• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Łożysko oporowe ? a może nie...

KornelPL

Nowy
Auto
AR 156 1.8 TS 140KM 2001/2002 - była. 159 2.2 JTS - jest.
Czesc,

Mam od czasu do czasu taki problem. Przy jezdzie z mala predkoscia i na malych obrotach (nizej 2k)i na biegu jalowym czasami slysze ewidentny gwizd spod maski - jest to gwizd metaliczny podobny do tego jaki wydaje gwizdek sedziego na boisku, jestem pewny ze nie jest to zaden pasek ani rolka. Kiedy to gwizdze i wcisne chociaz lekutenko pedla sprzegla gwizdzenie ustaje. Myslalem, ze to lozysko oporowe sprzegla, ale mechanik powiedzial mi ze jakby to bylo lozysko to po wcisieniecu by wlasnei jeczalo a nie na odwrot. Sprzeglo chodzi idealnie, biegi tez wchodza elegancko. Tak samo jak na biegu jalowym auto zaczyna gwizdac i zaczne go gazowac to przestaje , momentalnie pojawi sie jeszcze gwizd w 2 miejscach - zawsze przy 2 i 4 tys obrotow - wszystko na biegu jalowym. Co to moze byc ? nie mam jak nagrac tego odglosu bo pojawia sie on naprawde okazjonalnie.

Pierścień łożyska wyciskowego pozostaje w stałym kontakcie z dociskiem. Ten kontakt jest "delikatny" ale jest. Jeśli nastąpi "podtarcie" łapek sprężyny docisku na skutek wieloletniej eksploatacji oraz ewentualny niewielki wzrost oporów samego łożyska to może pojawić się dźwięk podobny do metalicznego gwizdu, który spowodowany jest poślizgiem między pierścieniem łożyska i łapkami docisku. Dźwięk ten zanika natychmiast po niewielkim naciśnięciu pedału sprzęgła, ponieważ wtedy zostaje zlikwidowany poślizg. Zjawisko to najczęściej występuje w okresie zimowym, kiedy smar w łożysku gęstnieje i jego opory wzrastają.
Niedawno wymieniałem sprzęgło w seicento, które miało takie same objawy. Docisk był jeszcze dobry, ale łożysko wyciskowe już lekko "szumiało" przy zakręceniu ręką, więc kwalifikowało się do wymiany, chociaż jeszcze nie było takie złe i pewnie można by na nim jeszcze sporo przejechać.

Czesc,

Dzieki za tak szczegolowa odp. No uj mnie akurat to jest ewidentnie gdy silnik jest goracy, kiedy osiagnie normalna temp pracy. A jaki zwiazek miedzy tym zjawiskiem ktore opisales ma zwiekszanie obrotow silnika przez nacisniecie pedalu gazu i potem jak obroty spadaja to gwizdze ZAWSZE przy 4 a potem przy 2 tys obrotow.

Czesc,

Dzieki za tak szczegolowa odp. No uj mnie akurat to jest ewidentnie gdy silnik jest goracy, kiedy osiagnie normalna temp pracy. A jaki zwiazek miedzy tym zjawiskiem ktore opisales ma zwiekszanie obrotow silnika przez nacisniecie pedalu gazu i potem jak obroty spadaja to gwizdze ZAWSZE przy 4 a potem przy 2 tys obrotow.
Trudno powiedzieć, najlepiej byłoby wyjąć skrzynię i sprawdzić stan łożyska i docisku - no, ale wiadomo, co to za robota.
Być może łożysko już zaczyna się zacierać przy większych temperaturach - to też jest możliwe.
Krótko mówiąc - póki nie zobaczysz to się nie dowiesz.

też miałem taki gwizd na wolnych ale nie miało to raczej związku z temperaturą, winowajcą był wysprzęglik, jest w całości z łożyskiem koszt to ok 250zł tyle że trzeba wyciągać skrzynię
aha padł po jakichś dwóch tygodniach piszczenia

aha padł po jakichś dwóch tygodniach piszczenia

eeee to u mnie to naprawde sporadyczne i trwa ja wiem od jakich 3 moze 4 msc. Dzisiaj np nie mialem z tym w ogole problemu. No nic bede sprawe badal jak bede cos wiedzial to na pewno napisze na forum 'dla potomnosci'.

Amortyzatory
Powrót