• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Światła stopu i kontrolka przepalonej żarówki

richi102

Nowy
Auto
Ford Mondeo MK4 1.8 TDCI 2010
Mam problem od dwóch dni. Mianowicie podczas wciśnięcia pedału hamulca zapala mi się kontrolka przepalonej żarówki. Po kilku hamowaniach problem znika. Żarówki nie przepalone. Teraz nie wiem czy po pojawieniu się usterki umierają całkiem światła stopu, czy nie. Problem wystąpił 3 razy podczas jazdy. Gdy dojechałem do celu problem znikał, a zawsze jechałem sam i nie miał kto sprawdzic.
Ktoś mądrzejszy może mi podpowiedziec co to jest, gdzie i co sprawdzic żeby pozbyc się tej usterki.
Z góry dzięki za odpowiedz
Pozdrawiam Rychu

Napisałeś, że żarówki nie przepalone, ale pewnie nie wyciągałeś ich. Zacznij od najprostszej sprawy....wyciągnij oprawy/wkłady tylnych lamp i zobacz styk między żarówką, a blaszkami doprowadzającymi prąd. Może zaśniedziały i wystarczy drobnym papierem ściernym wyczyścić. Dobierasz się od wnętrza bagażnika, dwie plastikowe pokrywki na dwie śrubki, potem oprawka...trzeba jak pamiętam z jednej strony nacisnąć zaczep i wyciągasz.

Zrobiłem tak jak radzisz. Przejechałem 10km i na razie problemu brak.
Mam nadzieję że to było przyczyną. Okaże się w ciągu najbliższych kilku kursów.
Jak problem powróci to będę pisał dalej, a na razie
Dzięki
Pozdrawiam Rychu

Mialem taki sam problem, plus problemy z kierunkami do tego, rownież błąd przepalonej żarówki wyskakiwał, i jak kolega wyżej pisał, problemem były zaśniedziałe styki, w tylniej lampie

u mnie zanim całkiem padł stop ( prawy ) to kilka razy miałem kontrolkę na chwilę a potem padła żarówka całkiem
ale najpierw tak jak piszą - styki ( pewnie czasem coś nie łączy i tyle )

Problem dzisiaj znowu wystąpił .
Stało się to o czym mówił bocian przepaliła się żarówka.

Dla mnie to było nowe doświadczenie. Myślałem że żarówka przepala się momentalnie, a nie przez ponad tydzień.
Pozdrawiam Rychu

Żarówka przepala się momentalnie. Tylko żarnik żarówki zrobiony jest z "druciku" skręconego w spiralkę i ona sprężynując potrafi się łączyć i rozłączać . Może to trwać dość długo .

Dokładnie jak pisze kolega wyżej o żarniku,to raz a dwa czesto sniedzieja styki od zarówki ja musze czyscic co jakies trzy cztery miesiace o dziwo zawsze tylko w jednej lampie ;)

Amortyzatory
Powrót