• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Bezpieczniki na akumulatorze.

• Autor wątku Autor wątku Rewil
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Rewil

Nowy
Auto
BMW 440i M / Alfa 159 / kiedyś 156 SW
Mam problem, probujac zamknac prawa szybe strzelal mi bezpiecznik. I przez przypadek zauwazylem ze mi sie pali na akumulatorze bezpiecznik obok absu heat 70. po odpieciu wszystko zaczelo dobrze dzialac.

Ktos wie od czego to jest? Na komputerze nie mam bledow :(

heat.jpg
Zamieszczam zdjęcie.
W instrukcji pisze że dodatkowe/wewnętrzne ogrzewanie (?)

Ostatnio w zime wymieniałem ten pezpiecznik najprawdopodobniej jest to ogrzewanie paliwa albo coś związanego ze świecami żarowymi, ale mogę się mylić, dodam że mój nie był spalony ale sparciały i wymieniłem go na blaszkowy kupiony za 1.50 w sklpie z elektryką samochodową

Hmm... tylko że powinno mi wyświetlić po odłączeniu lub ew. tej awarii ,na desce rozdzielczej że coś się dzieje ze świecami, chyba. Na desce jest od nich kontrolka.

Ale trop sadzę że też jak najbardziej możliwy, dzięki.

Edit@
[TABLE="align: left"]
[TR]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Firma Fiat Auto Poland powiadomiła Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów, że niektóre samochody Alfa Romeo 156, wyposażone w dodatkową nagrzewnicę, mogą być wadliwe. Akcją naprawczą objętych jest 217 aut.

W instalacji elektrycznej dodatkowej nagrzewnicy w wyniku zwarcia może dojść do przepalenia bezpiecznika zabezpieczającego lub do przegrzania i stopienia izolacji przewodów zasilających dodatkową nagrzewnicę. Uszkodzenie układu nagrzewnicy powoduje wydłużony czas nagrzewania wnętrza pojazdu.

Wada może wystąpić w pojazdach z opcją dodatkowej nagrzewnicy, o numerach nadwozi w zakresach: od 0193123 do 0278968 i od 1263798 do 1379758, wyprodukowanych od grudnia 2001 r. do grudnia 2004 we Włoszech.

Importer powiadomi listownie właścicieli aut objętych akcją o konieczności skontaktowania się z autoryzowaną stacją obsługi w celu dokonania kontroli i wprowadzenia zmian przewidzianych procedurą naprawczą.

Jest to nagrzewnica dodatkowa, ale do czego służy? Wydaje mi się że przyśpiesza proces ogrzewania w samochodzie, ale nie jestem do końca pewny zasady jej działania.

bezpieczznik[1].png

Na tym jest coś pogmatwane, ewidentnie 70A jest bezpiecznik a 2 wskazuje na ten od nagrzewnicy. 10 z 2 pomylona numeracja, bo 30 bezpiecznik to właśnie ta kosteczka, a tu ewidentnie blaszkowy jest bezpiecznik.

nagrzewnicadodatkowa[1].png

Ostatnia edycja:
U mnie był spalony już jak kupiłem auto i w sumie w niczym to nie przeszkadza w zimie pali i nagrzewa się raczej normalnie ale coś się orientowałem i zaglądałem jest to chyba podgrzewacz cieczy chłodzącej zaraz za silnikiem na weżu przy ścianie grodziowej. Ja jak przyłożyłem ten kabel do klemy to się bardzo nagrzewał jak by było zwarcie gdzieś.

Amortyzatory
Powrót