• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

1.9 JTD 2000 Klimatronik cały czas grzeje

• Autor wątku Autor wątku Marcin85
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marcin85

Guest
Witam.

Mój problem przedstawia się następująco:
W jakiej pozycji nie ustawię regulacji klimy, z nawiewów leci gorące powietrze. Nieważne czy klima włączona czy też nie...
Jestem pewien, że pokrętła we wnętrzu auta są sprawne, bo po ustawieniu na AUTO i ustawianiu temperatury na różne wartości wentylator pracuje raz wolniej, raz szybciej.

Domyślam się, że chodzi o jakiś zawór, czy coś w tym stylu, sterujący ciepłym powietrzem z nagrzewnicy.

Dodam jescze, że wcześniej temperaturaz "zawiesiła się" na ok 18 stopniach i nie dało się jej przestawić. Kilka dni temu wszystko zaczęło działać idealnie i znów pokrętło przestało zmieniać temperaturę, tylko, że teraz temperatura jest cały czas na max.

POMOCY !!! Całe lato przede mną, a w takie upały + ogrzewanie mnie zabiją:(

miałem podobny problem klimatronik zawiesił się na 18 stopniach co ciekawe po wymianie żarówki i działał cały czas, zakupiłem więc używkę od anglika za 30zł i jest ok

Proponowałbym zdemontować schowek i sprawdzić czy pracują serwa na obudowie nagrzewnicy + czy dostają zasilanie (ostatnio w innym temacie podawałem co powinny dostawać na złączach). Ja niedawno miałem ten sam problem - prawdopodobnie nie było styku na kostkach, bo serwo po demontażu chodziło prawidłowo (podpiąłem pod zasilacz na stole ;) ) Po zamontowaniu również wszystko jest ok. (odpukać)

Winny okazał się silniczek sterujący klapką "ciepło-zimno". Po prostu nie pracował. Wymontowałem go i ręcznie przestawiłem klapkę na "zimno". Klima działa jak marzenie, ale regulacji pokrętłem nie mam w dalszym ciągu. Dziś sprawdzę czy sam silnik jest niessprawny czy po prostu nie dochodzi do niego prąd.

Przeklejam info, które wstawiłem w innym wątku - opis wyprowadzeń silniczka:

w serwo jest 5 pinów oznaczonych :5 6 7 _ 9 10
Pin 5 - zasilanie (12V)
Pin 6 - wejście sterujace (~0,8V, ~2,5V, ~4,8V)
pin 7 - masa
pin 9 - sygnał zwrotny do modułu (wartość z potencjometru do określenia pozycji serwa)
Pin 10 - napięcie referencyjne (5V)

W nawiasach wartości jakie są podawane na silniczek przez instalację/moduł sterujący. Sprawdź czy po podaniu tych napięć serwo zachowuje się prawidłowo. Odn. pinu 6 - 0,8V kręci w jedną stronę, 4,8V w drugą, 2,5 stoi w miejscu.

Witam ja mam nastepujacy problem, klimatronik grzeje tylko jak dam na "high" tylko wtedy leci ciepłe powietrze, ponizej tego ustawienia np. 30-25 czy 20 leci zimne powietrze! moze ktos wie co moze byc przyczyna?

Ostatnia edycja:
dołączam się. U mnie wygląda to tak że nie ważne jak ustawie pokrętło temp. zawsze leci chłodne powietrze. Nie wiem teraz czy to wina servo czy sterownika, moje wątpliwości wynikają z tego że gdy ochłodzę sprężonym o2 czujnik temp. wnętrza zaczyna lecieć cieple powietrze.

Odłącz akumulator na parę minut, po podłączeni go z powrotem odczekaj przynajmniej minutę zanim włączysz zapłon.
W tym czasie klima-tronik zrobi adaptację ustawień . W wielu przypadkach to pomogło.
Jeśli masz słaby akumulator to podczas rozruchu może być za duży spadek napięcia i głupieje.
A jaką pokazuje ci temperaturę zewnętrzną ?

Zrobiłam tak jak napisałeś i wszystko już gra, poprostu odłączył mi chłopak akumulator poczekał chwilke i wszystko sie ustawiło. Dzięki, pozdrawiam

To ja mam chyba troche odwrotnie. Jak dam na LOW to leci zimne i leci tam gdzie ustawie - jest ok. Natomiast jak dam troche powyżej LOW np 20C to leci już gorące i tylko na szybe, nie da sie sterować kierunkiem. Co może być - ostanio odłączałem aku ale nic nie pomogło. Co prawda to stilo ale chyba to ta sama sprawa ?

witam. odświeżę temat. padł mi ostatnio aku wiec go zabrałem na ładowanie do domu. po wsadzeniu go do auta i odpaleniu nie działa regulacja temperatury ciągle jest na max.dodam że po założeniu klem od razu go odpaliłem wiec może coś się po kiełbasiło.Na obecną chwilę zdjąłem ponownie klemę i odczekam chwilę

U mnie natomiast jest taki problem że klima tylko grzeje. Rozbierałem ostatnio przedni panel i w pokrętle regulacji temperatury wyciągnąłem żarówkę i jej już nie włożyłem, bo mi się popsuła. Czy to może mieć wpływ na działanie klimatyzacji? Czy mogłem coś uszkodzić przy rozbieraniu tego panelu? No i jak włączam zapłon to taką "grzechotkę" słychać, inną niż zawsze takie buczenie. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.

Czy mogłem coś uszkodzić przy rozbieraniu tego panelu?
Mogłeś.
Wszystkim poważam do znudzenia : Odłącz akumulator dopiero potem grzeb w kabelkach.
Tam jest tylko 12V to nie kopnie i można bezkarnie grzebać. Ta bezkarność może cię teraz kosztować kilka stówek.
Na początek odłącz aku odczekaj około 2-3min podłącz aku odczekaj aż wszystko pod maską ucichnie około1min wtedy się klima resetuje.Włóż kluczyk i odpal auto.
Miejmy nadzieje że pomoże.

Amortyzatory
Powrót