo sie mniej spotyka w ukl hamulcowych

Na pewno zda egzamin, ale czy te Valeo to opłacalna inwestycja. Jeśli są znacznie tańsze to można kupować, ale jeśli kosztują podobnie jak Ferodo, ATE, TRW czy Textar to bym wybrał raczej coś z tego segmentu. Odnośnie tarcz Mikoda nie miałem nigdy styczności, widzę, że na Allegro chodzą nawet wentylowane, nacinane na tył za niecałe 120 zł za sztukę to się opłaca. Chętnie poznam opinie kogoś na temat tych tarcz to może sam się przerzucę w przyszłości na taki bajer. Tarcze mogę polecić ATE są znakomite.

A ja mam tak jak kolega pyta TRW+TRW na tyle zrobione jakieś 4 tysiące km i nie ma z nimi problemu nie piszczą nie pylą jest okej

Widziałem na Allegro tarcze i klocki Bosha. Ma ktoś jakieś z nimi doświadczenia? Warto brać je pod uwagę?

od roku testuje na tyle zestaw TRW(lukas) tarcze i klocki i jestem mile zaskoczony nie pyla w porownaniu do przodu (w tym tygodniu zmieniam na wiercone bo niestety ale orginalne nie wentylowane)

dadaś - pisołech ci we knajpie
ale napisza roz jeszcze
bozarto sprzedaje tarcze od mikody ale pod własną marką i tyle
do tej twojej 149 kunia panie styknie spokojnie :P

w 156 miałem dokładnie mikoda GT ( GT oznaczyli sobie nawiercane i nacinane ) i do tego też miałem klocki trw
było ok
DSCN5915.jpg

Ostatnia edycja:
Widziałem na Allegro tarcze i klocki Bosha. Ma ktoś jakieś z nimi doświadczenia? Warto brać je pod uwagę?

Zestaw boscha klocki plus tarcze razem będą sprawowały się bardzo dobrze i jeśli chodzi o cenę też nie będzie tragedii.
Mnie też czeka wymiana , teraz latam na zestawie ATE, ale nie wiem, czy kasy mi starczy na taki układ, więc może skusze się właśnie na boscha lub mikoda plus ferodo.

Amortyzatory
Powrót