Stożek - zabije przepływke? gdzie umieścić?

Zwol4

Nowy
Auto
156 1.8 TS
Witajcie
Może źle szukam albo coś ale nie mogłem znaleźć żadnej odpowiedzi na moje pytania:
1. Czy dobry stożek (nie no-name itp) tylko coś z K&N (albo innej firmy) nie zabije przepływomierza?
2. Dajmy na to, że nie zabija przepływki to gdzie go umieścić? W orginalnej puszce? Wyrzucić puszkę i zrobić coś innego?

Głównie chodzi mi tylko o dzwięk.
Edit: Czy lepiej zainwestować we wkładkę k&n?
Ps. Narazie stożek jest w planach (jeśli ktoś jeździ ileś tam km i wypowie się yo może zagości on u mnie) ;););)

Ostatnia edycja:
Stozek jesli czyszczony regularnie i smarowany napewno nie wplynie w duzym stopniu na zuzycie. Mowimy o markach.

mam stożek od nowości czyli 3 lata i nic si ę nie dzieje trzeba go myć i smarować - mam go dlatego że poprzedni własciuciel zdemolował obudowe filtra i wsadził stożek,czy to cos daje nie wiem auto buczy głośniej a przepływkę 4 razy juz czyściłem.

Jakbym go nie miał wsadzonego i miał dobrą obudowę to bym nie kombinował - szczególnie na zimę bo i po co

Czyszczenie i smarowanie receptą na wszystko?
W 146 miałem no-name i dźwięk był zabójczy... (Kumpel dzisiaj widział moją dawną 146 mówi, że wygląda super) :) A pracował on tak:
http://www.youtube.com/watch?v=qbw1fGuKbHo
Tylko, że bez klekotu wariata. Filmik nie jest mojego autorstwa hehe

jeśli chodzi ci o sam dźwięk to umieść stożek w obudowie oryginalnej filtra, tylko oczywiście wywal górny dekiel, podczas ruszania i przyspieszania prawie jak v-ka (: , miałem tak pare dni, ale po jego założeniu miałem mniej mocy niż na oryginalnym filtrze, niewiem dlaczego nie interesowało mnie to tylko z ciekawości i nudow go zakładałem

Różnica między zwykłym filtrem a stożkiem to różnica przepływu powietrza ale tu akurat nie od końca o to chodzi. Problem twki również w samym środku, którym się nasącza filtr. Cząsteczki tego płynu z biegiem czasu oblepiają przepływkę i wtedy zaczynają się pojawiać problemy. Wiele osób w taki sposób załatwiło swoje przepływomierze dlatego też zaleca się stosowanie wkładów/sportowych zamienników filtrów. Oczywiście można usunąć przepływkę poprzez ingerencję w oprogramowanie ECU ale to już wyższa szkoła jazdy i do tego potrzebna jest wiedzą.

Reasumując, stożek to loteria masz 50/50 że nic się nie stanie :)

Ostatnia edycja:
ale po co wkladac stozek do orginalnej obudowy jak wystarczy tylko usunac z filtra zwezke i do tego przed puszka filtra mozna zalozyc Vpipe z V6 zamiast tej puszki tlumiacej i jest prawie to samo co stozek w dodatku mamy zabudowe filtra orginalna. tak samo bedzie wiekszy przeplyw powietrza jak na stozku . filtr w alfie jest okragly jak stozek i ma duza powierznie.

A wg Ciebie wkladu sportowego sie nie smaruje olejkiem po czyszczeniu? ;>
Tego nie napisałem ale dodałem coś o ingerencji w ECU...
Układ dolotowy to nie wymysł wyssany z palca a poparte wieloma obliczeniami prace mająca na celu sprawna i długotrwałą prace silnika. Zmiana przepływu powietrza zasysanego będzie się również wiązać z innymi wielkościami jak np długość albo średnica dolotu a to w warunkach domowych to można sobie jedynie zgadywać poza tym jak już wcześniej ktoś wspomniał - powietrze powinno być zasysane zimne a nie ciepłe. Autor tematu pyta o dźwięk, zajmij się lepiej układem wydechowym :)

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót