Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Temat: Nieprzyjemny zapach z nawiewu

Użytkownik Alfa i Omega Avatar stopczyk26
    Mieszka w
    Malczyce
    Auto
    Peugeot 407 3.0 V6 211KM 2005, Peugeot 307 1.4 88KM 2005

Domyślnie Nieprzyjemny zapach z nawiewu

Witam. Niedawno zauważyłem że z nawiewów wydobywa się dość nieprzyjemny zapach. Ma to miejsce tylko wtedy kiedy klima jest wyłączona, przy włączonej nic nie śmierdzi. Jakieś trzy tygodnie temu klimatyzacja była uzupełniona i odgrzybiona a jeszcze dwa tygodnie wcześniej wymieniony był filtr przeciwpyłkowy. W tym tygodniu miałem nocki i rano wracając z pracy nie było potrzeby włączania klimy i wtedy też właśnie wydobywał się ten bardzo nieprzyjemny zapach. Jednak przez ostatnie dwa poranki wracając do domu przy wyłączonej klimie nic nie śmierdziało. Nie wiem od czego jest to zależne i czym spowodowane. Czy ktoś ma jakieś sugestie czemu tak może śmierdzieć? Dodam że zapach jest tak bardzo nieprzyjemny że lepiej jest wyłączyć całkowicie nawiewy i otworzyć okno. Dzisiaj jeszcze dodatkowo zakupiłem preparat firmy K2 KLIMA DOKTOR do odgrzybiania kanałów wentylacyjnych. Zobaczymy czy coś to pomoże. Proszę o jakieś porady jak się można z tym uporać bo jak kogoś wiozę to normalnie wstyd włączyć nawiew. Dodam jeszcze że nawet dzisiaj jadąc w ten skwar i mając włączoną klimę to też było czuć jakiś dziwny zapach ale bardzo delikatnie. Wcześniej tego nie było. Czy to możliwe że do filtra przeciwpyłkowego dostała się w jakiś sposób woda i przez to ten "smród"?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Jak używasz klimatyzacji to osusz instalację (wyłacz klimatyzację wcześniej) przed wyłączeniem silnika, a kanały odgrzyb swoją drogą
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Mieszka w
    Malczyce
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Maciek-156 Zobacz post
    Jak używasz klimatyzacji to osusz instalację (wyłacz klimatyzację wcześniej) przed wyłączeniem silnika
    No właśnie bardzo często zdarza się tak że jak przyjadę do domu czy miejsca docelowego to gaszę auto nie wyłączając klimy. Czy to też może mieć wpływ na ten smród?

Mieszka w
    Malczyce
    Auto

Domyślnie

Wczoraj przejechałem ponad 700km bez klimy. Myślałem że to pomoże osuszyć instalację ale dzisiaj gdy wsiadłem dalej było czuć nieprzyjemny zapach po włączeniu nawiewu. Wszystkie kanały zostały odgrzybione. Pomoże ktoś w rozwiązaniu tego problemu?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Młody 25
    Mieszka w
    Gostyń wlkp.
    Auto
    Alfa romeo 156 2.0 - 155 KM

Domyślnie

Witam kolego ja miałem ten sam problem. Po prostu zapach przypominał " mokrą starą ścierkę" wiec dzisiaj właśnie wymieniłem przy mojej alfie filtr kabinowy. Zobaczymy jak teraz będzie pachniało. Filtr kabinowy znajduje się w podszybiu samochodu po stronie pasażera. Wymiana jest bardzo prosta ale delikatnie trzeba to wymienić żeby nie podrzeć filtra.

Mieszka w
    Malczyce
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Młody 25 Zobacz post
    zapach przypominał " mokrą starą ścierkę"
    U mnie jest dokładnie tak samo. A co do filtra to wymieniałem go dokładnie miesiąc temu. Będę chyba musiał do niego zajrzeć bo być może zrobiłem coś nie tak i dostała się do niego woda i przez to ten smród z nawiewu. Jak możesz to napisz czy wymiana filtra pomogła.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Młody 25
    Mieszka w
    Gostyń wlkp.
    Auto
    Alfa romeo 156 2.0 - 155 KM

Domyślnie

Witam kolego dzisiaj jechałem moją alfą i mogę powiedzieć że po wymianie filtra kabinowego nie czuje już zapachu " starej mokrej ścierki" wiec jestem zadowolony i może tez spróbuj u siebie wymienić ten filtr kabinowy i powinno być tez już dobrze a koszt takiego filtra nie jest drogi więc moim zdaniem warto spróbować Pozdrawiam

