Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19
  1. #1
    Marcin85
    Gość

    Exclamation 1.9 JTD 2000 Klimatronik cały czas grzeje

    Witam.

    Mój problem przedstawia się następująco:
    W jakiej pozycji nie ustawię regulacji klimy, z nawiewów leci gorące powietrze. Nieważne czy klima włączona czy też nie...
    Jestem pewien, że pokrętła we wnętrzu auta są sprawne, bo po ustawieniu na AUTO i ustawianiu temperatury na różne wartości wentylator pracuje raz wolniej, raz szybciej.

    Domyślam się, że chodzi o jakiś zawór, czy coś w tym stylu, sterujący ciepłym powietrzem z nagrzewnicy.

    Dodam jescze, że wcześniej temperaturaz "zawiesiła się" na ok 18 stopniach i nie dało się jej przestawić. Kilka dni temu wszystko zaczęło działać idealnie i znów pokrętło przestało zmieniać temperaturę, tylko, że teraz temperatura jest cały czas na max.

    POMOCY !!! Całe lato przede mną, a w takie upały + ogrzewanie mnie zabiją


    › Więcej...: 1.9 JTD 2000 Klimatronik cały czas grzeje

  2. #2
    bartek123438
    Gość

    Domyślnie

    miałem podobny problem klimatronik zawiesił się na 18 stopniach co ciekawe po wymianie żarówki i działał cały czas, zakupiłem więc używkę od anglika za 30zł i jest ok

  3. #3
    Marcin85
    Gość

    Domyślnie

    Ale jaką używkę ? Cały klimatronik ?

  4. #4
    bartek123438
    Gość

    Domyślnie

    dokładnie cały

  5. #5
    wojtaskam
    Gość

    Domyślnie

    Proponowałbym zdemontować schowek i sprawdzić czy pracują serwa na obudowie nagrzewnicy + czy dostają zasilanie (ostatnio w innym temacie podawałem co powinny dostawać na złączach). Ja niedawno miałem ten sam problem - prawdopodobnie nie było styku na kostkach, bo serwo po demontażu chodziło prawidłowo (podpiąłem pod zasilacz na stole ) Po zamontowaniu również wszystko jest ok. (odpukać)

  6. #6
    Marcin85
    Gość

    Domyślnie

    Winny okazał się silniczek sterujący klapką "ciepło-zimno". Po prostu nie pracował. Wymontowałem go i ręcznie przestawiłem klapkę na "zimno". Klima działa jak marzenie, ale regulacji pokrętłem nie mam w dalszym ciągu. Dziś sprawdzę czy sam silnik jest niessprawny czy po prostu nie dochodzi do niego prąd.

  7. #7
    wojtaskam
    Gość

    Domyślnie

    Przeklejam info, które wstawiłem w innym wątku - opis wyprowadzeń silniczka:

    w serwo jest 5 pinów oznaczonych :5 6 7 _ 9 10
    Pin 5 - zasilanie (12V)
    Pin 6 - wejście sterujace (~0,8V, ~2,5V, ~4,8V)
    pin 7 - masa
    pin 9 - sygnał zwrotny do modułu (wartość z potencjometru do określenia pozycji serwa)
    Pin 10 - napięcie referencyjne (5V)

    W nawiasach wartości jakie są podawane na silniczek przez instalację/moduł sterujący. Sprawdź czy po podaniu tych napięć serwo zachowuje się prawidłowo. Odn. pinu 6 - 0,8V kręci w jedną stronę, 4,8V w drugą, 2,5 stoi w miejscu.

  8. #8
    Użytkownik Embrion Avatar Junka
    Dołączył
    06 2011
    Mieszka w
    Kęty
    Auto
    Alfa Romeo 156 rocznik 2004
    Postów
    23

    Domyślnie

    Witam ja mam nastepujacy problem, klimatronik grzeje tylko jak dam na "high" tylko wtedy leci ciepłe powietrze, ponizej tego ustawienia np. 30-25 czy 20 leci zimne powietrze! moze ktos wie co moze byc przyczyna?
    Ostatnio edytowane przez Junka ; 16-10-2011 o 10:31

  9. #9
    Użytkownik Pirat drogowy Avatar Ceasar07
    Dołączył
    03 2011
    Mieszka w
    Speyer, Germany, Germany, Ząbkowice Śl
    Auto
    Alfa Romeo 156 JTD
    Postów
    226

    Domyślnie

    dołączam się. U mnie wygląda to tak że nie ważne jak ustawie pokrętło temp. zawsze leci chłodne powietrze. Nie wiem teraz czy to wina servo czy sterownika, moje wątpliwości wynikają z tego że gdy ochłodzę sprężonym o2 czujnik temp. wnętrza zaczyna lecieć cieple powietrze.

  10. #10
    Użytkownik Znawca
    Dołączył
    03 2011
    Mieszka w
    Wieruszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS LPG 2002r po LF
    Postów
    1,982

    Domyślnie

    Odłącz akumulator na parę minut, po podłączeni go z powrotem odczekaj przynajmniej minutę zanim włączysz zapłon.
    W tym czasie klima-tronik zrobi adaptację ustawień . W wielu przypadkach to pomogło.
    Jeśli masz słaby akumulator to podczas rozruchu może być za duży spadek napięcia i głupieje.
    A jaką pokazuje ci temperaturę zewnętrzną ?
    Moja Bella

Podobne wątki

  1. [GTV Spider] Bezpiecznik F15 pali cały czas
    Utworzone przez DominikWrc w dziale Gtv/Gtv Spider
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 13-03-2014, 19:56
  2. klimatronik, temp 16,5 C a grzeje
    Utworzone przez sportowiec w dziale 147
    Odpowiedzi: 11
    Ostatni post / autor: 01-03-2013, 20:11
  3. ICS cały czas pobiera prąd
    Utworzone przez cin1 w dziale 166
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 17-10-2012, 18:34
  4. klimatronik grzeje na 16 stopniach ... ?
    Utworzone przez szajbus0 w dziale 147
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 07-05-2012, 17:09
  5. [145] Wentylatory pracują cały czas
    Utworzone przez Wit w dziale 145/146/155
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 18-09-2009, 07:04

alfa romeo 156 ogrzewanie ciągle grzeje

ogrzewanie ciagle dziala alfa

156 klimatyzacja grzeje

cały czas grzeje alfa 147

klimatyzacja grzeje alfa romeo

klimatronik 1.9jtd

caly czas dziala ogrzewanie alfa romeo

alfa romeo 147 caly czas dziala ogrzewanie

alfa 159 klimatronic grzeje

alfa 156 ogrzewanie ciagle grzeje

alfa 156 klima grzeje

alfa 156 ciagle grzeje

alfa 156 grzeje ogrzewanie

alfa 147 klimatronik tylko grzeje

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Amortyzatory