Przepływomierz a EGR

palchon

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 1,9 JTD SPORTWAGON
Witam
Dziś zaślepiłem EGR różnicy prawie nie widać, nie widać gdyż pojawiła mi się dziura w turbo pomiedzy 2 a 3 tys obrotów/min. Po podpięciu kompa o dziwo błędu EGR-u już nie ma i się nie pojawia, natomiast wisiał błąd P101 (przepływka), po skasowaniu i jezdzie to przy załączeniu się turbiny błąd znowu się pojawiał, więc go odpiąłem i wszystko gra znaczy turbo śmigać jak śmigać powinno. Po rozpięciu przepływomierza wisi błąd P101 i P110, czy to znaczy że przepływomierz już total umarł czy przed jego wymianą na nowy dobrze by było wsadzićod Kogoś i protestować auto??
Pozdrawiam

Najpierw można zrobić test parametrów rzeczywistych podczas jazdy i będzie wiadomo czy to przepływomierz. Z autopsji niestety wiem, że jeśli już błąd przepływu masz powietrza występuje to bez wymiany się nie obejdzie.

jak nie kupisz boscha to dopiero będziesz miał koszta ;)

a coś tańszego od boscha??
magnetimarelli za 220??

tylko oryginal chopie...bosh ,na innym nie bedzie jezdzilo ,albo slabo...

ok to bd oryginał, pytanko jeszcze tylko (szukaj nie działa nie wiem czy wam też ale mi nic nie znajduje)
mierzyłem dziś przepływke i wyszło tak ze wartość Mierzona masa powiet. była przeważnie 10 razy mniejsza od docelowej. To oznacza że na pewno przepływka padnięta,mam zapisane pomiary w exelu jak co

Czyli tylko wymiana. Niektórzy czyszczą (myją) przepływki ale to raczej nie da pożądanego efektu.

Przeczyściłem dziś przepływke sprężonym powietrzem i jak na razie działa i nie ma w koncu żadnego błędu:)
Wiem że to zabieg raczej na chwile ale zawsze coś, przy okazji wymieniłem wkręty od pokrywy filtra bo już je dość mocna skorodowało
Także dzięki za pomoc.

(...)
mierzyłem dziś przepływke i wyszło tak ze wartość Mierzona masa powiet. była przeważnie 10 razy mniejsza od docelowej. To oznacza że na pewno przepływka padnięta,mam zapisane pomiary w exelu jak co

zrobilem krotkie testy - parametry: Docel. masa powietrza Mierzona masa powiet. Otwarcie zaworu EGR, wartosc mierzona masa powietrza jest na porownywalnym poziomie co docelowa a czasem troche wieksza, na chwile EGR tez sie zamknal zazwyczaj jest otwarty na poziomie 40-45%, czy to oznacza ze przeplywomierz jeszcze jako tako zipie? ;) zalaczam logi csv w excelu

Załączniki

Amortyzatory
Powrót