• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Wymiana licznika a przebieg.

majster

Nowy
Auto
Same ALFICE
Hej,

mam okazje zkupic zadbaną 156 SW z 2001r. za dobre pieniądze z przebiegiem już ok. 187tkm 1.9jtd 115km, tylko że jest jeden problem z licznikiem. Mianowicie w fabrycznym rozlał sie wyswietlacz kilometrów przy przebiegu ok. 82tkm - własciciel go zachował dla potencjalnego kupca:) Jestem zainteresowany nia i mam pytanie, czy ten stan licznika można poprawic. Od razu muwie, że niechodzi mi o krecenie licznika w stylu zaniżanie jego wartosci, a może sie to wydawac dziwne chce go zawyżyc tyle ile ma faktycznie przejechane. Poprostu chce aby pokazywało mi 187tkm tak jak pokazuje odometr i tyle ma tez przejechane, a nie tak jak na nowym liczniku 106tkm.

Przezto pytam, czy jest taka możliwosc, aby po tej naprawie nie bylo w ecu cyrków w stylu krecenia licznika. che aby odometr zachował swoja wartosc pierwotną, a na liczniku tylko zmienic.
Jest tak możliwosc naprawy bezinwazyjnej?

tam wyświetlacz można wyciągnąć z tych wsuwek tylko delikatnie żeby ich nie pogiąć a do tracz wyświetlacz jest przyklejony. Wyświetlacz nie ma pamięci. czyli jak założysz z tego nowego do starego to będzie mieć kilometry takie jakie chcesz.

Przerabiałes to juz sam? Jeżeli to jest takie proste i sprzedawca ma ten stary licznik dla przyszłego kupca to raczej powinno wszystko działac? Jesli dobrze zrozumiałem to z nowego sprawnego który pokazuje inny przebieg wyjme go i włoże go do tego starego (fabrycznego) licznika to powinien pokazac przebieg taki jak widzi odometr, czy na takim jak sie zatrzymał w momencie wyjecie??? Bo tu znów rodzi sie problem jak w momencie wyjecia to kłopot....

Pokaże tyle km ile było gdy się zatrzymał, jakby czytał z odometra to każdy który byś zamontował pokazywałby tyle ile wskazywałby odometr.
Tylko gdzie problem? zamawiasz gościa który zajmuje się korekcją liczników i ustawia tobie ile km chcesz.
Wpisz w google korekcja licznika i miasto to znajdziesz bez problemu.

Ostatnia edycja:
ja wymieniałem taki wyświetlacz nie jest to trudne ale trzeba uważać żeby nie ruszyć wskazówki. no będzie pokazywać tyle ile jest na starym liczniku

w 99% kręconych samochodach zmiany są tylko w liczniku gdyż odometer to już większe wyzwanie i często przez próby jego "aktualizacji" wskazuje 0, jak "tjuner" zajmie się tylko licznikiem żadnych śladów w odometrze nie będzie.
Sprawdzone, potwierdzone. Z tego właśnie część posiadaczy sam. ma inne odczyty z odo i inne z licznika gdyż odometer nie był ruszany, większość patrzy na licznik i nawet o jego istnieniu nie wie.

po korekcji nie będzie śladu jeżeli przebieg identyczny jak na odometrze. Tak da się ustawić jaki się chce przebieg bo korekcja polega na zmianie przebiegu tylko na liczniku.

u mnie też ktoś grzebał i cofał licznik i w ecu od kąd mam auto stoi na 262tys a ja ciągle śmigam a tam nic nie liczy, dlaczego tak się stało ?? a powiedzcie mi jakim programem można zmieniać stan licznika ??

odpowiedni interfejs + program mało nie kosztuje, także na 1 samochód nie ma sensu.

---------- Post added at 20:22 ---------- Previous post was at 20:20 ----------

u mnie też ktoś grzebał i cofał licznik i w ecu od kąd mam auto stoi na 262tys a ja ciągle śmigam a tam nic nie liczy, dlaczego tak się stało ?? a powiedzcie mi jakim programem można zmieniać stan licznika ??

właśnie tak to wygląda jak się nie wie co się robi, także w takie zabawy dla własnego spokoju się nie bawić.

wybierz odpowiednią firmę a nie dochodzącego kolesia to żadnego problemu nie będzie, pytaj jakie doświadczenie z alfą mają itd.

a do siew jakoś po sprzątać po takim debilu ?? żeby stan liczniki przywrócić do swoich wartości i żeby w ecu zaczął liczyć ?

popytaj ale ciężko, niestety najgorsza głupota to próby ingerencji w odometer gdy się z nim doświadczenia nie ma.

a znacie wogóle jakieś programy którymi cofa się liczniki ?? czy to się robi przez OBD czy jakoś inaczej ?

przerabialem ten temat w pandzie, moze tu jest podobnie. Po wymianie licznika przebieg moze Ci serwis ustawic examinerem, zanizyc nie moze (przepisy czy cos takiego, w kazdym razie ta opcje maja zablokowana) ale wyzszy przebieg juz tak, zadzwon i zapytaj, ewentualnie mozesz podjechac i pogadac juz konkretnie z diagnosta, wbrew pozorom znaja sie troche na rzeczy:)

Amortyzatory
Powrót