156 1.6 TS Spalanie

ManiekMx3

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 1.6 TS
Koledzy powiedzcie czy 11.5-12 litrów w mieście dla Alfy 156 1.6 to norma?Czy moze zle zmieniam biegi?
Byłem nia na wakacjach w górach to po górach spalanie wychodziło mi 10-11 litrów za 550 zł zrobiłem nia w trasie z jazdą po górach 950 km czy do dobry wynik?

Kolego napisz jeszcze jakie masz opony. Ja u siebie zmieniłem koła na o 1" większe i spalanie wzrosło mi o ok 1-1.5L :)

A ja mówię że spalanie może być wysokie 1.6 to za mały silnik na taką kaste miałem 146 1.6 ts była ok 200kg lżejsza i na mniejszych i wężych oponach to w cyklu mieszanym 8-8,5l przy zdrowej jeździe ostatnio jak sprawdzałem to spaliła tak 8.5 w mieszanym.

Według instrukcji spalanie miejskie dla wersji 1,6L wynosi 11,4L/100km poza miastem 6,4L/100km
Więc raczej w normie.
Mierzyłeś już wcześniej spalanie ? Czy tylko lałeś za 50zeta jak większość ?

Oponki mam 195/60/15 w instrukcji pisze ze maja byc 185/60/15 ale taka juz kupiłem na oponkach 195.Wcześniej spalanie mierzyłem ale w jeździe po mieście no to cały czas wchodziło 11,5-12 litrów i tak się zastanawiałem czy to norma w górach też po niżej 10 nie schodziło.

Nie powinieneś się przejmować tym spalaniem :) u mnie w mieszanej bierze 10.5 - 11L :)

Mi komputer pokazuje spalanie w mieście (małe miasto bez korków tylko kilka świateł) 7,6 na trasie według komputera poniżej 7. Raz tylko tankowałem do pełna 55l i do czasu zapalenia się rezerwy przejechałem 700km na trasie co by dawało 12,7l/100km. Robiłem tylko jeden test więc nie będę wpadał w panikę że tyle pali. Ciekawa jest natomiast ta rozbieżność z komputerem.
Normalnie tankuje za 50zł czyli około 10l i przejeżdżam na tym po mieście około 110-120km czyli spalanie jest poniżej 10l/100km na mieście
Koła mam 16" telefony z oponami jak instrukcja przewiduje

Oponki mam 195/60/15 w instrukcji pisze ze maja byc 185/60/15 ale taka juz kupiłem na oponkach 195.Wcześniej spalanie mierzyłem ale w jeździe po mieście no to cały czas wchodziło 11,5-12 litrów i tak się zastanawiałem czy to norma w górach też po niżej 10 nie schodziło.
Moim zdaniem zdecydowanie za dużo.Pierwsza do sprawdzenia sonda lambda.Każdy elektryk to sprawdzi za parę zł.

Sonda i przepływka jest nowa przy podłączeniu do kompa nie było błędów

Podobno (ja tego nie robiłem), ale zmiana wtryskiwaczy na Fiatowskie obniżają spalanie a co za tym idzie spadek mocy niestety. Powiedział mi to jeden mechanik ile w tym prawdy nie wiem. Fiatowskie wtryski mają mniejszą średnicę niż alfowskie. Osobiście nic nie będę zmianiał mam gaz V Gen więc tylko legalizacja butli i będę tankował 2,50 PLN za litr. Spali oczywiście więcej, ale zawsze to taniej niż BP95

Podobno (ja tego nie robiłem), ale zmiana wtryskiwaczy na Fiatowskie obniżają spalanie a co za tym idzie spadek mocy niestety. Powiedział mi to jeden mechanik ile w tym prawdy nie wiem. Fiatowskie wtryski mają mniejszą średnicę niż alfowskie. Osobiście nic nie będę zmianiał mam gaz V Gen więc tylko legalizacja butli i będę tankował 2,50 PLN za litr. Spali oczywiście więcej, ale zawsze to taniej niż BP95
Ten mechanik jest chyba nie za bardzo..Nie wie o tym że w silniku benzynowym musi być odpowiedni stosunek paliwa do powietrza???

mysle ze to troche za duzo na 1.6

moja 2.0 pali okolo 12 a czesto widzi 4-5 tys po miescie

Obie części to Bosch.Według nowych obliczeń po mieście na 100km wyszło mi 9.5 wiec juz lepiej:)

moja paliła 8-9 l na felgach 16 cali, zimą i przy wstawianiu do 10 l.

teraz mam 2,4 jtd i pali 8l (wliczając wstawianie i felgi 17) - a przyjemność z jadzy 100000x lepsza! Nie ma co porównywać

Ostatnia edycja:
A no to mnie troche uspokoiłeś choć powiem że to spalanie u mnie mnie troche rozczarowuje że ma taki apetyt na paliwo z tego co slyszałem to 1.8 palą mniej od 1.6 no ale coż ta linia nadwozia,wnętrze i znaszek na masce wynagrodzą wszystko :))

1.8 tylko ze po generalnym remoncie- Miasto 10L
- Trasa ok 7L (90-100km/h)
195/65/15

moja około 10l/100km w koło komina ;D

Amortyzatory
Powrót