[156] Tarcze i klocki.

• Autor wątku Autor wątku cysio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cysio

Guest
Wiem, że było na ten temat.

Przeczytałem całe archiwum postów, rozmawiałem również z poprzednim właścicielem. Jeżeli chodzi o klocki to zdecyduje się na Textary co do tarcz mam jednak 2 pytania. Poprzedni właściciel nie pamięta co jest założone a skuteczność hamowania jest bardzo dobra. Co zatem polecicie do textarów?

Od zmiany nalatane jest jakieś 43tys km a mierząc suwmiarką poprzez felgi przód ma około 20-21mm (wentylowane), tył ma około 10-11mm. Klocki przód około 5-6mm, tył około 7-8mm.

Nie ma żadnego bicia, wszystko działa jak należy.
Czy wszystko do wymiany czy na razie wystarczy klocki tylko?

I jeszcze jedno, czy do wymiany klocków muszę rozkręcać zacisk tak jak do tarcz. Chodzi mi o jakiś klucz imbusowy nr 7 (bodajże). Jakieś wskazówki w tym temacie?

W ASO za wymianę klocków przód i tył zawołali mi 260zł, nie uważacie, że to trochę za dużo. Coś mi gość ściemnia, że chcą tarcze przetaczać, itd... ale kwota jak za wymianę klocków trochę z kosmosu. Czy rzeczywiście tak trudno w 156 zmienić klocki i trzeba toczyć tarcze?

Nie trzeba przetaczać, i radze ci nie oszczędzać na klockach za bardzo, ja mam Ferodo, i średnio mi podchodzą na tarczach Brembo... Ahh, to nie to co oryginalne.. Jak zawsze z zamienikiem...

cysio napisał:
W ASO za wymianę klocków przód i tył zawołali mi 260zł, nie uważacie, że to trochę za dużo. Coś mi gość ściemnia, że chcą tarcze przetaczać, itd... ale kwota jak za wymianę klocków trochę z kosmosu. Czy rzeczywiście tak trudno w 156 zmienić klocki i trzeba toczyć tarcze?
toczenie gdzies 30-30 zl od tarczy, wymiana klockow 50 zl, klocki ze 100, reszta - oplata za znaczek ASO.

Wymiana klocków jest dziecinnie prosta.
Trzeba zdjąć sprężynę zabezpieczającą, tą z przodu, która jest na zacisku, taka w kształcie klamry z drutu stalowego. Następnie zdjąć korki zaślepiające imbus, które znajdując się po wewnętrznej stronie zacisku, można je wyczuć palcami. Potem odkręcamy dwie śruby imbusowe i zacisk jest już zdemontowany. Cofamy tłoczki, wymieniamy klocki i zakładamy wszystko w odwrotnej kolejności, zachowując w kieszeni sporo kasy :)
Pozdrawiam.
- Rafał

ja jeżdze na ferodo i bardzo sobie chwale. sutecznośc hamowania dobra i nic nie piszczy. A oryginały to jakie? Przecież Alfa nie produkuje sama klocków tylko od kogoś kupuje i wkłada w swoje opaakowanie.

Alfista napisał:

Dla mnie najlepsze klocki w dziedzinie Cena/jakosc Mam juz 3 kaplet w swoich samochodach i jestem bardzo zadowolony
Nie piszcza nie pyla POLECAM

webmaster007 napisał:
do 156 OE jest ate tarcze i klocki

Witam.
Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że jednak nie do końca kolego masz rację, ponieważ występują również klocki Ferodo w OE, natomiast tarcze faktycznie Ate. A tak z innej beczki, to zgadnijcie kto robi klocki na pierwszy montaż (i nie tylko) do Subaru ???

Polecam również LUCAS TRW naprawdę dobre i wytrzymują długo,,tylko zawsze zakładać komplet Tarcza + Klocek tej samej firmy.

alces1 napisał:
odkręcamy dwie śruby imbusowe i zacisk jest już zdemontowany.

Mnie czeka w czwartek wymiana klocuszków...kupiłem ATE na przód, za komplecik dałem 195 zł...

Powiedzcie chłopaki jakiej wielkości jest ten imbus który trzyma zacisk??

Dzięki za info.

Pozdrawiam

Zacisk przedniego hamulca jest przykręcony 2 śrubami. Śruby te mają łeb na klucz imbusowy 7 mm.

Alfamaniak156 napisał:
alces1 napisał:
odkręcamy dwie śruby imbusowe i zacisk jest już zdemontowany.

