co to jest i które lepsze...?

szefuni0

Nowy
Auto
Giulietta jtdm 170KM
Witam , na wstępie bardzo przepraszam, wiem ze tematy były juz wałkowane, szukałem trochę lecz nie znalazłem tego konkretnie co chce... Mianowicie którą firmę polecacie bardziej? Vema czy Qap? chodzi o wahacze górne...

Druga sprawa... wymieniłem ostatnio dolne wahacze , skuki się uspokoiły, przejechałem z 2000km lecz teraz na nowo znów coś słychać... Obstawiacie górne teraz???
czy mogą to byc koncówki stabilizatora? czy jeszcze coś innego???

i jeszcze jedno pytanie... AR 156 lift środka 2002r. czy filtr przeciwpyłkowy i filtr kabinowy to to samo ??? gdzie znajduje się kabinowy ? w podszybiu czy w aucie pod schowkiem???

Ostatnia edycja:
Witam , na wstępie bardzo przepraszam, wiem ze tematy były juz wałkowane, szukałem trochę lecz nie znalazłem tego konkretnie co chce... Mianowicie którą firmę polecacie bardziej? Vema czy Qap? chodzi o wahacze górne... Druga sprawa... wymieniłem ostatnio dolne wahacze , skuki się uspokoiły, przejechałem z 2000km lecz teraz na nowo znów coś słychać... Obstawiacie górne teraz??? czy mogą to byc koncówki stabilizatora? czy jeszcze coś innego??? i jeszcze jedno pytanie... AR 156 lift środka 2002r. czy filtr przeciwpyłkowy i filtr kabinowy to to samo ??? gdzie znajduje się kabinowy ? w podszybiu czy w aucie pod schowkiem???
AD 1 pomiędzy 1 a 2 wybrałbym 3 znaczy nie grzebałbym w tym a jeździł tak dalej (TRW)
AD 2 stuki przeważnie powodują wahacze dolne, górne, stabilizator , łącznik stabilizatora i amorki
AD3. tak to to samo, dźwignij maskę i wycieraczkę i wykręć podszybie od strony pasażera ( nie polecam węglowego, idea dobra ale praktyka robi swoje)

Ad3 Ja mam tez 2002 r po lifcie środka i mam ten filtr ukryty pod schowkiem za taką maskownicą .

no własnie... jedni piszą ze jest w podszybiu a jedni pisza ze pod schowkiem... Bądź tu mądry i pisz wiersze...:D
a ile jest tych filtów? 2 czy 1? czy 2 są pod schowkiem???

a czy dłuższa jazda na tych stukach pukach nie wpłynie na cos negatywnie??? bo kolega pisze ze mam nic nie robic...?!

Po lifcie środka (czyli 2002/03) filtr kabinowy (przeciwpyłkowy) jest pod schowkiem od strony pasażera (wewnątrz samochodu) na pewno bo niedawno wymieniałem.

Jeżeli chodzi o rużnicę między Vema i Qap to Vema ponoć o niebo lepsza ale i tak założyłbym TRW. Vema to pewnie koło 150 zł za sztukę a TRW jak się dobrze rozglądniesz to za 200 znajdziesz i masz więcej spokoju na dłużej.

wielkie dzięki za informacje, przynajmniej juz pod szybą nie bede szukał tego filtra...:P

a czy to prawda ze pod schowkiem są 2 czy 1 filtr?

Vema zdecydowanie lepsza niż QAP, pod warunkiem, że kupisz oryginał. TRW jest lepsze od VEMY, ale tylko wówczas jeśli kupisz oryginał. Niestety w przypadku TRW bardzo łatwo trafić na podróbkę.
Co do tych stuków po 2.000km, a jakie wahacze na dół założyłeś? Oczywiście mogą to być gumy stabilizatora, ale nie tylko, dlatego by nie pakować się w niepotrzebne koszty podjedź do jakiejś SKP i za 20zł sprawdź na szarpakach co stuka, dobry diagnosta z pewnością wychwyci usterkę.
Pozdrawiam.
- Rafał

dolne mam Fasta - wiem wiem kiczowate... ale nie stac mnie wywalic odrazu 350 za 1szt. TRW
czyli nie koniecznie moga to byc górne... moze sie skonczyc tylko na gumie stabilizatora ... oby ...:)

wielkie dzięki za informacje, przynajmniej juz pod szybą nie bede szukał tego filtra...:P
a czy to prawda ze pod schowkiem są 2 czy 1 filtr?

Właśnie ja zakupiłem zimą takowy filtr (tani nie był) niedługo szykuje mi się wymiana - napewno filtr znajduje się pod schowkiem (w wersji po FL) ale gdzieś w międzyczasie czytałem na forum , że tam wchodzą dwa? O właśnie tutaj:

http://www.forum.alfaholicy.org/zrob_sam/33980-wymiana_filtra_kabinowego_wersja_fl_od_2002r.html

Ostatnia edycja:
W FLkach filtr kabinowy / przeiwpyłkowy jest schowany pod tablicą rozdzielczą na środku , w linii wajchy zmiany biegów ( nie odkręcaj schowka bo się na sterownik komputera nadziejesz) , trzeba wcisnąć się w nogi pasażera i odkręcić 2 śrubki , wyciągasz takie plastikowe L i zza niego dwa filtry , potem wpychasz nowe wkłady przykręcasz i po kłopocie.

po lifcie jest filtr skladajacy sie z dwoch czesci wiec sa dwa :) ale wchodzi w jedno miejsce pod schowek tylko ze przy wymianie trzeba zachowac sie jak czlowiek GUMA i te srubki ni to 6 ni to 7 ale ogarniesz spokojnie tylko uwazaj na krzyz he he

A mi się udało tam wcisnąć ten filtr pojedynczy do fl , bo taki mi sprzedali w sklepie ( a stary który zakładał poprzedni właściciel był przecięty na pół i włożony jako dwa ). A następnym razem kupie już podwójny :)

Klucz akurat jest potrzebny nasadowy 5.5. Jakby nie mogli dać bardziej standardowych. Najgorzej wymienić pierwszy raz, potem już wiadomo o co chodzi. Im człowiek smuklejszy tym łatwiej sobie poradzi :P
Po za tym dlaczego gorszy jest filtr węglowy skoro wszędzie piszą, że jest lepszy, do tego droższy.

Amortyzatory
Powrót