• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Brak połączenia - komputer poduszek

• Autor wątku Autor wątku Arturp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Arturp

Guest
Cześć Panowie i Panie,
Nie mogę podłączyć się pod komputer poduszek powietrznych a co za tym idzie skasować błędu poduszki (świeci mi się sygnalizacja wyłączenia poduszki pasażera oraz czerwona kontrolka mówiąca o błędzie), błąd powstał w trackie wymiany żarówek w podświetleniu prędkościomierza :banghead: - oczywiście odpaliłem silnik na moment z odpiętym prędkościomierzem.
Próbowałem podłączyć się przez FES'a na WIN XP - nie udało się, u kolegi na jakimś warsztatowym komputerze tak samo - nie udało się. Zaznaczę że pod silnik i ABS podłączam się bez problemu.
Miał ktoś z Was taki problem?
Może ktoś wie jak go rozwiązać?
W ostateczności mogę pojechać do Alfy - ale tam za skasowanie życzą sobie 200 pln :(
Będę Wam wdzięczny za jakieś pomysły na rozwiązanie tego problemu.:)

ecu poduszek jest bardzo podatny na zaniki napięcia, przepięcia itp, podejrzewam że bez przeprogramowania czy też zakupu nowego (używanego) się nie obejdzie.
Ten problem powstaje gdy aku słabe, jakieś zwarcie podczas dłubania itd, przerabiałem nie raz.
Szczęście że używane drogie nie są.
;-)

To już jakiś trop.
Możesz mi powiedzieć gdzie ecu poduszek się znajduje?
Znasz określione parametry abym go pomierzył multimetrem?

http://eper.fiatforum.com/eper/navi...INT_MODE=0&EPER_CAT=SP&WINDOW_ID=1&GUI_LANG=3

może to coś podpowie, otwieraj w IE, raczej multimetr się nie przyda, w większości przypadków uszkodzony zostaje wsad w kości pamięci a tego nie zmierzysz, to tak jak byś chciał kość biosu z kompa pomierzyć. Uszkodzone zostają dane a nie kość fizycznie. Nie wiem czy dobrze opisałem ale staram się. ;-)

Poczytaj tematy na forum dot. poduszek, wszystko znajdziesz.

Dzięki za podpowiedź jutro wracam do domu to od środy coś poszperam, postaram się odnaleźć ecu.

mam ten sam problem podpinalem w 2 warsztatach i nic.. na kablu i kompie domowym tez nie dalo rady jak bys cos wykombinowal w tym temacie to opisz co i jak ! :))

Witam
Troszkę banalne pytanie ale cz twój interfejs ma przełącznik do przełączania transmisji lub multiplexer.

Arturp ja właśnie kupiłem nowy sterownik air-bag dokładnie taki sam i z tymi samymi numerami - jak podmienie to dam znać , koszt to około 50 zł , a mam jakieś wrażenie ze ten co mam na pokladzie wyzional ducha dlatego nie można sie z nim połączyć

ja miałem taki sam problem moja centrala uległa uszkodzeniu i nie dało się już jej przeprogramować więc po szukałem na allegro i udało mi się znaleźć taką samą za 50zł po podłączeniu błędy po gasły i kontrolka też. Centralka poduszek znajduje się w samym przodzie tunelu środkowego. Odkręcasz boczki tunelu i ją widać :)

Witam
Troszkę banalne pytanie ale cz twój interfejs ma przełącznik do przełączania transmisji lub multiplexer.
Tak mam przełącznik u kumpla w 166 bez problemu na poduszki z pomocą FES się podpinam.

Arturp ja właśnie kupiłem nowy sterownik air-bag dokładnie taki sam i z tymi samymi numerami - jak podmienie to dam znać , koszt to około 50 zł , a mam jakieś wrażenie ze ten co mam na pokladzie wyzional ducha dlatego nie można sie z nim połączyć

Mam dziwne przeczucie że u mnie też zakończy się koniecznością kupna nowego sterownika.

Hmm... niestety, zestawem kupionym od Viakena nie mogę się połączyć ani z Airbag module ani z ABS/VDC module. Działa tylko sam KKL/VAG, te przejściówki 1 i 2 wydają się nie spełniać roli. Także muszę tu szukać rozwiązania. Sam KKL/VAG łączy się z ECU (Me 7.3) bez problemu, jednak aplikowanie przejściówek zgodnie z dokumentacją nie daje rezultatów - mam check cable or port settings. FES'a mam najnowszego ze strony. Może parametry portu...

Hmm... niestety, zestawem kupionym od Viakena nie mogę się połączyć ani z Airbag module ani z ABS/VDC module. Działa tylko sam KKL/VAG, te przejściówki 1 i 2 wydają się nie spełniać roli. Także muszę tu szukać rozwiązania. Sam KKL/VAG łączy się z ECU (Me 7.3) bez problemu, jednak aplikowanie przejściówek zgodnie z dokumentacją nie daje rezultatów - mam check cable or port settings. FES'a mam najnowszego ze strony. Może parametry portu...

