Awaria elektryki zegarów Alfa Romeo 156

• Autor wątku Autor wątku miszka697
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

miszka697

Guest
Prosze o pomoc mam problem z zegarami w alfie romeo przestaly dzialać.Natomiast dzialaja kierunki awaryjne swiatla drogowe mijania itd. Nie dziala ani predkosciomierz, obrotomierz, wskaznik temperatury oraz stan paliwa, nie ma nawet podswietlenia licznika i zegarow.Stalo sie tak w wyniku zetkniecia kabla zapalniczki + (czerwonego) z uziemieniem i zrobilo sie zwarcie cos pstryknelo jak bezpiecznik sprawdzilem te pod deska rozdzielcza i wymienilem 3 bo byly spalone jednak nic to nie pomoglo sa inne bezpieczniki gdzies lub przekazniki ktory moglby byc za to odpowiedzialny.PROSZE O SZYBKA ODPOWIEDZ Z GORY DZIEKUJE

a które bezp. wymieniłeś ?

1.PNG2.PNG

12 rowniez zostal wymieniony i rowniez nie chce nic dzialac chodz kierunkowskazy widac i swiatla lecz nic wiecej. Swiatla dlugie sie sswieca natomiast mijania nie a dzialaja, nie pokazuje przebiegu. Czy sa gdzies inne bezpieczniki lub przekazniki odp za to ??

nad tymi 15 co pisal o nich bocian wsadz reke wyzej i glebiej tam sa nastepne takze sa za polka od stronu pasazera ale stawiam na te pierwsze

i swiatly pozycyjne tyl nie swieca te od strony kiierowcy sprawdzilem i wymienilem 3, 9 i 12 bezpiecznik bo byly spalone sprawdze te od strony pasazera i napisze dalej jesli to nei pomoze, moze byc inna przyczyna jeszcze moze sa gdzies wieksze przekazniki i to on nawalil prosze o odp.

Podbijam temat. Mam ten sam problem co Miszka. Posprawdzałem część bezpieczników (w tym te które wskazaliście) i wszystkie są ok. Jakieś pomysły?

Ja idę sprawdzać resztę bezpieczników :)

Posprawdzajcie masę przy desce i na klemie akumulatora.

OK. Znalazłem. To jeden z tych bezpieczników o których pisał Tomek. Wcześniej ich nie zauważyłem, bo były za kablami :)

- - - Updated - - -

Jeśli ktoś będzie miał taki problem w przyszłości to jest to zaznaczony bezpiecznik :) Odpowiada za zegary/wskaźniki, halogeny i tylne światła - przynajmniej tyle 'objawów' znalazłem :)
DSCF0065.jpg

brak zegarów w GT

Witam, przydarzyło mi się takie coś że mam totalny brak zegarów , brak podświetlenia , wskazówki się nie ruszają , informacje na wyświetlaczu - brak, jedynie przy starcie zapala się na chwile kontrolka Airbagu i chack engine. wszystko inne w aucie sprawne , na szybko wydaje się ze bezpieczniki są ok, co to może byc ? zegar do wymiany?

Wczoraj robiłem podobną = problemem była wiązka
Ale warto sprawdzić na nowych zegarach.

Witam
Odświeżę temat - także mam problem ze wskaźnikami.
Chodzi o licznik kilometrów, brak podświetlenia.
Generalnie spoglądając pod kontem widać że zlicza kilometry - ale nie świeci.

Spotkał się może ktoś z czymś takim ?
Dodam że pozostałe wskaźniki są OK.

Delete

Ostatnia edycja:
Witam
Odświeżę temat - także mam problem ze wskaźnikami.
Chodzi o licznik kilometrów, brak podświetlenia.
Generalnie spoglądając pod kontem widać że zlicza kilometry - ale nie świeci.

Spotkał się może ktoś z czymś takim ?
Dodam że pozostałe wskaźniki są OK.

Po prostu wymień spaloną żarówkę.

teraz czekamy do 2023 jak kolega napisze "dzięki - to było to" :-)

Ja mam z kolei problem z podświetleniem trzech środkowych zegarów - nie działa. Zaczęło się od tego, że spaliła się jedna z żarówek od podświetlenia zegarka. Kupiłem nowe żarówki, wyciągnąłem zestaw zegarów i wymieniłem od razu wszystkie. Chcąc sprawdzić czy wszystko jest ok, podpiąłem wtyczki, włączam światła i zonk. Na wskaźniku stanu paliwa, temperatury i zegarku totalna ciemność, cała reszta podświetlenia w aucie działa. Posprawdzałem wszystkie bezpieczniki oraz żarówki i jest ok. Nie mam pomysłu co mogło się stać. Proszę o jakieś porady co mogę sprawdzić, zrobić bo jazda po zmroku bez podświetlenia tych wskaźników jest trochę denerwująca.

12 rowniez zostal wymieniony i rowniez nie chce nic dzialac chodz kierunkowskazy widac i swiatla lecz nic wiecej. Swiatla dlugie sie sswieca natomiast mijania nie a dzialaja, nie pokazuje przebiegu. Czy sa gdzies inne bezpieczniki lub przekazniki odp za to ??

Amortyzatory
Powrót