Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 26 z 26

Temat: Silnik Twin Spark z ponad 200 tys przebiegu bez remontu - czy to możliwe?

Użytkownik Romeo Avatar Aster156
    Auto
    Ford Ka MKII, Citroen C3 II

Domyślnie

Pod koniec kwietnia wymieniałem panewki. Silnik miał przebieg 175 tys. (wskazania licznika pokrywają się ze wskazaniami hodometru). Po wymianie, na dzień dzisiejszy, zrobiłem ponad 6 tys. i na razie wszystko ok. Więcej pod linkiem: http://www.forum.alfaholicy.org/156/...silnika-6.html

- - - Updated - - -

Zapomniałem dodać, że wymieniłem komplet tzn. korby, główne oraz tzw. pół-księzyce wału. Oprócz rysy na panewce 2 korbowodu wszystkie wkładki miały kompozyt prawie nie tknięty - swobodnie można zarysować paznokciem.

Użytkownik Romeo Avatar bonzaj
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    alfa romeo 156 sw 105 KM 2000

Domyślnie

Nie afera mój maluch z 89r b miał 186 tś

Użytkownik Alfa i Omega Avatar tomito
    Mieszka w
    Kielce / Gdańsk
    Auto
    AR 156 1.8 TS 2003 benzyna | Chevrolet Tahoe 2002 5.3 V8 | W oczekiwaniu aż Stelvio stanieje...

Domyślnie

Przejrzyjcie ogłoszenia zza granicy. TS 16v miewają i po 360 tyś. km, przebiegi rzędu 200 tyś. km nie są czymś nienormalnym. Szczególnie u naszych zachodnich sąsiadów, gdzie autami się dużo jeździ. A wątpię, by co druga Alfa z TS 16v. miała robione panewki w czasie eksploatacji. Problemem jest ciągle, że u nas sporo użytkowników udaje, że auto serwisuje, a i dużo mechaników udaje, że Alfy zna. A nie są to proste auta w serwisowaniu i wymagają porządnej wiedzy z zakresu mechaniki i eksploatacji pojazdów.

Podobnie mają użytkonwicy innych marek - kupując sportową Hondę na forum piszą, że remont silnika musisz wliczyć w cenę zakupu auta. Przy BMW jak kupujesz R6 to pół biedy, jak R4 to także zakup podwyższonego ryzyka. Ciężko jest nabyć u nas auto w choćby dobrym stanie technicznym. Wiem to po swojej Alfie. Teraz jest tak jak być powinno, ale i jeszcze czeka mnie trochę pracy i wydatków, bo lubię mieć wszystko perfect. Tania Alfa? Tak, ale dołożysz sporo.

Ceny zadbanych egzemplarzy np. w Niemczech czy Holandii nie biorą się znikąd. Ale jak to u nas... "Co, taka cena? Przecież u nas tańsze..." - tak więc sporo użytkowników Alfy Romeo sama funduje sobie przygody kupując "okazje", a takie jak wiadomo w realnym świecie nie występują.
    Jedyny miarodajny wskaźnik jakości kodu jednostka WTF/min - czyli programisty dzień powszedni...
    Wielki błysk - czarny pysk czyli elektronika dzień powszedni...

Użytkownik Znawca Avatar darek2116
    Mieszka w
    Bedzin
    Auto
    164 Super 3.0 V6 12V

Domyślnie

Mój silnik panewke wyzionął przy 290 tyś więc 200 bez remontu na pewno
    Wiadomo że wszystko zależy od traktowania

Użytkownik Embrion Avatar Emilly
    Auto
    Alfa Romeo GTV 2.0 16v TS

Domyślnie

GTV 2.0 320 tyś bez remontu i śmiga bez problemów

Użytkownik Znawca Avatar Zenonzlasu
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Były: AR 156 JTD, AR 156 1.8 TS 144 KM | Zostało Reno, PT Cruiser i Lancia Thesis .

Domyślnie

Trochę górnik, ale wpadłem na YT na taki filmik:

Goście przycinają single-seaterami, w Gruzji, na silnikach TS 2.0. Można? Można!