K
Krolik
Guest
Panowie wydaje mi sie ze powoli pada mi wariator i slychac ze strony rozrzadu ze cos piszczy jakby ktoras rolka. Czy wariator w jakis sposob sie kreci czy cos ze moze piszczec ?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
a poczytałes sobie instrukcje, jesli tak to producent zaleca własnie takie oleje ,wiec ameryki nie odkrylesJa mam ten sam problem z piszczeniem na zimnym silniku i też się bałem że wariator świruje ,ale na szczęście to tylko za luźny pasek klinowy
---------- Post added at 16:12 ---------- Previous post was at 15:27 ----------
Jeszcze odnośnie tych wariatorów
to w artykule do którego podaje link poniżej
http://autokult.pl/2011/09/06/tych-silnikow-unikaj-jak-ognia-cz-4-poradnik
na końcu jest napisane żeby lać olej charakteryzujący sie niską lepkością w niskich temperaturach, ale im bardziej lepki tym wolniejszy jego przepływ.
ja leje do swojej 10w40 mobila
Producent zaleca z tego co mi wiadomo półsyntetyk, nie ważne czy mobila czy inny. ale jeszcze niższą lepkość mają syntetyki 5w i 0w więc teoretycznie szybciej by się rozchodził po silniku, tylko z drugiej strony po co mieszać.
Ja mam ten sam problem z piszczeniem na zimnym silniku i też się bałem że wariator świruje ,ale na szczęście to tylko za luźny pasek klinowy
---------- Post added at 16:12 ---------- Previous post was at 15:27 ----------
Jeszcze odnośnie tych wariatorów
to w artykule do którego podaje link poniżej
http://autokult.pl/2011/09/06/tych-silnikow-unikaj-jak-ognia-cz-4-poradnik
na końcu jest napisane żeby lać olej charakteryzujący sie niską lepkością w niskich temperaturach, ale im bardziej lepki tym wolniejszy jego przepływ.
ja leje do swojej 10w40 mobila
jeżeli chodzi ci o rozrząd to z nim jest ok. ale mi chodziło o klinowy ten który idzie na alternator itd. chyba że klinowy też ma jakiś napinacz o którym nie wiem, chociaż sprawdzałem że tak powiem dotykowo napięcie paska klinowego i jest dosyć luźno założony ( tzn. można nim ruszać ), można by go było bardziej naciągnąć moim zdaniem
---------- Post added at 20:59 ---------- Previous post was at 20:50 ----------
Pozatym nie chce mi sie wierzyć że byłby to napinacz od rozrządu bo rozrząd z napinaczem rolką i pompą zmieniałem 2 tygodnie temu i wtedy nic nie piszczało przy odpalaniu. nagle teraz zaczeło jak przymrozki przyszły.