• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

PROBLEM Bije prawe przednie kolo

• Autor wątku Autor wątku kamol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kamol

Guest
Witam mam taki problem jadac do domu nagle zaczolo bic mi prawe kolo podczas jazdy drgania przenosza sie nie mal na karoserie a w samochodzei slychac buczenie nie mialem czasu sprawdzic co to jutro chce to zrobic ale mile widziane byly by jakies sugestie co to by moglo byc pozrawiam i dzieki za pomocne odpowiedzi ;)

pierwsze bym sprawdził śruby - niby głupota ale ...
już miałem taki przypadek " adam bo kurde trzeszczy szumi i nie wiem co jest "
i okazało się że śrubki na kole po prostu się poluzowały i koło latało na boki ( na szczęście szybko usłyszane i koło nie zdążyło odjechać na bok )
:lol:

potem np można podmienić koła ( np przód z tyłem ) i sprawdzić

potem dalsze zabawy

ja to samo miałam po wymianie zawieszenia, 60 km/h i śmierć w oczach, kierownica chciała ręce połamać...finał - brak 1 śruby i reszta poluzowana, dokręcone i gitara (alu sie zawsze na 2 dzień sprawdza i dociąga z wyczuciem)

- niedokręcone koło
- odpadły ciężarki
- łożysko
- amor
- ew. inne dziwne przypadki, typu klej z zestawu naprawczego opony..

Z opisu objawów wynika, że to coś większego, ale może po prostu odpadł ciężarek od wyważania ... ?

Sciaglem kolo i okazalo sie ze guma na przeglubie jest peknieta i samru w niej juz nie ma a gdy nalozylem do srodka troche smaru i gdy pojechalem sie przejechac bylo ciszej kolo juz tak nie buczalo nie bylo slychac bicia przedtem w granicach predkosci 60-80km/h bylo juz naprawde glosno przy wlaczonym radiu i bilo a teraz zaczyna sie bicie kola i buczenie od 85-w gore ale nie jest tak glosno i nie bije tak jak wczesniej a radio mam wylaczone zeby lepiej to slyszec na kierownicy nie czuc bicia. Dzwonilem do znajomego mechanika i powiedzial mi ze tez brak smaru moze powodowac bicie kola i buczenie. Wiec sprobowalem tak jak mi powiedzial i pomoglo. Teraz czeka mnie wymiana gumy na przeglubie ale to nie problem jutro pojade kupic albo zamowic gume i wymienic i napisze czy w 100% ustalo buczenie i bicie kola pozdrawiam za wszelkie podpowiedzi

hej chlopaki mam podobnie powy zej 70 na godzinę kiedy przychamuj e sinikiem zaczyna mi szarpa c kierownic a i rzuca autem na wszystkie strony. kiedy sie zatrzymam jest ok i gdy sie rozp edzam jest ok dopiero gdy zdejme noge z gazu co s sie dzieje i tak szarpie. odkrecilem kolo i mam lekki luz na półosi od strony kierowcy przy skrzyni. sroby imbusowe mocno dokręcone niewiem. dajcie pomysl co to moze byc. lozysko w skrzyni siadlo uklad roznicowy nie wiem a bardzo chce to zrobic. do predkosci 60 nie bije albo delikatnie jak hamuje silnikiem albo noge z gazu zdejme pomo zecie ch lopaki???

złapałem za nią i ruszałem z całej siły góra doł bo myslalem ze sie te sruby imbusowe przy skrzyni odkrecily. ale one sa dokrecone bardzo mocno i to ca le lata tak z 5 milimetrów do góry i do dołu ale trzeba mocno szarpać. i wogole niewiem co to może być. w marcu wymieniłem kompletne zawieszenie przod tył więc to nie zaden wachacz. koncowki drazkow tez sa nowe. możliwe jest że przegob sie zużył albo coś w skrzyni sie odkr eciło?

Skoro luz jest przy skrzyni na srubach to tam musisz szukac przyczyny a nie przy przegubie ktory jest na drugim koncu. Lozyska w skrzyni moga byc juz wywalone i daja taki efekt.

narazie po przejechaniu około 200 kilometrów naprawiłoo sie samo lekko kiera przekrzywiła się w lewo i jest delikatne bicie na kierownicy jakby krzywe koło i przy cofaniu jak mam kola w lewo do oporu stuka jakby przegub. przyczyna bedzie wspomniane łożysko w skrzyni przegub lub poduszka na silniku. jak to naprawie dam znać co to było.

Amortyzatory
Powrót