Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9
  1. #1
    Użytkownik Znawca Avatar darek2116
    Dołączył
    06 2010
    Mieszka w
    Bedzin
    Auto
    164 Super 3.0 V6 12V
    Postów
    1,536

    Domyślnie Swieci CODE po kilku dniach postoju bez AKUMULATORA?Auto nie pali

    Witam!auto stało 3 dni bez akumulatora z uwagi na prace zw. kolektorem ssacym i rozrusznikiem.Wpialem wszystkie wtyczki,nic nie urwalem a auto nie odpala i swieci sie napis CODE,domyslalm sie ze to cos z immobilajzerem a nie mam karty kodowej oczywiscie...
    Bylo juz duzo teatow co strasznie utrudnia znalezienie czegos konkretnego w takim przypadku
    Ktos mial podobny problem?


    › Więcej...: Swieci CODE po kilku dniach postoju bez AKUMULATORA?Auto nie pali

  2. #2
    jacek1968
    Gość

    Domyślnie

    Witam
    Zacznij od rozebrania kolumny kierownicy , na stacyjce jest pierscien immobilajzera wypnij go i przeczysc , mozesz sprobowac wlozyc kluczyk do stacyjki i przesunac ten pierscien na kluczyk ( powinno zgasnac code) , jezeli nie to po kablu idacym od tego pierscienia dojdziesz do puszki immo , wypnij wtyczke i przeczysc styki ( czesto brak styku jest powodem swiecenia kontrolki) . W najgorszym przypadku doszlo do rozkodowania centralki immo , wowczas pozostaje ci odeslanie wszystkiego do zakodowania.

    pozdrawiam

  3. #3
    Użytkownik Rowerzysta Avatar adam.st
    Dołączył
    05 2011
    Mieszka w
    Kraków, Poland, Poland
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm
    Postów
    428

    Domyślnie

    Przy zakupie powinieneś dostać kartkę kodową, to jest zabezpieczenie antykradzieżowe gdyby ktoś próbował odpalić kabelkami. Przy właśnie kilkudniowym odłączeniu akumulatora aktywuje się i musisz wprowadzić kod wciskając odpowiednio pedał gazu.

    Jeżeli nie masz tej kartki kodowej, to biada prawdopodobnie wizyta w ASO i podanie kodu na podstawie VIN. Gdybyś się na to zdecydował, pamiętaj koniecznie aby podali Tobie ten kod, nie tylko rozkodowali auto i do widzenia, żebyś na przyszłość mógł to zrobić sam...

  4. #4
    Użytkownik Znawca Avatar darek2116
    Dołączył
    06 2010
    Mieszka w
    Bedzin
    Auto
    164 Super 3.0 V6 12V
    Postów
    1,536

    Domyślnie

    Uslyszalem dzis taka hipoteze ze przy rozlaczaniu akumulatora nalezy miec kluczyk jak najdalej od immo-moj byl w stacyjce bo przejezdzalem autem i zapomnialem go wyjac co wlasnie doprowadzilo do zabezpieczenia centralki immo i teraz czarny wielki pawiani otwor...
    Choc wydaje mi sie to malo prawdopodobne to zadzwonie do jakiegos aso sie dowiedziec konkretow

  5. #5
    Użytkownik Romeo Avatar -BamBosZek-
    Dołączył
    08 2009
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 3.0 24v
    Postów
    2,281

    Domyślnie

    1szy i podstawowy blad... kluczyk w stacyjce mam nadzieje ze uruchomisz wkoncu auto
    Genetics makes the champions, want to compare?!

  6. #6
    Użytkownik Alfa i Omega Avatar kamko25
    Dołączył
    11 2008
    Mieszka w
    dolny śląsk
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 JTDm 20v 2006r. Distinctive. Była 156 SW 2.4 Jtd 10v 2002r
    Postów
    446

    Domyślnie

    Hmmm u mnie ostatnio bella stała w garażu dwie doby bez akumulatora i z kluczykiem w stacyjce. Podłączyłem akumulator i normalnie odpaliłem auto. Mam dodatkowe zabezpieczenie antykradzieżowe ale to hyba nie ma nic do żeczy?

  7. #7
    Użytkownik Romeo Avatar -BamBosZek-
    Dołączył
    08 2009
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 3.0 24v
    Postów
    2,281

    Domyślnie

    hyba nie ma nic do zeczy... sory za OT
    Genetics makes the champions, want to compare?!

  8. #8
    Użytkownik Rowerzysta Avatar adam.st
    Dołączył
    05 2011
    Mieszka w
    Kraków, Poland, Poland
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm
    Postów
    428

    Domyślnie

    Cytat Napisał kamko25 Zobacz post
    Hmmm u mnie ostatnio bella stała w garażu dwie doby bez akumulatora i z kluczykiem w stacyjce. Podłączyłem akumulator i normalnie odpaliłem auto. Mam dodatkowe zabezpieczenie antykradzieżowe ale to hyba nie ma nic do żeczy?
    Hmm, hmm... a to bardzo dziwne, może nie działa ten system?
    Spróbuj odpalić auto na kabelki, hehehe ... W razie co to tylko żart, nie ma co prowokować kłopotów

    Ale brzmi to naprawdę, nieprawdopodobnie. Z tego co wiem ten system antykradzieżowy nie lubi zabierania źródła energii. Ale na razie tylko o nim z ludźmi rozmawiałem, także moja wiedza może być niepełna, więc głowy uciąć nie dam.

  9. #9
    Użytkownik Znawca Avatar darek2116
    Dołączył
    06 2010
    Mieszka w
    Bedzin
    Auto
    164 Super 3.0 V6 12V
    Postów
    1,536

    Domyślnie

    Temat rozwiazany pomyslnie
    Na szczescie skonczylo sie wszystko szczesliwie zagietym pinem od ECU,wyprostowalem i smiga
    Po temacie

Podobne wątki

  1. Alfa 166 3.0 Swieci CODE - brak pomysłów
    Utworzone przez Chyzioslaff w dziale 166
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 07-12-2014, 18:56
  2. [GTV] GTV 2001 2.0 TS Utrata napięcia po kilku dniach z nowego akumulatora.
    Utworzone przez Simmbad w dziale Gtv/Gtv Spider
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 26-11-2013, 13:33
  3. Swieci sie code i nie odpala
    Utworzone przez alfawieslaw w dziale Forum ogólne o Alfa Romeo
    Odpowiedzi: 11
    Ostatni post / autor: 02-10-2012, 09:35
  4. Strajk po kilku dniach na mrozie - nie odpala
    Utworzone przez lolix w dziale 166
    Odpowiedzi: 45
    Ostatni post / autor: 24-02-2012, 14:16
  5. Code nie gasnie auto nie pali
    Utworzone przez Vasyl w dziale 166
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 04-06-2010, 10:30

po odlaczeniu akumulatora nie odpala lfaa

alfa.156 po odpieciu aku immo

alfa 155 po odpieciu akumulatora nie odpala

po wyjeciu akumulatora nie odpala alfa Romeo 147

czy alfe romeo156 obpali sie z colu bez akumulatora

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Amortyzatory