Mnie czeka w czwartek wymiana klocuszków...kupiłem ATE na przód, za komplecik dałem 195 zł...

Powiedzcie chłopaki jakiej wielkości jest ten imbus który trzyma zacisk??

Dzięki za info.

Pozdrawiam

Alfamaniaku powiedz mi gdzie je kupiłeś, internet czy gdzieś w miescinie jak tak to gdzie?

a wymieniasz sam?

pozdro

Ja jezdze na EBC Brakes seria Green (http://www.ebcbrakes.pl/samochody/samochody.htm) natomiast tarcze mam standardowe. Sa drozsze od Ferrodo, na ktore nigdy nie narzekalem ale wydaje mi sie, ze EBC sa lepsze. Widzialem test w ktorym byly wyraznie lepsze od Ferrodo Premier. Z zalet np. przy hamowaniu pracuja z temp. 100-150st. C mniejsza niz inne klocki, co pozytywnie wplywa na zywotnosc tarczy. Przejechalem na nich na razie 28kkm i calkiem dobrze sie sprawdzaja.

Tydzien temu na badaniu technicznym pomiar hamulcow skonczylem przy pedale hamulca wcisnietym na jakies 70% co mnie pozytywnie zaskoczylo

Ostatnio postanowilem zobaczyc jak wyglada awaryjne hamowanie z 210km/h do ok. 100km/h - krew uderza do glowy :D ale to moze rowniez kwestia dobrych opon.

BiG_G napisał:
Alfamaniaku powiedz mi gdzie je kupiłeś, internet czy gdzieś w miescinie jak tak to gdzie?

a wymieniasz sam?

WItam,

Kupiłem je od kumpla który ma sklepik z częściami i troche po koleżeńsku mnie potraktował chyba:) ale mysle że jestem w stanie załatwić dla Ciebie komplecik :mrgreen: ...bo czego sie nie robi dla Ziomala i do tego Alfisty :twisted:

Co do wymiany...tak sam robię jutro od rana chce sie za to zabrać, tylko nie jestem pewny jaki rozmiar klucza imbusa potrzeba zeby zacisk rozebrać, nie chce kupować w Tesco kompletu tylko jeden porządny na wieki wieków żeby był...

Pozdrawiam

Alfamaniak156 napisał:
BiG_G napisał:

a wymieniasz sam?

WItam,

Kupiłem je od kumpla który ma sklepik z częściami i troche po koleżeńsku mnie potraktował chyba:) ale mysle że jestem w stanie załatwić dla Ciebie komplecik :mrgreen: ...bo czego sie nie robi dla Ziomala i do tego Alfisty :twisted:

Co do wymiany...tak sam robię jutro od rana chce sie za to zabrać, tylko nie jestem pewny jaki rozmiar klucza imbusa potrzeba zeby zacisk rozebrać, nie chce kupować w Tesco kompletu tylko jeden porządny na wieki wieków żeby był...

Pozdrawiam

Alfamaniaku i jak zmieniłes już hamulce? jakieś wrażenia,
ja też tak jak wspomnialem sie rozgladam i za tydzien bede chcial to zrobic
i szukam dobrego kompletu, jak sprawują sie te ATE?
i dalbys rade jak co zamataczyc do mnie komplecik :twisted:

BiG_G napisał:
Alfamaniaku i jak zmieniłes już hamulce? jakieś wrażenia,
ja też tak jak wspomnialem sie rozgladam i za tydzien bede chcial to zrobic
i szukam dobrego kompletu, jak sprawują sie te ATE?
i dalbys rade jak co zamataczyc do mnie komplecik

Witam,

Tak w sobote wymieniłem klocuszki...poszło bez problemu. Bałem sie ze bede sie siłował z imbusami od zacisków ale poszło jak po masle, wyczysciłem wszystko co było w okolicy klocków i śmiga aż miło...
Wiesz co do efektywnosci to sie wypowiem jak sie ułoza na tarczy i dotra a to jakies 200 km, ale póki co powiem Ci że czuje róznicę w hamowaniu, brak pisków i gładziutko wytraca prędkośc. Nie żałuje zakupu.

Polecam wiec klocki ATE uzytkownikom Alfa Romeo z czystym sumnieniem :mrgreen:

Myśle że komplecik by się znalazł dla Ciebie kolego 8)

Podaj mi na priva namiary na siebie, numer VIN ...odesle Ci numer konta i namiary na goscia od którego kupiłem...

Pozdrawiam

Amortyzatory
Powrót