---------- Post added at 12:01 ---------- Previous post was at 10:38 ----------

a jak wymieniałeś filtr to dobrze go włożyłeś?? tzn dobrym kierunkiem strzałek?? strzałki na filtrze muszą być skierowane w dół jakby co. A uszczelkę dobrze założyłeś?? może być tak jak mówisz ze dostaje się gdzieś woda bo jest gdzieś coś nieszczelne. Sprawdź jeszcze raz i daj znać jak zrobisz już coś z tym nieprzyjemnym zapachem.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Kobylnica, Gniezno, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDM Distinctive Premium Q-Tronic + wyścigowa terenówka czyli firmówka

Domyślnie

Smród powstaje od rozkładającej się wody która się wykrapla podczas pracującej klimy i jak puścimy gorące powietrze przez chłodnice klimy to czuć smród. jeśli chcecie dobrze odgrzybić chłodnice klimy to należy wyciągnąć filtr przeciwpyłkowy, włączyć nawiew klimy na 2 i miejsce filtra napsikać jakiegokolwiek środka do odgrzybiania (polecam zostawić otwarte drzwi). Jeśli smród nie ustanie to zostaje wyciągnięcie chłodnicy na zewnątrz i umycie środkiem do czyszczenie chłodnic.

Mieszka w
    Malczyce
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Młody 25 Zobacz post
    A uszczelkę dobrze założyłeś?? może być tak jak mówisz ze dostaje się gdzieś woda bo jest gdzieś coś nieszczelne.
    O ile dobrze pamiętam to przy wymianie filtra nie miałem tam żadnej uszczelki. Po prostu wyciągnąłem stary i założyłem nowy. Ma ktoś może jakieś foto jak ten filtr jest zamontowany i jaka uszczelka tam powinna być?

Cytat Napisał czarek82 Zobacz post
    wyciągnąć filtr przeciwpyłkowy, włączyć nawiew klimy na 2 i miejsce filtra napsikać jakiegokolwiek środka do odgrzybiania
    Czy dobrze rozumiem że trzeba włączyć klime, prędkość nawiewu ustawić na 2 i w otwór pod filtrem napsikać tego środka do odgrzybiania? Mam preparat do odgrzybiania firmy K2 KLIMA DOKTOR z którego tworzy się taka pianka. Czy on będzie dobry do tego zabiegu?

Zbigi
    Gość

Domyślnie

Mam ten sam problem, co koledzy. W mojej 156 2,0 JTS Sportwagon z 2003 r filtr "kabinowy" jest już nie na podszybiu, ale wenątrz auta. Dostępny jest on - z trudem - od wnęki na nogi pasażera: http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...ftingu_gt.html.

Po wymianie filtra problem nie ustąpił. Zleciłem wykonanie odgrzybiania i czyszczenia klimatyzacji w warsztacie, który to zabieg wykonano dozując przez 1 godzinę ozon z włączonym obiegiem zamkniętym. Niestety skutek był w zakresie tego problemu znikomy. Nadal smród występuje, zwłaszcza po tym, jak włączy się nawiew po długotrwałym postoju samochodu na upale z wyłaczoną klimatyzacją. Prawie natychmiast po włączeniu klimatyzacji smród ustepuje. Dlatego przypuszczam, że być może źródło smrodu znajduje się poza torem powietrza używanym po włączeniu klimatyzacji. Moje przypuszczenia wynikają też z faktu, że jak klimatyzację wyłaczę, to prawie natychmiast (jak tylko przestawią się przepustnice w mieszalniku powietrza) smród jest ponownie wyczuwalny.

Cytat Napisał czarek82 Zobacz post
    ...Jeśli smród nie ustanie to zostaje wyciągnięcie chłodnicy na zewnątrz i umycie środkiem do czyszczenie chłodnic.
    Nie wyobrazam sobie w jaki sposób można wyciągnąć w tej wersji samochodu chłodnicę (chodzi chyba o wymiennik?) klimatyzacji w tej wersji samochodu. Samo dostanie się do filtra kabinowego to już niemały wyczyn. Czy ktoś może coś poradzić w tym problemie? Najcenniejsze bybłyby porady od kogoś, kto rzeczywiście zwalczył ten problem. Ogólne fakty, że może to być sprawa brudnego, zagrzybionego filtra preciwpyłkowego lub wymiennika ("chłodnicy") klimatyzacji są mi (i innym proszącym o pomoc w tym temacie) znane, ale filtr wymieniłem na nowy, odgrzybiałem układ klimy ozonem. Natomiast nawwet warszaty, które odwiedziłem nie wiedzą jak wyjąć chłodnice/wymiennik klimatyzacji AR 156 i Wasze informacje może im pomogą (ja rozumiem, że wyjęcie tego elementu w watrunkach amatorskich nie jest możliwe: trzeba opróżnić i napełnić po wyczyszczeniu :"chłodnicy" klimatyzację oraz sprawdzić jej szczelność).
    Ostatnio edytowane przez Zbigi ; 01-09-2011 o 09:55