Ja mam dokładnie odwrotnie.
Zaczyam podejrzewac ze sprzedali mi lipny kabel a odsylac sie nie opłaca... ehhhhh
Ta firma chyba jaks dziadowska....

Chyba spróbuje wymienic ta centralke u siebie moze pomoże tak jak kolega kuris radzi... hmm

Witam dziś otrzymałem kabel od VIAKENA mam błąd poduszki kierowcy dziś spróbuje skasować błąd a jeśli to nie da rady to mam nową centralkę kupiłem za 25zł zobaczymy jak mi pójdzie ;)

Testowałeś ten kabel w innym samochodzie? Ciężko spotkać się z negatywną opinią dot Viakena.
To ze nie możesz się połączyć u siebie nie znaczy ze kabel walnięty jest.
Ja u siebie z poduchami się nie mogę połączyć, ale w AR166 kumpla nie mam najmniejszych problemów.

Testowałeś ten kabel w innym samochodzie? Ciężko spotkać się z negatywną opinią dot Viakena.
To ze nie możesz się połączyć u siebie nie znaczy ze kabel walnięty jest.
Ja u siebie z poduchami się nie mogę połączyć, ale w AR166 kumpla nie mam najmniejszych problemów.

Jezeli mnie pytasz to muszę jeszce sprostować...
Kupiłem dwa kable od Viakena. Niebieski który mozna kasowac poduszki itd działa bez zarzutu na każdym ustawieniu natomiast ELM327 który miał mi posłużyc do resetu kompa nie odpowiada.
Próbowałem juz na wszystkie mozliwe sposoby ze zmianami portów itd itp. i nie ma komunikacji.

Jestem zawiedziony by wydałem 50zl na coś co nie działa i przez to musiałęm pojechać na reset do mechaniora który zażyczył sobie 150zł :(
Nie polecam, podejrzewam ze w viakenie maja spory przerób i nie sprawdzaja tego co wysylaja.

Moze po prostu trafil Ci felerny, ale i tak bum stestowal go w innym samochodzie.

Słuchajcie, u mnie jest tak. Dzięki pomocy kolegi z forum (dzięki Daniel!) sprawdziłem czy to aby na pewno wina przewodu. Podłączyliśmy się do modułu airbag u niego (AR 156 1.9 JTD) moim przewodem (niebieski od Viakena KKL/VAG + przejściówka numer 2) - wszystko OK, z tym że użyliśmy jego oprogramowania - FES'a 2.7.3 jak pamiętam. Potem z tą samą konfiguracją do mnie - działa! Czyli kabel + przejściówka są OK. Co u mnie jest innego to FES mam wersję > 3.0 oraz ustawienia portu. Kolega sam na swoim przykładzie oznajmił mi, że sporo się napracował z ustawieniami portu szeregowego zanim mógł się podłączyć do wszystkich modułów. Także pozostaje mi usiąść i próbować z ustawieniami portu, opóźnienie, rozm. bufora RX/TX, kontrola przepływu itd.

Tomito mozesz po prosic kolege aby podal ustawienia portu z dokladnym opisem albo screeny?

Ostatnia edycja:
Jezeli o mnie chodzi to testowalem na wszystkich dostępnych portach (fabryczne można ustawić prawidłowo tylko na 1-4 z tego co pamietam) i niestety nie działa.
Wg mnie nie ma innej możliwości - dali mi trefny kabel.

A jak sprzedaja nie sprawdzone urządzenia to wg mnie firma dziadowska i tyle bo pewnie nie tylko mi taki sprzedali! Takcih cwaniaków na allegri nie brakuje

ja miałem taki sam problem moja centrala uległa uszkodzeniu i nie dało się już jej przeprogramować więc po szukałem na allegro i udało mi się znaleźć taką samą za 50zł po podłączeniu błędy po gasły i kontrolka też. Centralka poduszek znajduje się w samym przodzie tunelu środkowego. Odkręcasz boczki tunelu i ją widać :)

Odświeżę, bo walczę teraz z tą kontrolką...
Koledzy powiedzcie czy te oznaczenia na centralce maja byc kropka w kropke takie same?
Bo ja mam tam więcej numerów i nie wiem czy mam szukać centrali ze wszystkimi identycznymi cyferkami czy któres z nich to np seria, a inne oznaczenia modelu centralki tylko nimi sie kierowaź hmmm...

Tak to wygląda u mnie:

46842421
5WK43277
04-321470NAT
04-321470NATA020231200214F
450201134

Edit:
sensor wystarczy podpiąc na wyłączonym aku i juz będzie bez swiecącej się kontrolki na pulicie , czy trzeba kasowac błędy?
wolalbym miec pewnosc zanim rozwale kolejny czujnik :/

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót