• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Tanie piasty/łożyska na przód z allegro

Lucas

Nowy
Auto
AR 156 2.4JTD '99 136KM, AR 156 SW TI 20V 175km
Witajcie,
przymierzam się do wymiany piasty/łożyska w prawym przednim kole i nie wiem czy warto przepłacać prawie 3-krotnie za SKF'a.
Na allegro zasadniczo można znaleźć piasty w 3 kategoriach cenowych:
- noname'y i MaxGear'y 140-170pln
- SNR'y ~300pln
- SKF'y >400pln
Z ilości składanych ofert widać, że ludziska kupują tylko te najtańsze ;), zatem zakładam że i na forum znajdzie się ktoś kto już je zakładał i podpowie mi czy da się na nich jeździć czy może to totalny bubel i po pół roku jest do wymiany.
Moja alfa ma już 12 latek i jeśli nie ma takiej 100% potrzeby to szkoda przeginać z szastaniem kasą.
Pzdr..

SNR to jest oryginał jak się nie myle,montowany w fabryce. Bardzo dobre łożyska. Nie wiem ile SKF kosztuje ale jak więcej niż SNR to nie warto przepłacać,tych tanich nie polecam. Miałem styczność w innej dziedzinie z tanimi łożyskami i nigdy to dobrze nie wychodziło co dopiero wykonać tyle pracy żeby zmienić łożysko w kole a za pół roku pewnie od nowa. Ja bym się nie zdecydował,taka moja opinia.

Ja jednak założyłem SNR'a i nie żałuję - rok i ponad 40tys km i jest ok. Polecam.

ja mam maxgery zalozone. przelatalem juz kolo 10 tys i nie narzekam. wszystko w porzadku jest

Ja tylko dodam, ze SNR to w zasadzie SKF. SNR pakuje łożyska SKF do swoich pudełek :)

10 tys to można przejechać na zużywającym się łożysku nawet o tym nie wiedząc (bo go poprostu jeszcze nie słychać) kolega Lucas może już więcej powiedzieć. Tanie tanie ja bym założył lepsze i miał z głowy zaoszczędzisz na robociźnie. Po drugie rynek ma swoje prawa droższe jest nie dlatego że ktoś tak chciał a tylko musiał więcej włożyć w produkcje/ wykorzystał lepsze materiały.
Z drugiej strony ktoś kto robi małe przebiegi i krótkie trasy myślę że nic mu się nie stanie jak wsadzi tańsze.

Też muszę wymienić u siebie łożysko, co widze jak wszyscy powyżej właśnie prawej strony, mam pytanie, śruba centrująca i zabezpieczająca łozysko jest bardzo świeża, wygląda na to że łozysko było niedawno wymieniane, powodem może być nie dokręcenie z odpowiednim momentem lub zatarcie tańszego zamiennika. w 2.4 używał ktoś max gera, miałem styczność z tymi częściami i ich jakość nie odbiega aż tak bardzo od fabrycznego standardu.

Powiem tak - może i nic się nie stanie, ale ja wychodzę z założenia, że płacę raz a dobrze. Mechanikiem nie jestem, więc zazwyczaj na wymianę takich rzeczy jak łożysko, hamulce czy amorki jadę do warsztatu, więc oznacza to płacenie za robociznę. Jak mi się ma po kilku tysiącach rozlecieć coś i mam płacić za 2xczęść i 2xrobocizna, to wolę kupić już coś markowego. W przypadku łożysk SKF, SNR, Ruville czy FAG. Ale każdy ma tam swoje zdanie;)

Ogólnie ktoś tu fajnie napisał - jeśli ma się warunki i pewne umiejętności to można że tak powiem testować sobie różne marki bo odchodzą koszta związane z pracą mechanika. Ja nie dawno wymieniałem u siebie łożysko przód lewe - kupiłem SNR jak na razie jest ok. Słyszałem że w tych tańszych MaxGear zdarzają się problemy z bieżnią magnetyczną tzn. z ABS.

Również założyłem SNR lewy przód za 300 mam nadzieję że wytrzyma jakiś czas, ale kiedyś (sześć lat temu) miałem chińskie łożysko CX w firmowym Kangoo za 25 zł na tyle i bardzo długo wytrzymało, miałem też SNR-y w Renault 19 na przodzie i co rusz wymiana była. Ciężko przewidzieć w co zainwestować. Pocieszajmy się że SNR to uznana marka.
Niestety dalej coś cicho huczy ktoś ma jakieś pomysły?.

Ostatnia edycja:
W przypadku łożysk SKF, SNR, Ruville czy FAG

cześć.
Ruville to pakowacz a nie producent łożysk. Ja kupowałem cały zestaw do poprzedniego auta właśnie Ruville i w pudełku były łożyska FAG. Jedyna różnica że za komplet na dwa koła płaciłem 140zł z zabezpieczeniami i smarem montażowym, a chcąc kupić samo łożysko FAG musiałbym wydać 80zł za sztukę.
Do drugiego auta zaś przy zakupie w pudełkach Ruville były łożyska SKF.
Co do wkładania tanich zamienników jakoś nie jestem przekonany.
pozdro
krzyzie

Również założyłem SNR lewy przód za 300 mam nadzieję że wytrzyma jakiś czas, ale kiedyś (sześć lat temu) miałem chińskie łożysko CX w firmowym Kangoo za 25 zł na tyle i bardzo długo wytrzymało, miałem też SNR-y w Renault 19 na przodzie i co rusz wymiana była. Ciężko przewidzieć w co zainwestować. Pocieszajmy się że SNR to uznana marka.
Niestety dalej coś cicho huczy ktoś ma jakieś pomysły?.
Może przegub wewnętrzny? Zależy jakie to huczenie :)

cześć.
Ruville to pakowacz a nie producent łożysk. Ja kupowałem cały zestaw do poprzedniego auta właśnie Ruville i w pudełku były łożyska FAG. Jedyna różnica że za komplet na dwa koła płaciłem 140zł z zabezpieczeniami i smarem montażowym, a chcąc kupić samo łożysko FAG musiałbym wydać 80zł za sztukę.
Do drugiego auta zaś przy zakupie w pudełkach Ruville były łożyska SKF.
Co do wkładania tanich zamienników jakoś nie jestem przekonany.
pozdro
krzyzie

zgadza się kolego, Ruville to konfekcjoner, jednak jak sam zauważyłeś - miałeś tam FAG-a czy SKF-a, czyli chińszczyzny w pudełkach Ruville'a raczej nie uświadczysz. jednym słowem - można śmiało kupować produkty Ruville'a, które super drogie nie są, a jest to świetna alternatywa dla "ryżowych" produktów z alledrogo.

Amortyzatory
Powrót