Adaptacja ?

• Autor wątku Autor wątku rudiszubert
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rudiszubert

Guest
Adaptacja ? inne

W opisie czynności jest podane ,że silnik ma chodzić bez dotykania pedału gazu , do momentu włączenia się 2 biegu wentylatora.Moje pytanie jest takie.Jak włączy się wentylator 1 biegu to zbija temperaturę i się wyłącza.Jak ma się więc włączyć 2 bieg ,skoro ponownie włącza się 1 ?
Czy dobrze to pojmuje ?
Teraz pytanie o odcięcie obrotów.U mnie chyba nie odcina,kręci do końca skali.Co zrobić ?
Chodzi o sprawdzenie przepływki.
Jaki mam silnik?W fiatEcuScan jest opcja 1.8 i 1.8 TS.Mój silnik to TS ,ale jak wybiorę w FES opcję 1.8 16 TS ,mówi mi że nie zgodne z moim silnikiem.Auto z 1998 roku.

Ostatnia edycja:
1. Autodiag jest lepszy niż FES.
2. Do pierwszego biegu wentylatora - jest mały błąd w opisie.
3. Czy jak wkręcasz do odcięcia to masz przerywany dźwięk silnika czy równy? Jak przerywany to jest docięcie i dobrze by było zobaczyć na AD jakie masz obroty i jakie napięcie na przepływce (porównać trzeba z danymi katalogowymi przepłwyki).

Przepływka może dawać dobre napięcie,ale może nie być dynamiczna i to też problem...

Czy w 1.9jtd robi sie adaptacje. Chcialbym przeczyscic przepustnice, ale nie wiem czy jak ja zdejme i wyczyszcze, to nie narobie sobie bigosu. Podlaczylem alfe do alfadiagu i tam nie mam opcji "reset" .
Czy robil ktos adaptacje w takim samym modelu jak moj, a jak tak, to jak ja przeprowadzic?

Moj ECU: Bosch EDC15C7

Czy w 1.9jtd robi sie adaptacje. Chcialbym przeczyscic przepustnice, ale nie wiem czy jak ja zdejme i wyczyszcze, to nie narobie sobie bigosu. Podlaczylem alfe do alfadiagu i tam nie mam opcji "reset" .
Czy robil ktos adaptacje w takim samym modelu jak moj, a jak tak, to jak ja przeprowadzic?

Moj ECU: Bosch EDC15C7

W dieslach ani nie ma przepustnicy, ani nie robi się adaptacji.

Ja jakiś miesiąc temu ściągałem tą pozycje nr 8. Przeczyściłem i złożyłem w odwrotnej kolejności - całość na odłączonym aku tak na wszelki wypadek. Nie robiłem żadnego resetu, wszystko działa tak samo jak przed zabiegiem , nie wyskoczył żaden błąd.

To co pokazuje nr 8 to klapa gasząca. Ma na celu delikatne zgaszenie silnika tj. bez telepotania.
Nie ma wpływu ani na przyśpieszenie, ani na falowanie obrotów ani na spalanie.
Służy tylko do wyłączenia silnika poprzez zablokowanie dopływu powietrza.

Aha, to w takim razie co moze miec wplyw na czasem wystepujace falowani obrotow?

Aha, to w takim razie co moze miec wplyw na czasem wystepujace falowani obrotow?

W skrócie to paliwo albo powietrze. Ewentualnie też źle ustawiony rozrząd.
Do sprawdzenia m.in:
Przepływomierz,
Szczelność dolotu
Ciśnienie paliwa na listwie
Wtryskiwacze

Amortyzatory
Powrót