• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Brak świateł drogowych - poszukiwany przekaźnik

bartimen

Nowy
Auto
Alfa romeo 156 2.0 Ts 98 r
Witam
Nie działają mi światła drogowe, żarówki sprawdzone, bezpieczniki też. Niebieska kontrolka od tych świateł, podczas przełączania nie świeci się , nie słyszę cykania przekaźnika dlatego go podejrzewam. Przeszukałem forum ale nigdzie nie pisze gdzie znajduje się ten przekaźnik ? proszę o pomoc :)

A co się dzieje jak chcesz "mrugnąć" światłami, też nie działa?
Przekaźnik jak pamiętam jest w schowku....

Jak chce mrugnać ta sama sytuacja nic się nie dzieje, nic nie cyka i niebieska lampka nie świeci. W takim razie jutro zabiorę się za schowek, dzięki

wg papierów w schowku brak przekaźnika od drogowych ( no ale kto ich tam wie )
35982-brak_swiatel_drogowych_poszukiwany_przekaznik-przechwytywanie.jpg

Załączniki

• Przechwytywanie.JPG
    Przechwytywanie.JPG
    72.5 KB · Wyświetleń: 1,544
Ostatnia edycja:
wg papierów w schowku brak przekaźnika od drogowych ( no ale kto ich tam wie )
.......
:sarcastic:.....mogę się mylić, napisałem jak pamiętam....bo przeglądałem instrukcję, a nie chciało mi się iść do garażu, co by poczytać. Myślę, że nie ma problemu z posiadaniem instrukcji, a takie sprawy jak przekaźniki, bezpieczniki, żarówki to podstawa w "drodze", więc w instrukcji można je znaleźć.
Oczywiście, bez złośliwości to piszę, ale jednak warto mieć na szybko pod ręką takową księgę, lub jakiegoś .pdf'a w kompie.

Witam Kolegę mam teraz ten sam problem ze światłami drogowymi tyle że mi kontrolka świeci ta niebieska ale nie słyszę cykania.
Czy może wiesz gdzie znajduje się przekaźnik bo właśnie jego podejrzewam.
Pozdrawiam

Witam wszystkich poszukujących przekaźnika do świateł drogowych. Otóż nie ma żadnego przekaźnika. Po stacyjce prąd wpada na pająka, następnie przełączając "dźwignię" na światła drogowe niebiesko-czerwonym kablem leci +12 V na skrzynkę bezpieczników (dokładnie na jej plecy), później rozdziela się na dwa bezpieczniki 10 A ( lewa, prawa lampa) i wychodzi jednym ze złącz skrzynki bezpieczników z jej przodu. Jest to zielony i zielono czarny kabel, któri leci już bezpośrednio na lampy ( po drodze jeszcze jest wielopinowa kostka).

Mój problem ze światłami polegał na luźnym i zaśniedziałym styku na plecach skrzynki bezpieczników. Przeczyszczenie i odgięcie blaszki załatwiło sprawę. Postanowiłem opisać dokładnie problem, gdyż takich informacji na polskich forach nie mogłem uzyskać.

Pozdrawiam :)

Zapomniałem dodać, że dotyczy to wersji alfa romeo 156 2.0 ts. Schemat z eLearn pokrywa się z tym co zastałem w aucie. Być może dla innych wersji jest inaczej :)

Amortyzatory
Powrót