Problem z prędkościomierzem

• Autor wątku Autor wątku Smykel
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Smykel

Guest
Jak w temacie mam pewien problem z prędkościomierzem, otóż zachowuje się co najmniej dziwnie. Od jakiegoś czasu zauważyłem że gdy jadę wskazówka prędkościomierza skacze w górę i w dół, czasem na chwilę przestanie potem schodzi do zera i się zatrzymuje, po czym z powrotem zaczyna skakać. Czy miał ktoś podobny problem, ewentualnie czy jest jakaś szansa na naprawienie samemu. Gdzie może być przyczyna takiego dziwnego zachowania prędkościomierza?

podejrzewam ze gdzies po drodze styk gubi. zacznij od czujnika predkosci, pewnie gdzies na skrzyni jest. moze kostka....

układ pomiaru np. w Alfie polega na cyfrowym odczycie prędkości z najlepiej tarczy hamulcowej lub temu podobnych czujników np ABS (zwazywszy ze czujnik ABS działa na zasadzie odczytu prędkości danego koła potem jest przetwornik typu analogowo/cyfrowy takiej informacji wiec ja bym z tego skorzystał i tam szukał rozwiązania problemu) za przetwornikiem jest chyba element wykonawczy czyli wskazówka którą porusza pole magnetyczne poprzez magnes w jej dolnej części pełniacy zarazem funkcej przeciwagi, jesli on sie czasem nie odkleił i się nie rusza w swojej obudowie, t jedyna rzecz jaką możesz zrobić to kompa pod ABS zapiać i porównać prędkości czujników na kołach lub ich ewentualne skoki, jeśli tam dobrze jest to zostaje wymiana prędkościomierza. Miałem podobny przypadek w opel movano wskazówka niekiedy i w obroce po ) podchodziło uspokoiło sie jakis czas temu, pokazuje teraz normalnie ale czas przyspiesza z kazdym jego przestawieniem o 10 min na około 40 dni, tak czy siak naprawi to wymiana zegara bo tam serce lezy

Amortyzatory
Powrót