Woda w baku paliwa

ziulek61

Nowy
Auto
Citroen C4GP 1.6hdi + Citroen C1 1.0B
witam kolegów...
Czy może mi ktoś podsunąć jakiś pomysł jak pozbyć się wody z baku, ewentualnie czy zdjęcie go i osuszenie jest pracochłonne...

P.S denaturat odpada...:stop:

no chyba tylko demontaż cię czeka

ale ni ma tragedii

dasz radę

ja ym poszukal w sklepie moto jakiegos srodka do wiazania wody i powinno pomoc.

no ok - zwiąże mu tą wodę i co dalej ??

Raz na pół roku wlej 1/4 l denaturatu (przecież go nie będziesz pił, więc nie rozumiem, dlaczego odpada) lub zastosuj środek do wiązania wody, który dostaniesz w pierwszym lepszym hipermarkecie.
A odpowiadając na pytanie kolegi bocian:
- dalej woda zmieszana ze spirytusem trafi do komory spalania i zostanie wyrzucona w postaci pary wodnej.

I nie łudźmy się koledzy - przy tankowaniu paliwa też często wlewamy sobie trochę wody.
Do tego dochodzi jeszcze wykraplanie się pary wodnej w zbiorniku z powodu różnic temperatur, co ma miejsce szczególnie w okresie zimowym.
Tak więc i w tym przypadku trochę alkoholu nigdy nie zaszkodzi.

Denaturat lało sie kiedyś za czasów PRL-u W ZIME ŻEBY WODA NIE MARZŁA I NIE ROBIŁA KORKÓW, na forach doczytałem się ze w baku potrafi być nawet 2L wody (co potwierdził nawet mój mechanik), więc znaczy to ze miał bym wlać niby ile tego denaturatu...?
A jeżeli w moim jest powiedzmy 5L wody to ile bym miał wlać...
Wolę chyba raczej marketowe specyfiki lub zdejmowanie baku

A odpowiadając na pytanie kolegi bocian:
- dalej woda zmieszana ze spirytusem trafi do komory spalania i zostanie wyrzucona w postaci pary wodnej.

pytanie - ile tej wody jest w tym baku że kolega aż temat założył ? bo to mnie zastanawia
śladowe ilości to ok ale jak ma sporo to żaden środek wiążący wiele chyba nie pomoże ?

Wody nie może być więcej na dnie zbiornika niż wynosi prześwit między dnem, a smokiem pompy. Każda większa ilość ponad ten poziom zostanie zassana przez pompę i podana do silnika.
Nie sądzę, aby dla samochodów osobowych ta "martwa pojemność" była większa niż ok. 1-2 l.
Ja myślę, że większym problemem niż woda w paliwie, są różne zanieczyszczenia, które znajdują się w zbiorniku, a które mogą zapchać filtr przy pompie.
Kiedyś wymieniałem zbiornik paliwa w maluchu - lepiej nie pisać, co tam było na dnie oprócz niewielkiej ilości wody.

Wlałem jakiegoś specyfika firm STP (podobno najgorszy w tych sprawach ale tylko to trafiłem w markecie)
Polecany jest firmy KENT

Baku raczej nie chce ruszać ze względu na zakorodowane śruby na jego opaskach...

Amortyzatory
Powrót