Jaki pasek ? Gates vs Contitech

amdi92

Nowy
Auto
159 3.2 Q4, MiTo 1.4 TB MA 135KM + TCT
Witam.
Tak jak w temacie jaki pasek rozrządu wybrać do v6? Gates czy contitech?
Proszę o zdanie , jakie założyliście:)

gdzieś czytałem ,że gates ma jakieś inne kształty niż są na wałkach chociaż to tylko w ts , pozatym contitech jakoś wydaję mi się lepszym wyjsciem

Tak też czytałem że ma zęby bodajże trapezowe czy tam ich nie ma ale no to dotyczyło raczej TS'a.
Troche mało jest nas widzę z V-kami i nie ma kto się wypowiedzieć .
Ciekawi mnie to dlatego bo wszystkie takie ,,zestawy" które są na allegro mają paski gatesa , a niestety ceny z nich wychodzą lepiej niż gdziekolwiek indziej.
Może jest ktoś kto miał problem z gatesem lub właśnie z contitechem :) ?
,,Nie chcę lipy'' ale nie mam też 1000 żeby za same częsci wyłożyć.
A w tych zestawach oprócz paska gatesa są też rolki INA lub rouville , więc firmy dobre.

kolega w 2.5 V6 conti, w klekocie u siebie tez mam conti, gates to na klinowy ewentualnie

Prawdopodobnie ten który zamówiłem będzie to także gates ale nie nastawiam się jakoś sceptycznie, skoro daje gwarancje na 90 tyś to chyba nie należy się przejmować a pozatym już by grzmiało gdyby było coś nie tak :)
A ile km już ma zrobione twój pasek?
Mój wytrzymał 90 tyś ale nie wiem co jest wsadzone w każdym bądź razie robiony był jeszcze w niemczech w 2005 r.

Uzasadnij skoro wrzucasz cos "na smietnik" bo kazdy powie to co ma a nie potrafi uzasadnic. Proponuje zapoznac sie z firma Gates blizej i wtedy rzucac teorie.

autor pytał co inni zakładali to kenobi napisał. w ts gates był gorszym rozwiązaniem bo ma półkoliste zęby, które nie przylegają do kół tak dobrze jak trapezowe. nie wiem czy w tym wypadku (conti vs gates) paski różnią się kształtem zębów - jesli nie to brał bym gates bo to imho lepsza firma.

Aha... czyli uważasz że twoje uzasadnienie "bo ja mam, to jest dobre" jest bardziej logiczne od innych...? interesujące :D
Koledzy napisali, że do TS'ów najprawdopodobniej się nie nadaje, ale to nieważne bo Ty masz w V6 i jest dobry... ciekawe podejście do sprawy :)
To ja tez mogę powiedzieć, że piję wodę niegazowaną i ja uważam że jest dobra... a co, mogę tak powiedzieć :D

A ile masz już -BamBosZek- zrobione na tym gatesie?

ok 20 k, czy kupisz Gates`a , Dayco czy Conti bedzie jezdzilo, chociaz Dayco byly chyba zakladane nawet fabrycznie a nie polecaja ich w serwisie Fiata z tego co pamietam

Aha... czyli uważasz że twoje uzasadnienie "bo ja mam, to jest dobre" jest bardziej logiczne od innych...? interesujące :D
Koledzy napisali, że do TS'ów najprawdopodobniej się nie nadaje, ale to nieważne bo Ty masz w V6 i jest dobry... ciekawe podejście do sprawy :)
To ja tez mogę powiedzieć, że piję wodę niegazowaną i ja uważam że jest dobra... a co, mogę tak powiedzieć :D

Wroc do 1 postu autora i poczytaj o jakim silniku mowimy... kolega stwierdzil ze pasek gates nadaje sie jako klinowy wiec napisalem zeby uzasadnil swoje stwierdzenie... bo musial miec jakies zle doznania skoro tak twierdzi... ale Ty piszesz 2 post z jakimis bredniami ;/ wiec wskocz lepiej do tematu.

Ostatnia edycja:
gdzieś czytałem ,że gates ma jakieś inne kształty niż są na wałkach chociaż to tylko w ts , pozatym contitech jakoś wydaję mi się lepszym wyjsciem

Nieprawda, mam Gatesa i jest ok

To, że zaprzeczyłeś Luki83'iemu opierasz na tym, że masz założonego Gates'a i jeździsz czy masz jakieś doświadczenia z oboma paskami takie, w których mogłeś ocenić, że są takie same lub któryś jest lepszy ?

To, że zaprzeczyłeś Luki83'iemu opierasz na tym, że masz założonego Gates'a i jeździsz czy masz jakieś doświadczenia z oboma paskami takie, w których mogłeś ocenić, że są takie same lub któryś jest lepszy ?

Twoje posty zaczynaja mnie irytowac... napisalem ze mam Gates`a i jest ok bo zeby sa pasujace do walkow ale Ty musisz madrowac dalej :D

Dayco ( z tego co kojarzę idzie na pierwszy montaż) lub Conti, nie Gatesa bo ma zaokrąglane "zęby"

Teraz dopiero napisałeś, że zęby pasują...
EOT

Dzięki wszystkim ! Tobie bamboszek szczególnie bo masz silnik taki jak ja i przekazałeś mi najwięcej potrzebnych informacji :)
Masz gatesa , przez 20 tyś nie ma problemów więc nie ma podstaw do obaw a jako że zęby są półokrągłe i przestrzenie między zębowe na kołach wałków są też zaokrąglane więc nie ma problemu.
Nie pomyślałem żeby sprawdzić na allegro ;p

Pozatym(taki OT) uzyskiwane to jest przy korekcji zębów takiego koła także to czy są zęby półokrągłe czy trapezowe nie ma raczej dużego znaczenia gdyż jeżeli jest odpowiednie napięcie z paska to on i tak na zębie będzie trzymał a jedynie co mogłoby się dziać to ścinanie paska lub wycieranie się powierzchni. O ile mnie oczywiście nie myli bo to przypomnienie z mechaniki i pkm z technikum xd

Amortyzatory
Powrót