Cieknie olej z dolnej pokrywy rozrzadu 2.0 T.S co to moze byc??

Młody 25

Nowy
Auto
Alfa romeo 156 2.0 - 155 KM
Witam koledzy mam taki problem. Wymieniano mi w tamtym tygodniu rozrzad kompletny i teraz zauwazylem ze jak zlapie reka za dolna pokrywe rozrzadu (ta co jest pod kompressorem od klimy) to jest ona ocieknieta olejem. Ma ktos moze jakis pomysl skad moze byc ten olej ?? czy z pod pokrywy zaworow czy moze z uszczelniacza walka rozrzadu - walkow rozrzadu??

Stawiam na uszczelniacze wałków rozrządu.

Zainteresuj się tym czym prędzej.

można je bylo razem z rozrzadem wymienic koszt niewielki, a teraz trzeba raz jeszcze rozrzad rozbierac

Jest jeszcze taka możliwość, że puścił simering na wale korbowym.
W każdym razie nie należy tego lekceważyć, bo jeśli pasek rozrządu jest zaolejony to do remontu silnika tylko jeden krok.

Dzieki koledzy za info. Problem w tym ze odkrecalem pokrywe zaworow wymienilem uszczelke pod nia ( bo stara byla popekana) zajrzalem pod oslone rozrzadu i caly rozrzad jest suchy. Natomiast zauwazylem ze gorna oslona rozrzadu tez jest wilgna ( lecz nie ocieka olejem tak jak dolna) i mam troche oleju w miejscu gdzie znajduje sie " elektrozawor wariatora" oraz pod zbiorniczkiem od wspomagania ( obok tego elektromagnesu). Czy to moze byc przyczyna tego wycieku skoro ten elektrozawor jest nieszczelny??

Ostatnia edycja:
Kilka możliwości:
- uszczelniacz wałka wydechowego
- uszczelniacz wałka balansu.
Takie najbardziej prawdopodobne.

Ok dzieki wielkie kolego :) sprawdze to rowniez. Ale wczoraj wieczorem wrocilem moja Bella do domu i zauwazylem dosc duzy wyciek oleju spod pokrywy zaworow i wlasnie tez byla mokra oslona rozrzadu. Dodam tylko ze uszczelka jest zalozona nowa pod pokrywe zaworow i nie moge jej cos uszczelnic ;/ ( nie wiem dlaczego) podejrzewam ze to wlasnie ta uszczelka pokrywy zaworow "wyciskal sie" ten olej. Jeszcze raz ja odkrecilem i dokrecilem z kazdej strony rowno i zobaczymy teraz jak bedzie. jesli to nie poskutkuje to zajme sie dalej tym rozrzadem.

Ostatnia edycja:
Rozrząd mógł rozrzucić olej na pokrywę zaworów z boku.

Hmm ale powiedz mi kolego jesli mozesz to czy wtedy rozrzad bylby suchy czy mokry ?? bo u mnie jest suchy a dol pokrywy rozrzadu jest mokry i jak przetre reka to mam mokre palce od oleju. Denerwuje mnie to bo nie moge znalezc przyczyny :( i skad to leci

Odkręć prawe przednie koło, odkręć pokrywę nadkola, zdejmij pasek wieloklinowy, odkręć rolkę prowadzącą paska, zdemontuj pokrywę rozrządu i będziesz wiedział, skąd cieknie - inaczej to tylko gdybanie.

Hmm ale powiedz mi kolego jesli mozesz to czy wtedy rozrzad bylby suchy czy mokry ?? bo u mnie jest suchy a dol pokrywy rozrzadu jest mokry i jak przetre reka to mam mokre palce od oleju. Denerwuje mnie to bo nie moge znalezc przyczyny :( i skad to leci

Jesli cieknie z uszczelniacza wałka, i spływa po głowicy, to dlaczego rozrząd miał by być mokry ???
Olej jest rozdmuchiwany przez rozrząd dalej i tyle.
Stawiam na wałek wydechowy.

Amortyzatory
Powrót